Huawei B315 LTE... damy radę? :)

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
guru92
Początkujący użytkownik forum

Huawei B315 LTE... damy radę? :)

Post autor: guru92 »

Dzień dobry wszystkim. Piszę, aby zaczerpnąć informacji u bardziej ogarniętych ludzi.
Mieszkam w miejscowości Ługi/gmina Książ Wielkopolski/powiat Śrem.
Dokładny adres 51°59'28.4"N 17°10'59.0"E
Wzięty Orange dla firm. 500GB pakietu LTE/3G/oprócz tego 60GB poza strefą.
Rok temu net śmigał z predkoscia 6/7Mbit/s / upload 2Mbit na wbudowanych antenach. Ruter wysoko na strychu.
Na ten moment net działa dużo gorzej. 2/3 Mbit to szał ciał jaki da się wydoić (WAKACJE?).

Kupiłem Antene Atk 20 na 900MHz i Dual LTE na pasmo 1800MHz (obie anteny z cybertechu), bo trzeba coś z tym zrobić.
Początkowe testy robione były na huawei b593, bo taki sprzęt też posiadam.
Na 1 ogień poszła antena LTE. Celowane było na DOLSK. Sygnał jakiś był, jednak nie wpuszczało do sieci(raczej za daleko - teren cięzki / zalesiony).
Odpuściliśmy LTE, zmieniłem na Huawei B315 i poszedłem w 900MHz. Pocelowałem w drugą stronę na BOREK WLKP? (tak mi się wydaje).
Przesyłam wyniki 900MHZ:
3g.JPG
Transfery 4Mbit/2Mbit wieczorem. W południe 2Mbit/2Mbit/ Oba na na niskim pingu około 50.

Stwierdziłem, że spróbuje jeszcze B315 się połączyć z LTE i o dziwo połączyło przy bardzo słabym sygnale:
Transfery 4Mbit/0.4 uploadu. Ping około 120.
IMG_0359.JPG
I teraz pytanie - z jakim BTSem ja się łączę w tamtym kierunku ? Patrzyłem na BTSearch, ale w Borku WLKP jest tylko Sferia na 800MHz, a ja mam ORANGE...

Poradzicie Panowie?

PS. W razie czego poceluję jeszcze raz na DOLSK, bo tam i TMobile i Orange siedzą na 1800MHZ.
Książa nie biorę pod uwagę, bo mieszkam przy lesie w zagłębieniu.
Pozdrawiam, Dawid.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Huawei B315 LTE... damy radę? :)

Post autor: radius »

We Frequency Band zmień na 800 oraz 1800 MHz. Screen zrób klawiszem na klawiaturze.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
guru92
Początkujący użytkownik forum

Post autor: guru92 »

Na 1800MHz nie było nic. Już to próbowałem/errory.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

przepisz numerki z global cell-id lub daj porządnego skrina - w programie ltewatch jest duży przycisk Screenshot, który aż się prosi, żeby go użyć.
grazia1963
Stały użytkownik forum

Post autor: grazia1963 »

Ty jesteś z Wielkopolski a tam to wszystko jest łatwo sprawdzić dzięki kolegom z gsm.poznan, bułka z masłem. Więc przechodzę do konkretów. To słabe 3g to masz z sieci Networks UMTS900. Najbliższa stacja to Jaraczewo, Golska 45 ale to nie z nim się połączyłeś. Podany CID świadczy ze to maszt Networks UMTS900 w Pogorzeli. gdybyś połączył się z UMTS900 w Borku lub Strumianach to CID byłby inny. Te parametry z Pogorzeli masz kiepskie więc ustaw ATK-20na Jaraczewo albo popróbuj też ustawić na Borek a potem Strumiany. Obserwuj zmiany w polu Global Cell ID i podaj je. Zrób speedtesty z tymi BTS-ami. A z tym LTE800 to screen niewyraźny, zrób lepszego. Pokaż Global Cell ID w dziesiętnym i kliknij na niego to ci się pokaże w szesnastkowym. Jak je tu pokazesz to stwierdzimy jaki to BTS. Na tym kierunku to tylko pozwolenie LTE800 Orange Domachowo ale trzeba potwierdzić. Na gsm.poznań jeszcze niepotwierdzony ale może uda się przez pozwolenia z UKE. A tak w ogóle to spróbuj jeszcze z Dualem Cybertecha i z LTE1800NetWorks z dolska. Tylko ustaw go na Dolsk-Kotowo, ZG Komunalnej i maszt t-mobile bo tylko tam działa LTE dla Networks.
ODPOWIEDZ