Internet LTE bardzo niski upload

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
alexnet
Specjalista bezprzewodowy-junior

Internet LTE bardzo niski upload

Post autor: alexnet »

Witam Panowie.
Posiadam internet mobilny Orange Free.
Od najbliższego BTS Orange w lini prostej mam 5.5km
W skład mojego zestawu do LTE wchodzi modem Huawei e398+antena cybertech dual 10dbi z 10m przewodem
Antenę mam zamontowana 8m nad ziemia i wycelowana w kierunku bts lecz po drodze mam las. problem mam taki,
ze wyniki speedtesu pokazują mi od 15-23mb download, a up mam bardzo niski od 0.2-0.5mb.
Dodam jeszcze że w mojej lokalizacji Orange nie ma usług LTE. A według zasiegu Orange znajduję się 2km od zasięgu LTE
Co panowie doradzicie mi by ulepszyć moj upload
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Internet LTE bardzo niski upload

Post autor: ja.michal »

Sprawdź przewody, może coś jest nie tak. Kiepski upload to problem z anteną.

Druga sprawa to panel na LTE1800, a stacja bazowa na pewno działa na LTE1800? Może jest LTE800 i modem przełącza się na inną częstotliwość, która przez antenę jest bardziej tłumiona niż wzmacniana.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Zobacz gniazdo antenowe nr 1 może się rozgięło . poz Hermogenes
grazia1963
Stały użytkownik forum

Post autor: grazia1963 »

W Lubsku działa tylko BTS LTE1800NetWorks na pozwoleniu Orange i to raczej ten przy Przemysłowej 70. Kupiona antena o zysku 10dBi przy tej odległości i w takiej lokalizacji , po drodze same lasy,raczej za słaba. Jej realny zysk to około 5dBi, te 10m kabla H155 tłumi połowę z zysku teoretycznego. Nie podałeś parametrów sygnału LTE, nawet RSSI z Diagnostyki na E398 ale podejrzewam, że są złe. Stąd uzyskiwane prędkości są i tak duże a niski UL przy takim sygnale to norma.
alexnet

Ja.michał... stacja bazowa Orange na pewno działa na LTE 1800 (sprawdzałem na http://beta.btsearch.pl/) . Moja antena to także LTE 1800
alexnet

Hermogenes. sprawdziłem przewody, zmieniałem nawet przewody miejscami w modemie. download i upload mam taki sam jak po zmianie przewodów miejscami.
alexnet

Grazia1963. próbowałem połączyć się z BTS na ul.przemysłowej 70 ale bardzo slaby internet dociera do mnie z tego BTS. Dlatego połączyłem się z BTS w Lubsku na ul Bohaterów. Sygnał jaki odbieram to -85dbm/-92dbm a wyniki speedtestu są umieszczone powyżej
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Szkoda że nie ma z nami kol matek pewnie by wiedział czy stacja Zabłocie działa na 1800 może tam byłby lepszy sygnał .poz Hermogenes
alexnet

Hermogenes. No własnie nie wiem jakby to działało z Zabłocia. Bo szczerze nie sprawdzałem. Mieszkałem z Lubsku i wszystko było super, po przeprowadzce i zamieszkaniu w Starej Wodzie myslałem ze jak antenę wyceluje na BTS w lubsku to bedzie super też. ale niestety, upload mnie tu załamuje :(
alexnet

Może przyjechać się do Zabłocia i sprawdzę jak działa internet w Zablociu. Co wy na to
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Wiele nie stracisz możesz co najwyżej zyskać .poz Hermogenes
po drodze obejrzysz teren
alexnet

teren to ja tu znam. Bo często jeżdżę przez okolice Zabłocia. i z tego co zauważyłem wyjeżdżając z Tucholi Żarskiej to Zabłocie znajduje się mocno w dole.
grazia1963
Stały użytkownik forum

Jeśli sprawdziłeś , ze Bohaterów działa to OK. Mimo to RSSI-92dBm to słaby wynik jak na LTE, choć on i tak nic nie mówi o jakości sygnału LTE. Warto by zrobić testy sygnału na zewnątrz na jakimś telefonie z LTE i Network Signal Info lub Network Cell Info . Obok ciebie jest taka biała plama jeśli chodzi o LTE na mapie Orange. Czyżby to wpływ tego lasu po drodze do Lubska? Czym się kierowałeś kupując antenę o niskim zysku na dodatek z długim kablem o dużej tłumienności? Zabłocie raczej nie działa na LTE1800. Inny najbliższy BTS Networks LTE1800 w Nowogrodzie.Co gorsza w tym trudnym terenie Orange nie ma pozwoleń na LTE800.
alexnet

