LTE Plusa - Sulejowek
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE Plusa - Sulejowek
Witam,
Jestem 'szczesliwym' posiadaczem LTE od Plusa z limitem 20GB. Umowa konczy mi sie w przyszlym miesiacu i zastanawiam sie nad moimi opcjami. A to ze wzgledu na kiepska jakosc LTE. Ale od poczatku.
Lokalizacja: https://www.google.pl/maps/place/Czynu+ ... 751355,17z
Z tego co sprawdzalem na btsearch najblizsza antena jaka obsluguje LTE to ta na Okrzei (ok 2km w linii prostej - zabudowania i drzewa po drodze).
Poza godzinami szczytu DL: 7-10Mb, UL: 4-7Mb
W godzinach szczytu: DL 1-2Mb, UL: 2-5Mb
Paramatry sygnalu poza godzinami szczytu:
RSRP -91
RSRQ -11
RSSI -60
SINR 0
W godzinach szczytu duzo gorzej (ponizej dostatecznych dla LTE)
Wyposazony jestem w nieszczesny zestaw IDU/ODU (3 kreski). Wydaje mi sie ze monter mi go ustawil na innego BTSa na Idzikowskiego (antena wysoko na dachu) ale tam z tego co widze nadajnika LTE nie ma!!!
Planuje kontynuowac przygode z Plusem ze wzgledu na smartdom. Przy najblizszej okazji sproboje ustawic ODU na maszt przy Okrzei ale nie spodziewam sie super efektow bo mam wrazenie ze ten BTS przy i tak jest mocno obciazony. LTE na telefonie w godz. szczytu tez mocno przycina (DL max 1-2Mbit)
Jedna z opcji to router HW B315 + jakas antene dualna na 1800. Ale nie wiem czy to cos da jesli jest przytkane pasmo. Jest tam tez 2100 ale nie wiem jak dziala bo IDU/ODU go nie obsluguje.
Ewentualnie zastanawiam sie nad innym BTS LTE Plusa w dalszej odleglosci, ktory nie ma takiego obciazenia lub w ogole pozegnanie Plusa jesli nic sensownego nie zlapie w okolicy.
Pozdr
Jestem 'szczesliwym' posiadaczem LTE od Plusa z limitem 20GB. Umowa konczy mi sie w przyszlym miesiacu i zastanawiam sie nad moimi opcjami. A to ze wzgledu na kiepska jakosc LTE. Ale od poczatku.
Lokalizacja: https://www.google.pl/maps/place/Czynu+ ... 751355,17z
Z tego co sprawdzalem na btsearch najblizsza antena jaka obsluguje LTE to ta na Okrzei (ok 2km w linii prostej - zabudowania i drzewa po drodze).
Poza godzinami szczytu DL: 7-10Mb, UL: 4-7Mb
W godzinach szczytu: DL 1-2Mb, UL: 2-5Mb
Paramatry sygnalu poza godzinami szczytu:
RSRP -91
RSRQ -11
RSSI -60
SINR 0
W godzinach szczytu duzo gorzej (ponizej dostatecznych dla LTE)
Wyposazony jestem w nieszczesny zestaw IDU/ODU (3 kreski). Wydaje mi sie ze monter mi go ustawil na innego BTSa na Idzikowskiego (antena wysoko na dachu) ale tam z tego co widze nadajnika LTE nie ma!!!
Planuje kontynuowac przygode z Plusem ze wzgledu na smartdom. Przy najblizszej okazji sproboje ustawic ODU na maszt przy Okrzei ale nie spodziewam sie super efektow bo mam wrazenie ze ten BTS przy i tak jest mocno obciazony. LTE na telefonie w godz. szczytu tez mocno przycina (DL max 1-2Mbit)
Jedna z opcji to router HW B315 + jakas antene dualna na 1800. Ale nie wiem czy to cos da jesli jest przytkane pasmo. Jest tam tez 2100 ale nie wiem jak dziala bo IDU/ODU go nie obsluguje.
Ewentualnie zastanawiam sie nad innym BTS LTE Plusa w dalszej odleglosci, ktory nie ma takiego obciazenia lub w ogole pozegnanie Plusa jesli nic sensownego nie zlapie w okolicy.
