Chciałbym wymusić łączenie z siecią Orange, dla internetu w Play.
Posiadam:
[*] D-Link DWR 116: firmware 1.06 b02
[*] Huawei E3372s: Firmware: 153_Update_22.300.09.00.00_M_AT_04 + Update_WEBUI_17.100.13.01.03_HILINK_Mod1.3
Niestety nie znajduję się w zasięgu Play, a BTS T-Mobile jest bardzo przeciążony.
Zasięg Orange jest odblokowany, dzwoniłem do Play z prośbą o ustawienie priorytetu na Orange, zmienili mi na Plus... Zadzwoniłem drugi raz i poinformowano mnie że nie można ustawić priorytetu na siec Orange, że mogę ustawić sobie to ręcznie.
Na zasięgu T-Mobile strony praktycznie się nie wczytują, dopiero w nocy można z niego korzystać, prędkość pobierania dochodzi nawet do zawrotnych 200kb/s

O jakości internetu z nadajnika Orange, mogę powiedzieć jedynie tyle że działa. Prędkości uzyskiwane pozwalają na przeglądanie stron, Youtube to za dużo, ale strony przynajmniej się wczytują, w nocy działa można nawet obejrzeć film na YT bez oczekiwania na buforowanie.
A teraz do sedna: Po podpięciu modemu bezpośrednio do modemu do komputera, mam dostęp do panelu modemu, mogę zmienić wybór sieci na manualny i wybrać Orange. Po podpięciu do routera zawszę łączy się z preferowaną dostępną siecią, w moim wypadku Plus.
W ustawieniach routera wybrałem ręczne konfigurowanie dostępu do internetu i siec Orange, niestety bez efektu. Automatycznie łączy się z Plus.
Czy jest możliwość ustawienia na stałe w modemie sieci Orange nawet po przepięciu do routera, lub czy istnieje możliwość abym miał dostęp do panelu ustawień modemu gdy jest wpięty do routera?