Internet play 4G LTE - jaki sprzęt do domu (router/wifi) ?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
kalinka
Początkujący użytkownik forum

Internet play 4G LTE - jaki sprzęt do domu (router/wifi) ?

Post autor: kalinka »

Witam,

wziąłem internet w play 4G LTE, mam 100gb co miesiąc do wykorzystania, myślę że mi wystarczy więc zmieniłbym mój dotychczasowy internet w domu bo ten jest dużo szybszy. Mam telefon UMI SUPER, włożyłem do niego kartę i odpaliłem internet i udostępniłem wifi. Internet bardzo szybko śmiga na dwóch piętrach, zarówno na tablecie jak i laptopie.

I tutaj pytanie jaki mam kupić sprzęt do tego internetu. (bo przecież telefon nie będzie mi służył za router).

Myśłałem żeby kupic jakiś mobliny router ze slotem na kartę, obsługujący 4G LTE. Tylko jaki wybrać? Proszę o rady co będzie teraz najlepszym wyborem, router będzie głównie służył do domu, jako stacjonarny, do wifi (na max 4 urządzenia). Choć raz w miesiącu może się przydać jako mobilny przy jakimś wyjeździe, więc wolałbym coś uniwersalnego, ewentualnie jakaś antena do wzmocnienia w warunkach domowych - moje miasto jest w zasięgu 4G LTE.

Proszę o rady co teraz jest najkorzystniej kupić i żeby spełniało moje oczekiwania.
Mile widziane linki np. do allegro

Pozdr i prosiłbym o w miarę szybkie odpowiedzi, gdyż chciałbym jeszcze w tym tygodniu to zamówić.

Ps. Myśłałem nad HUAWEI E5573 - cena 200zł, warto? czy jest coś lepszego?
mk64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Internet play 4G LTE - jaki sprzęt do domu (router/wifi) ?

Post autor: mk64 »

Jesli router ma służyć jako stacjonarny, to mobilny sobie odpuść. Z kolei chciałbyś też korzystać z internetu poza domem, więc wg mnie najlepiej się sprawdzi router i modem jako oddzielne urządzenia. Ja polecałbym Ci, to sam mam, czyli router d-link dwr-116 i modem huawei e3372.
B535 w Play
tom3636

Post autor: tom3636 »

Ja ci takiego rozwiązania nie polecam. Może lepiej kupić np używanego b593 za 200-300 zł lub nowy TL-MR6400 . Router + modem to komplet dla pasjonatów. Sam mam takie rozwiązanie, ale to wymaga sporo pracy i kombinowania. Poza tym modem usb po podpięciu do routera wystaje. Jak router spadnie to łatwo wyłamać port USB. Mi się już to trafiło, na szczęście port USB w routerze i modemie dało się odratować. Modem ma również bardzo słabe gniazda antenowe. Czasem jak gdzieś jadę na weekend to biorę swój stacjonarny router i podpinam do gniazdka zapalniczki w aucie. Z mobilnością nie mam problemu. Mam kabelek, który daje mi 9V z instalacji samochodowej. Jak już kupować router plus modem to lepiej Nexx3020 + e3372s. Dużo mniejsze rozmiary i znacznie większe możliwości jeśli chodzi o konfigurowanie. Ale jak pisałem wcześniej. To rozwiązanie dla pasjonatów.
kalinka

Hmmm, to załóżmy że bym wziął stacjonarny. Ale który będzie najlepszy? Bo jest tego mnóstwo

z tego co widze na allegro dość popularne są DWR-921 i b315
ale z tego co już wyczytałem to ponoć DWR-921 jest już dość stary, a b315 jest dość wadliwy.

A o tym B593 nie wiele widzę informacji, jak on się ma do tych dwóch wyżej?

A czemu nie polecacie tego mobilnego, będzie wolniejszy niż stacjonarny??
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

kalinka pisze:są DWR-921
Ten może być, B593 też może być (to ze starszych sprzętów), jest jeszcze E5180 (zasilanie 12V, 1 port ethernet).

Z nowych stacjonarnych E5186, DWR-966.
kalinka pisze:A czemu nie polecacie tego mobilnego,
Mobilny nie ma portu ethernet, ma mocno ograniczoną liczbę klientów WiFi, słabe gniazda antenowe, to główne 3 wady routerów mobilnych.
Nie pomagam na PW!
tom3636

Jeszcze masz TP-Linki MR200 szybszy i MR6400 wolniejszy. Gdybym miał brać D-Linka, to już bym wolał MR6400. Kup gdzieś przez internet i potestuj. Albo modem USB e3372S i Nexx 3020 z ebaya. Dziś właśnie taki kupiłem za 13 dolarów. Może do września dojdzie :). Dużo sprzętu TP-Likowego przerobiłem i na razie padł mi jeden router, więc mam jakieś zaufanie do tej firmy.

B593 to dobry modem. Niestety już nowego nie dostaniesz. Są z rynku wtórnego za 200-300 zł albo jakieś "odnawiane" za 350-400. Cokolwiek to znaczy. Może to są to jakieś leżaki magazynowe, albo jakieś s przeszłością w korporacjach gdzie przepracowały kilka lat w trybie 24x365, czyli są mocno zużyte.
kalinka

Ok, na allegro jest tanio e5180, za 150zl wiec niezle, tylko moje pytanie czy w tym routerze mozna ustawic na sztywno tylko 4G ?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

E5180 gniazda antenowe ma tylko w wersji z Plusa/CP i malutkie chyba TS9.
Nie pomagam na PW!
tom3636

Zamiast 5180 już lepiej b593. Ten drugi ma solidne gniazda antenowe. Za 200 da się kupić
ODPOWIEDZ