Pozdr
-
- Stały użytkownik forum
Re: LTE Plusa - Sulejowek
Najpierw to sprawdź jak działają wszystkie pozwolenia na LTE1800Aero2 w twojej okolicy, w godzinach szczytu. czyli ten Okrzei, Trakt Brzeski 99. PL. Wojska Polskiego 2 i dalsze : Pułku Praskiego i Halinowie, Długiej Kościelnej. Testy na telefonie z LTE oraz zainstalowanym Network Cell Info, sprawdzasz sygnał, prędkości oraz podajesz eNodeB. Tylko wtedy sprawdzisz czy jest sens przedłużania umowy i czy masz szanse na dobre prędkości w Plusie. Oczywiście z Plusa nie bierzesz B315 . Składasz wypowiedzenie i bierzesz DWR-921 z DUK, tylko się pospiesz bo 22.08 zmieniają się oferty w Plusie. Zewnętrzna antena Dual LTE1800 pozwoli ci wymusić połączenie z konkretną stacją Plusa , są na różnych kierunkach. A tak a propos to ODU nie ustawisz na konkretny BTS bo on nie ma anteny kierunkowej.
-
Ok apki zainstalowalem: cell i signal info. Obie mierza tylko sile sygnalu i cell ID. Nie widze predkosci DL/UL. Wiec zainstalowalem ookla speed test. Testuje teraz w pracy w Warszawie i niestety nie widze eNodeB byc moze dlatego ze dostepne polaczenia to tylko hspa i umts - na Samsung S5 nie widze opcji wymuszenia LTE.
Czuje ze cos robie nie tak...
Acha mala korekta umowe mam z CP nie z Plusem. Nie wiem czy to cos zmienia w kontekscie routera.
Dlaczego DWR921?
Czuje ze cos robie nie tak...
Acha mala korekta umowe mam z CP nie z Plusem. Nie wiem czy to cos zmienia w kontekscie routera.
Dlaczego DWR921?
-
Ok. Mialem stara taryfe na karcie stad brak LTE.
Na drugiej wszystko dziala.
Jak dokladnie sprawdzic parametry dla konkretnych BTSow? Zakladam ze test predkosci z ookla zadziala tylko jesli bede polaczony z konkretna stacja a to raczej sie nie zadzieje automatycznie dla dalszych nadajnikow...
Pozdr
Na drugiej wszystko dziala.
Jak dokladnie sprawdzic parametry dla konkretnych BTSow? Zakladam ze test predkosci z ookla zadziala tylko jesli bede polaczony z konkretna stacja a to raczej sie nie zadzieje automatycznie dla dalszych nadajnikow...
Pozdr
-
- Stały użytkownik forum
Przepraszam za błąd, literówka . Myślałem oczywiście o DWR-966. Pokaż screeny z połączeń LTE u siebie w domu i na zewnątrz. Do tego pod tymi BTS-ami. Aplikacje pokazują oprócz sygnału eNodeB, CID i po nim identyfikujemy BTS, z którym się łączysz. Do tego pod kazdym speedtest i masz pełną jasność. Oczywiście zegnasz CP i idziesz do Plusa po DWR-966. w Plusie masz też SmartDom.
-
Super. Bede testowal w domu i przy BTSach.
Jest jedna rzecz, ktora mnie dodatkowo niepokoi czyli bliskosc talerza Sat i modemu zewn. Sa na jednym maszcie w odl ok. 30cm.
Porownam sobie sile sygnalu z ODU i komorki na zewn w domu. Podejrzewam ze talerz moze nieco psuc moje feng shui.
Ps. Dlaczego polecasz ten Dlink?
Jest jedna rzecz, ktora mnie dodatkowo niepokoi czyli bliskosc talerza Sat i modemu zewn. Sa na jednym maszcie w odl ok. 30cm.
Porownam sobie sile sygnalu z ODU i komorki na zewn w domu. Podejrzewam ze talerz moze nieco psuc moje feng shui.
Ps. Dlaczego polecasz ten Dlink?
- radius
- ** Moderator **
Szybciej SAT Ci zakłóci: http://forum.satkurier.pl/topic/11393-l ... elitarnej/ oraz http://forum.dvhk.to/showthread.php?t=797075
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
No patrz. Czasami rzeczywiscie jest problem z sygnalem sat. Nie pomyslalbym ze to przez to pudeleczko Pandory od Solorza. Sprawdze sygnal LTE mimo wszystko i sie podziele wynikami.radius pisze:Szybciej SAT Ci zakłóci: http://forum.satkurier.pl/topic/11393-l ... elitarnej/ oraz http://forum.dvhk.to/showthread.php?t=797075
-
Testy zrobione, a teraz male podsumowanie.
