Proxy servery do sieci ERA, Orange , Plus
Moderator: Moderatorzy
Proxy servery do sieci ERA, Orange , Plus
Czy ktos sie bawil w ustawienia proxy serwerów lub w3cachów w ustawieniach, by przyspieszyc ładownie sie stron z sieci operatorow? Moje spostrzeżenia sa takie, iż to nie dostęp terminal - BTS jest waskim gardłem, tylko dalej juz w normalnej sieci dostepowej. Przykładowo w Blueconnecie strony zagraniczne ładuja sie szybciej niz polskie, w IPlusie jest to samo. Moze przydałby sie jakis proxy u operatora. Ustawienia popularnych w3 cachow znanych z "kabla" nie daja specjalnie przyspiesznia. Moze ktos ma infa od operatorów o proxy (nieformalne).
- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Re: Proxy servery do sieci ERA, Orange , Plus
Poczytaj ten temat: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t ... 4cfff3a3b2
Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 10:53 przez kemott1, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie o compresora mi chodzi. Chcialbym wpisac cos na proxy w przegladarce, lub jakiegos w3cache, by szybciej sciagal strony do przegladania. Tak jak sie to robi w normalnych sieciach. Tutaj chodzi mi o to czy ktos sprawdzał ktore w3cache nsajlepiej uzywac, korzystajac z poszczegolnych operatorów, tzn, ktore maja najkrótsze czasy dojscia, czy po prostu ktos juz to sprawdzal. Wszyscy sie rozwodza nad przedkoscią tzw ostatniej mili tzn. BTS-modem (E)GPRS/UMTS. A jak zauwazylem tu nie jest wąskie gardlo, wasko idzie w sieci szkieletowej samego operatora (PTC, plus, centertel) a wyjsciem do innych węzłów sieci internet. <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> da sie stosowac jakis proxy operatora by dostep byl szybszy. Moze ktos ma o tym info. Jestem pewien, ze operatorzy maja proxy czy w3cache, tylko nie jest to oficjalnie powiedziane.
- Vipera
- Stary wyga bezprzewodowy
Chyba jednak oficjalne skoro umieszczają te informacje na stronie.IT Spec pisze:<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> da sie stosowac jakis proxy operatora by dostep byl szybszy. Moze ktos ma o tym info. Jestem pewien, ze operatorzy maja proxy czy w3cache, tylko nie jest to oficjalnie powiedziane.
A jeszcze gdy pytałem 2 (słownie dwa) dni temu to usłyszałem, że nie ma i nie wiadomo czy będzie.
Na stronie http://era.pl/index.php?id=par_konf§ion=korp&zone=4
w ustawieniach WAP GPRS: Telefony "single stack - TCP/IP only" (np. Nokia 6600, 6230, 6820, 7610) podany jest adres serwera PROXY.
Adres Proxy: 213.158.194.229 port 8080.
Wpakowałem do ustawień przeglądarki w kompie i... działa.
Problem tylko w tym, że "jakoś dziwnie" wyświetla polskie znakie (zmienia mi ustawienia na ISO-8859-1) ale nie na wszystkich stronach

Gdyby ktoś sprawdzał to połaczenie na innej przeglądarce (Używam Firefoxa 1.0.7 pod Linuksem) to może niech da znać jak u niego z kodowaniem.
Acha... W odróżnieniu od w3cache icm-u obsługuje też połaczenia ssl
Pod Win-ami tez dziala, w IE kodowanie znaków OK, sparwdze pod FF, Operze i Netscapem (engin FF wiec to samo)......
Kodowanie znaków u mnie OK...
Natomiast nie wydaje mi się zeby to cos przyspieszylo tak wizualnie, Przydalby się proxy na WIX czy router wczesniej
Kodowanie znaków u mnie OK...
Natomiast nie wydaje mi się zeby to cos przyspieszylo tak wizualnie, Przydalby się proxy na WIX czy router wczesniej
- Vipera
Pobawiłem się właśnie w porównywanie połaczenia przez i bez tego PROXy.
Masz rację IT Spec.
Róźnica praktycznie żadna.
Dla użytkowników BlueConnect jedyny plus (z którego chętnie i często korzystam) to fakt, że korzystając z tego połaczenia nie loguje automatycznie do niektórych usług ERY jako nr BlueConnecta i gdy dysponuje sie kilkoma nr z ERY można sie logować również dla nich (patrz: bramka EraOmnix).
Poszukiwania serwera PROXY dla ERY trwają więc dalej!
Masz rację IT Spec.
Dla użytkowników BlueConnect jedyny plus (z którego chętnie i często korzystam) to fakt, że korzystając z tego połaczenia nie loguje automatycznie do niektórych usług ERY jako nr BlueConnecta i gdy dysponuje sie kilkoma nr z ERY można sie logować również dla nich (patrz: bramka EraOmnix).

- kemott1
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Luknijcie do tego tematu, jest tam troche o serwerach proxy,a dokładnie spis kilku
: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=1338

Ostatnio zmieniony 2009-02-11, 11:21 przez kemott1, łącznie zmieniany 1 raz.
Vipera pisze:Pobawiłem się właśnie w porównywanie połaczenia przez i bez tego PROXy.
Masz rację IT Spec.
Troche nie złapałem co co chodzi po z tym wielo-logowaniem, o co chodzi tutaj ? Moze to z powoadu imprez narciarsko-wikendowych, nie do konca jestem dysponowany

- Vipera
Jeżeli korzystasz z niektórych usłóg ery przypisanych do konkrektnego nr tel. (np Bramka EraOmnix), gdy wchodzisz na taką stronę od razu jesteś automatycznie logowany jako ten właśnie nr. Nie zawsze chce się akurat z tego korzystać (W domu mam "ludziów", którzy czasem chcą coś wysłać ze swojej bramki a nie mogli). Gdy wejdziesz tam via PROXY możesz się logować i wylogowywać do woli na każdym dostępnym nr.IT Spec pisze: Troche nie złapałem co co chodzi po z tym wielo-logowaniem, o co chodzi tutaj ?
A to wiem o co chodzi, nie korzystam, natomiast masz racje z tym kodowaniem znaków, dziwne, akurat poniekąt jest to moja dziedzina, a tu takie ogonki i to we wszystkich przegladarkach. Chyba sie domyslam o co chodzi, ale sprawdze. Natomiast co do proxy, to nie jest chyba żaden proxy typu jakiego tutaj potrzebujemy z prawdziwego zdarzenia, to nie to samo co w3cache, on pewnie tylko forwarduje pakiety, dlatego nie widac przyspieszenia. W wolnej chwili sprobuje uruchomic pare "monitorów" by zobaczyc jak to w koncu jest. <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> w lepszej pozycji są mieszkańcy w-wy.
- Vipera
Poniekąd tak!.IT Spec pisze:<font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> w lepszej pozycji są mieszkańcy w-wy.
Juz sama trasa połaczenia. Łączę się przez BTS w Ligocie (Katowice) z tamtąd sygnał (różnymi drogami) "wędruje" do Warszawy i tam dopiero "wchodzi" fizycznie do sieci.
(tak mi się przynajmniej wydaje sądząc po "Warszawskim" IP)
Mimo wszystko trochę czasu to zajmuje.
A co do kodowania, to jakbyś coś z tego rozgryzł to daj znać.
Pozdrawiam