Póki co dziękuje wszystkim za informacje oraz podpowiedzi związane z moim problemem. Jutro sprawdzę jeszcze antenę może tam się coś odłączyło, w co wątpię. Bo skoro po zmianie przewodów w modemie, jest tak samo i nic się nie zmienia to nie jest to wina anteny. No chyba że za nisko jest od ziemi, Bo jak już wspomniałem zamontowałem ją 8m nad ziemią, za oknem od strychu. Bo nie mam możliwości wejścia na dach, gdyż ma wyjścia żeby wejść na dach, a po drugie ja osobiście nie wejdę na dach. Gdyż choroba mi na to nie pozwala :(
alexnet

grazia1963... na telefonie nie ma tu zasięgu LTE nawet jeśli się wymusi tylko LTE to nie ma zasięgu. 1-m słowem mieszkam na kupie :D Masz racje las w kierunku Lubska to na pewno problem. Dlatego nie ma tu zasięgu LTE a tylko 3G
grazia1963
Stały użytkownik forum

Zaraz, zaraz to te screeny są na wymuszonym Tylko LTE na E398 czy na 3G ?
alexnet

Witam ponownie. Tak więc tak... Sprawdziłem dziś antenę jak i przewody i nie zauważyłem żeby było coś nie tak. Tak więc antena na pewno nie jest uszkodzona. Muszę jeszcze dodać że dziś testowałem na moim zestawie do LTE mobilny internet z plusa (z Lubska) moc sygnału -74/-79 ale testy speed testu mnie powaliły :D download 3-6mb a upload 1mb :) Wszystko w zasięgu LTE.
alexnet

Witam ponownie. Tak więc tak... Sprawdziłem dziś antenę jak i przewody i nie zauważyłem żeby było coś nie tak. Tak więc antena na pewno nie jest uszkodzona. Muszę jeszcze dodać że dziś testowałem na moim zestawie do LTE mobilny internet z plusa (z Lubska) moc sygnału -74/-79 ale testy speed testu mnie powaliły :D download 3-6mb a upload 1mb :) Wszystko w zasięgu LTE.
alexnet

alexnet

i witam ponownie :) jak w temacie niski upload :) a o to jak go naprawiłem i przyspieszyłem download jak i upload. Jak wpisałem powyżej, że modemu mam podłączoną antenę dual lte 10dbi z 10m przewodem. Skróciłem przewód o 5m. i jak dla mnie rewelacja :)) wyniki speed testu w dzień download od 20/22mb upload 0.88mb. natomiast w nocy download od 25/30mb upload 1/1.5mb. Nigdy bym nie pomyślał że długość przewodu ma znaczenie. Ale uwierzcie mi że ja różnice odczułem od razu nie tylko w upload mi przyspieszył ale i download mi się znacznie poprawił.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Nic się nie poprawiło ,Twój modem nadal nie może dogadać się z nadajnikiem .Sygnał z Twojego modemu gdzieś wsiąka ,nie jest to wina bts komunikacja do Ciebie jest ok .poz Hermogenes
alexnet

O to wynik speedtest zrobiony przed chwilą
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

A powinien wyglądać tak ,poziom sygnału -106 dBm ,odczyt na moim terminalu
BTs Chylice.JPG
poz Hermogenes
alexnet

Hermogenes za ten co byś zrobił na moim miejscu. Jak myślisz dlaczego mam niski upload. Wina mojego modemu, anteny, czy problem mam z zasięgiem. Dodam że antena moja jest wycelowana na bts a po drodze mam las, i może właśnie przez ten las sygnał odbieram jaki odbieram. warto tez pamietac ze tu gdzie mieszkam orange nie ma uslug lte, a sciagam zasiegiem lte oczywiscie wymuszajac na modemie TYLKO LTE
alexnet

zmiana miejscami przewodów antenowych nie ma wpływu na download czy upload chociaż po zmianie miejscami przewodów zauważyłem że download mam troszkę słabszy ale upload bez zmian.
alexnet

I jeszcze jeden speed test zrobiony przed chwilą. Takich prędkości nie osiągałem na 10m przewodem, dopiero jak skróciłem przewód na 5m coś się odmuliło
grazia1963
Stały użytkownik forum

Pomysł z zakupem anteny dual LTE1800 o zysku 10dBi z kablem H155 dł. 10m w takich warunkach kiepski. na czysto zostało z 4-5dbi zysku. skrócenie kabla o 5m powiększyło go do około 7dBi ale widać to wciąż za mało. W takich warunkach kupuje się antenę Dual LTE1800MHz z zyskiem 15-17dBi i jak da radę kablem 5m aby zminimalizować straty. w ten sposób uzyskuje się na takich antenach 12-14dBi zysku i pozwala to na zoptymalizowanie połączenia. Las po drodze robi swoje.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Do autor tematu Ty nie masz problemu z odbiorem ,masz problem z nadawaniem zrobiłem testy na starym laptopie o słabej wydajności portu USB na tym samym modemie E3272 na którym podałem poprzedni obrazek ,modem nie chce przekroczyć 1,2 Mbps wysyłania ,zobacz jaką wydajność prądową ma Twój terminal . może też sam modem więcej się nie chce rozpędzić. Kiedyś wcześniej miałeś zrobić testy pod stacją (zrób chociaż na tej górce co ją widać na przekroju) i porównać byłby jakiś poziom odniesienia a tak leczymy babę na żylaki podając jej proszki od bólu głowy.poz Hermogenes
ODPOWIEDZ