Kamera IP - dostęp z zewnątrz
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Kamera IP - dostęp z zewnątrz
Witam Was,
Chciałbym mieć dostęp z zewnątrz do kamery IP, która podpięta jest do routera Dovado Tiny oraz internetu mobilnego w sieci Orange albo New Mobile. Oczywiście Orange nie przydzieli mi publicznego IP, bo chcą, abym wykupił abonament czego na razie nie planuję. Plus życzy sobie dodatkowo 5pln/msc za wykupienie usługi. Play podobno w ogóle nie oferuje takiego rozwiązania. Nie wiem jak to jest z T-Mobile.
Podobno można założyć konto vpn, które byłoby mostkiem i łączyło router wraz z klientem, który chciałby mieć dostęp w danym momencie do kamery.
Czy jest możliwość uruchomienia tego w miarę łatwy sposób bez spadku prędkości łącza o czym dużo osób pisze na forach ? Czy jedynym rozwiązaniem jest wykupienie abonamentu np. w Orange i odpalenie po prostu vpn'a ?
Pozdrawiam
Chciałbym mieć dostęp z zewnątrz do kamery IP, która podpięta jest do routera Dovado Tiny oraz internetu mobilnego w sieci Orange albo New Mobile. Oczywiście Orange nie przydzieli mi publicznego IP, bo chcą, abym wykupił abonament czego na razie nie planuję. Plus życzy sobie dodatkowo 5pln/msc za wykupienie usługi. Play podobno w ogóle nie oferuje takiego rozwiązania. Nie wiem jak to jest z T-Mobile.
Podobno można założyć konto vpn, które byłoby mostkiem i łączyło router wraz z klientem, który chciałby mieć dostęp w danym momencie do kamery.
Czy jest możliwość uruchomienia tego w miarę łatwy sposób bez spadku prędkości łącza o czym dużo osób pisze na forach ? Czy jedynym rozwiązaniem jest wykupienie abonamentu np. w Orange i odpalenie po prostu vpn'a ?
Pozdrawiam
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Kamera IP - dostęp z zewnątrz
Orange, Plus, T-Mobile ale zdaje się tylko na firmę w abonamentach oferują zewnętrzny statyczny (drożej) lub dynamiczny IP na który można się dostać z internetu. Wtedy nie nastąpi pogorszenie prędkości. Inna opcja to płatny VPN u jakiegoś dostawcy ale wtedy to router/rejestrator musi utrzymywać połączenie do dostawcy VPN i Ty będziesz łączył się też do dostawcy VPN żeby zobaczyć obraz z kamer.egon64 pisze: Czy jedynym rozwiązaniem jest wykupienie abonamentu np. w Orange
Nie pomagam na PW!
-
@wojteks Dzięki za odpowiedź. Pytałem Orange i w abo dla klientów indywidualnych także uruchamiają vpn'a. Chyba nie będę kombinował i wydam 19,9pln miesięcznie, żeby go dostać.
Hej Ho Let's GO !
- onken
- ** Moderator **
Uruchamiają "testowo" jak na razie bez oplat, ale oficjalnie brak takiej uslugi dla indywidualnych... Dla firm jest oficjalnie i trzeba placic 5 zl netto
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
@onken Zgadza się. Rozmawiałem z konsultantem Orange i potwierdził, że planują do końca roku uruchomić vpn'a dla klientów indywidualnych. Oczywiście w abonamencie.
Hej Ho Let's GO !
-
Mam pytanie z innej beczki. Czy jestem w stanie obejść zapis, który zamieszczony jest na stronie Orange ?
"Jeśli nie korzystasz z telefonu stacjonarnego w Orange lub u innego operatora / dostawcy
usług telekomunikacyjnych, opłata za utrzymanie linii telefonicznej wynosi 29,24 zł miesięcznie".
Czy chodzi tu jedynie o Netię ?
"Jeśli nie korzystasz z telefonu stacjonarnego w Orange lub u innego operatora / dostawcy
usług telekomunikacyjnych, opłata za utrzymanie linii telefonicznej wynosi 29,24 zł miesięcznie".
Czy chodzi tu jedynie o Netię ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Nie, telefon albo utrzymanie linii.egon64 pisze:Czy jestem w stanie obejść zapis,
Nie pomagam na PW!
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Albo dropss
-
@wojteks. Tak, ale telefon może być u innego operatora, który świadczy usługi telekomunikacyjne. Jakiego ?
Hej Ho Let's GO !
- wojteks
- *** Administrator ***
Takiego który świadczy usługi po kablu analogowym, nie znam innych niż Orange i Netia (ale to kiedyś było).
Nie pomagam na PW!
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Ewentualnie FTTH od Orange, tam nie ma opłaty za utrzymanie.
Co do IP statycznych to tylko w Plusie można dostać statyczny zewnętrzny IP w taryfach dla klientów indywidualnych.
Co do IP statycznych to tylko w Plusie można dostać statyczny zewnętrzny IP w taryfach dla klientów indywidualnych.
- onken
- ** Moderator **
W CP takze.
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Tak, ale to w sumie ta sama sieć. 

- onken
- ** Moderator **
Tak, ale... inna zakresacja IP i pewnie kilka innych róznic 

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- *Mistrz bezprzewodowy*
Faktycznie to może być różnica. Niektóre adresy Plusa są banowane, na niektórych serwisach.
- onken
- ** Moderator **
Nawet sa banowane adresy plusa w aero2 , sam tak niestety mam i musialem zrezygnowac z aero2 u rodzicow
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW