Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam.
Korzystam z internetu w PLAY bez limitu za 45zł. Według PLAY powinienem się łączyć do internetu z najwyższą prędkością. Kolega używa tego samego internetu i osiąga na nim bez problemu stałe 4mb/s podczas pobierania. U mnie jak się pobiera z prędkością 800kb/s to jest szczyt. Coś jest nie tak, nie po to inwestowałem w router LTE aby była taka mała prędkość. Niestety mieszkam na wsi i jedyne miejsce gdzie jest zasięg LTE to parapet. Router to: Huawei E5372, który posiada 2 wejścia na anteny, niestety nigdzie nie mogę znaleźć jakiego to jest typu wejście. Według panelu na wewnętrznym adresie ip: 192.168.8.1 jest ustawiony ręcznie na LTE i pokazuje pełny zasięg, jednak według Top_Net_Info już nie jest tak kolorowo .
Czy zamontowanie anteny zwiększy prędkość? Jaką antenę potrzebuje?
dzejk pisze:zobacz, czy przez program ltewatch[h] lub e5186 toolbox uda Ci się odczytać parametry łącza. Jeśli tak, to wrzuć zrzut ekranu na forum.
Ten 1 się odpalił ale po podaniu danych program przestał działać.
Za to ten drugi pokazuje że złe hasło (hasło oczywiście wpisałem takie jakie mam do panelu) jednak za którymś razem pokazało jakieś dane:
Przecież wiadomo że te programy nie działają z E5372, sama mam więc wiem bo już próbowałam. Jakbyś podał miejscowość to byłoby wiadomo czy masz możliwoś złapania LTE na jakiejś antenie. A do tego modemu to faktycznie złącza są TS9, takie grubsze i mocniejsze. Jak kupisz antenę to będziesz potrzebował u niej takich końcówek aby go podłączyć do niej.
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 97&zoom=16
Tu mieszkam. Mam 1,5km do BTS Orange i T-Mobile, a Play jest najbliżej 8km. Nie wiem ale gdzieś czytałem że Play działa na zasięgu Orange. Edit: Niestety Orange jest zabroniony. Edit2:
Przestaw mapę btsearch na źródło danych UKE (okienko po lewej).
Jeśli chodzi o zasięg play z innych sieci, to tutaj masz wszystko wyjaśnione http://www.play.pl/pomoc/pomoc-technicz ... tania.html
dzejk pisze:Przestaw mapę btsearch na źródło danych UKE (okienko po lewej).
Jeśli chodzi o zasięg play z innych sieci, to tutaj masz wszystko wyjaśnione http://www.play.pl/pomoc/pomoc-technicz ... tania.html
Po przestawieniu mam najbliższy z Play około 5km i 1,5km do Orange, który można powiedzieć że wyjdę z domu i go widzę.
Wygląda na to że muszę napisać o odblokowanie zasięgu Orange, albo zadzwonić. Edit: Dzwoniłem przed chwilą do Play i niestety nie ma możliwości odblokowania tego ponieważ karta jest na usłudze typowo do internetu, okazuje się że jest to możliwe tylko na normalnych kartach z taryfą np. rok ważności konta. Więc nie pozostaje mi nic innego jak kupić antenę. Tylko jakiej mocy? Polecicie mi coś?
A po co ? przecież ty korzystasz z PInK z usługą bez limitu za 45 zł. Wiadomo przecież że to karta internetowa a te nie mogą korzystać z roamingu krajowego innych operatorów w tym Orange i nic ci to nie da. Najbliższy nadajnik Play w Olesinie lub Końskowoli a to daleko. Mapa zasięgu PLay LTE u ciebie nie przewiduje. Pewnie dlatego, że na tych stacjach na pewno działa LTE1800. Jak uruchomią LTE800 na nich , a pozwolenie są to pewnie do ciebie dotrze. Zresztą trzeba by spróbować na polu w kierunku tej stacji. Jak coś złapiesz, jakąś kreseczkę na LTE na tym e5372 albo na jakim telefonie z LTE to masz szanse na LTE z Play. oczywiście z anteną na 1800MHz do LTE1800. Jakby działało LTE800 to zasięg już powinieneś mieć bo 3G z UMTS900 do ciebie z tych nadajników dociera. Ale sam piszesz , ze jest wolny. a z tym roamingiem to jest tak jak napisałam tylko ty dowiedziałeś się szybciej.
No ciekawe jak mam to sprawdzić skoro na modemie i tak pisze LTE, nie wiem dlaczego łączy do tego cholernego UMTS900. Mapa zasięgu pokazuje tak jakbym miał. Może przez top_net_info da radę to jakoś wymusić. No a poza tym w szczegółach tych BTS jest że działają też na innych częstotliwościach.
Sprawdzałem w różnych miejscach, za pomocą speed testu na androida po wi-fi. Najlepsze wyniki osiągnąłem na dachu i było to 2x tyle ile jest w standardowym miejscu. Wiem że takie testery nie są zbyt wiarygodne ale poglądowo pokazują różnicę więc myślę że się opłaca kupić antenę.
Zainstaluj na tym telefonie Network signal Info, Network Cell Info, G-Mon, LTE Discovery. Te aplikacje pokażą tez parametry sygnału, możliwe żę pasmo LTE. Do tego pozwolą zidentyfikować BTS Play, Tu na forum jest taki jeden specjalista od tego co po tych danych potrafi powiedzieć który to i w jakim pasmie LTE się łączysz w Play. Jeśli te prędkości masz na LTE w Play to teraz warto kupić antenę. Tylko musisz wiedzieć czy na LTE1800 czy na LTE800, bo możliwe że na tych stacjach w Końskowoli lub Olesinie już je uruchomił.
Kolego, nie łączysz się z siecią macierzystą Playa, a z jakimś partnerem roamingowym. Widać to po logu "R", jesteś w roamingu. Wyszukaj ręcznie sieć i zobacz czy będzie Play.
Nie łączę się przez TNI, ono służyło mi tylko do sprawdzenia zasięgu. Soft to hilink, z racji tego że ma panel kontrolny na adres ip, a nie programowo.
ja.michal pisze:Kolego, nie łączysz się z siecią macierzystą Playa, a z jakimś partnerem roamingowym. Widać to po logu "R", jesteś w roamingu. Wyszukaj ręcznie sieć i zobacz czy będzie Play.
Przecież widać ze te speedtesty to wykonałeś na telefonie połączonym z E5372 po WiFi a ten roaming to dotyczy innych kart SIM na tym telefonie. Wszystko jest w porzadku, tylko zastanawia ten pełny zasięg na LTE Play. W sumie szkoda że to E5372 , z którym nie działają Toolbox i LTEWatchH. Tyle kresek zasięgu przy tych kilku kilometrach od masztu więc możliwe że działa LTE800Play na nich choć mapa zasięgu Play tego nie potwierdza, może być nieaktualna.To jest kluczowe pytanie przy zakupie anteny. A ten telefon ma LTE?
grazia1963 pisze:Przecież widać ze te speedtesty to wykonałeś na telefonie połączonym z E5372 po WiFi a ten roaming to dotyczy innych kart SIM na tym telefonie. Wszystko jest w porzadku, tylko zastanawia ten pełny zasięg na LTE Play. W sumie szkoda że to E5372 , z którym nie działają Toolbox i LTEWatchH. Tyle kresek zasięgu przy tych kilku kilometrach od masztu więc możliwe że działa LTE800Play na nich choć mapa zasięgu Play tego nie potwierdza, może być nieaktualna.To jest kluczowe pytanie przy zakupie anteny. A ten telefon ma LTE?
Pisałem przecież że testy są przez wi-fi. Telefon ma LTE jednak w tym miejscu gdzie teraz jestem to nie ma szans aby złapało. Jutro spróbuje wybrać się na dwór z telefon i sprawdzić z tych aplikacji pomiary o ile uda mi się połączyć do LTE. W mieście się dało bez problemu, więc wszystko jest sprawne żeby nie było ;P