Wszystkie w podobnej godzinie 9-10 wieczorem.
1. IDU/ODU
RSRP -88
RSRQ -24
RSSI -44
SINR -9
PING: 420/42/55 ms
DL: 1,8/2,0/1,2 Mbit
UP: 4,0/3,6/3,6 Mbit
1. Okrzei przy BTS (RRSP miedzy 66 a 69) - odleglosc 1,3km DL: 16Mbit
UL: 36Mbit
Ping: 17ms
2. Trakt Brzeski 99 przy BTS - odleglosc 2,6km DL: 18Mbit
UL: 10Mbit
3. Warszawa Wesola ul. Jana Pawła II 23/25 przy BTS - odleglosc 3,5km DL: 12Mbit
UL: 7Mbit
Ping: 27ms
4. Na dachu przy ODU (przez telefon) laczyl sie z innym Cell ID niz powyzsze:
podejrzewam ze to Wesola ul. Okuniewska, dz. nr 2 (maszt Sferii przy torach PKP)
DL: 2,5Mb
UL: 1,5 Mb
Ping 30ms
5. Wewnatrz domu przy oknie laczyl sie z kolejnym BTS z innym Cell ID
podejrzewam ze to Sulejowek ul. Żelazna 32 (silosy na terenie Graham Packaging Poland)
DL: 1,0 Mb-3Mb
UL: 1,5Mb
Ping: 40ms
Zadziwiajace jest to, ze DL/UP jest niemalze taki sam (niekiedy wyzszy) wewnatrz i na zewnatrz domu co z IDU/ODU.
Byc moze sa za dlugie kable (ok 10m ale przy maszcie jest bodajze jakis zapas) lub sam maszt jest za blisko komina.
Wszystkie w podobnej godzinie 9-10 wieczorem.
1. IDU/ODU
RSRP -88
RSRQ -24
RSSI -44
SINR -9
PING: 420/42/55 ms
DL: 1,8/2,0/1,2 Mbit
UP: 4,0/3,6/3,6 Mbit
1. Okrzei przy BTS (RRSP miedzy 66 a 69) - odleglosc 1,3km DL: 16Mbit
UL: 36Mbit
2. Trakt Brzeski 99 przy BTS - odleglosc 2,6km DL: 18Mbit
UL: 10Mbit
3. Warszawa Wesola ul. Jana Pawła II 23/25 przy BTS - odleglosc 3,5km DL: 12Mbit
UL: 7Mbit
Ping: 27ms
4. Na dachu przy ODU (przez telefon) laczyl sie z innym Cell ID niz powyzsze:
podejrzewam ze to Wesola ul. Okuniewska, dz. nr 2 (maszt Sferii przy torach PKP)
DL: 2,5Mb
UL: 1,5 Mb
Ping 30ms
5. Wewnatrz domu przy oknie laczyl sie z kolejnym BTS z innym Cell ID
podejrzewam ze to Sulejowek ul. Żelazna 32 (silosy na terenie Graham Packaging Poland)
DL: 1,0 Mb-3Mb
UL: 1,5Mb
Ping: 40ms
Zadziwiajace jest to, ze DL/UP jest niemalze taki sam (niekiedy wyzszy) wewnatrz i na zewnatrz domu co z IDU/ODU.
Byc moze sa za dlugie kable (ok 10m ale przy maszcie jest bodajze jakis zapas) lub sam maszt jest za blisko komina.
-
- Stały użytkownik forum
Nic zadziwjającego, IDU-ODU to po prostu złom, szczególnie ta pierwsza wersja. Parametry sygnału LTE1800 z Okrzei na nim to wręcz tragedia. Na porzadnym routerze LTe ze sprawdzona anteną Dual LTE1800 miałbyś przy połączeniach z Okrzei czy traktem parametry podobne jak na telefonie pod BTS-ami. Testy pokazują na obciązenie tych BTS-ów ale jeszcze bez tragedii. Ale to już norma dla Plusa w dużych miastach, 10-15Mb/s to i tak nieźle. już wesz czego się dalej spodziewać. Poprawa dopiero po uruchomienu LTE2600 w Plusie. BTs LTE2600Aero2/Plusa w Długiej Kościelnej już działa. Przy JP II z kole jest pozwolenie. Stąd propozycja wzięcia z Plusa DWR-966 z LTE-A.
- radius
- ** Moderator **
Zalogowałeś się do stacji Sferii pracującej na 800 MHz.hullu pisze:...Trakt Brzeski 99 przy BTS...
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
Mały update.
W godzinach szczytu zrobiłem test na T-mobile. I wynik lekko powala z nóg.
Połączyłem się do nadajnika na Asfaltowej: DL: 6-15 Mbit
UP: 12 Mbit
Podczas gdy w tym samym czasie Plus DL:1,5 Mb Up: 8Mbit
Chyba pozegnam sie ze smartdomem...
W godzinach szczytu zrobiłem test na T-mobile. I wynik lekko powala z nóg.
Połączyłem się do nadajnika na Asfaltowej: DL: 6-15 Mbit
UP: 12 Mbit
Podczas gdy w tym samym czasie Plus DL:1,5 Mb Up: 8Mbit
Chyba pozegnam sie ze smartdomem...
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Sprawdź jeszcze Orange jeśli masz zasięg bo ta sieć często w godzinach szczytu ma małe obciążenie.

-
Chba warto sprawdzic Orange, bo pewnie jakies ciekawe pakiety maja na nc+.
A mi tej jesieni koncza sie wszystkie trzy produkty w Plusie/CP
A mi tej jesieni koncza sie wszystkie trzy produkty w Plusie/CP
-
- Guru bezprzewodowy
Nie żartuj z tym nc+ i ich internetem z Orange. Mają kiepską ofertę i słabiutki sprzęt. jest ubogo i drogo. Jak już brać to z Orange Internet LTE dla domu za 59,90 i MF283+ i TAB2A8 za 99 zł.
- onken
- ** Moderator **
Polecam internet osobno a nc+ osobno
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
chodzilo mi o cos takiego: http://www.orange.pl/kid,4002010828,id, ... ticle.html
czyli LTE z Orange i w promo TV z nc+ a byc moze jakis upust na abonament.
Ale najpierw testy.
PS. Podjade jeszcze pod BTS Tmobile zobaczyc ile max mozna wyciagnac w godz. szczytu. Czy duzo moglbym zyskac na antenie kierunkowej na 1800?
czyli LTE z Orange i w promo TV z nc+ a byc moze jakis upust na abonament.
Ale najpierw testy.
PS. Podjade jeszcze pod BTS Tmobile zobaczyc ile max mozna wyciagnac w godz. szczytu. Czy duzo moglbym zyskac na antenie kierunkowej na 1800?
Ostatnio zmieniony 2016-08-23, 09:29 przez hullu, łącznie zmieniany 1 raz.
- onken
- ** Moderator **
link Ci ucieło
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
poprawione
-
Pytanie pomocnicze dot. IDU/ODU.
Poza samym przeciazeniem nadajnika wydaje mi sie, ze moge miec za dlugi kabel lub nawer skrecony z dwoch (?).
Planuje wejsc na dach i sprawdzic. A potem wziac ODU do srodka i spiac na krotkim kablu do routera.
Jakiej dlugosci kabel najlepiej dac? Teoretycznie im krotszy tym lepszy ale 'fachowcy Plusa' mowili cos o min. 10m co wydaje mi sie jakas abstrakcja...
Optymalnie pasowaloby mi ok 3m zeby ODU byl na oknie....
W miedzyczasie zlozone juz wypowiedzenie.
Poza samym przeciazeniem nadajnika wydaje mi sie, ze moge miec za dlugi kabel lub nawer skrecony z dwoch (?).
Planuje wejsc na dach i sprawdzic. A potem wziac ODU do srodka i spiac na krotkim kablu do routera.
Jakiej dlugosci kabel najlepiej dac? Teoretycznie im krotszy tym lepszy ale 'fachowcy Plusa' mowili cos o min. 10m co wydaje mi sie jakas abstrakcja...
Optymalnie pasowaloby mi ok 3m zeby ODU byl na oknie....
W miedzyczasie zlozone juz wypowiedzenie.