Otóż miałem dekoder HD3000 (ze stajni CP) do usługi multiroom, ale w ostatnim czasie musiałem go wymienić w APS (prawdopodobnie uszkodził się czytnik do karty, bo dekoder nie wyświetlał jej numeru). Dostałem w zamian starszy (ale fabrycznie nowy) model - Mini HD2000, który wygląda i działa identycznie, jak poprzednik (praktycznie ta sama konstrukcja i ten sam komplet złączy).

Jest jednak pewien problem. Do HD3000 miałem podpięty dysk DTU320 (również ze stajni CP), na którym miałem nagranych kilka odcinków seriali i przeczytałem gdzieś, że w przypadku wymiany urządzenia nie będzie już możliwości odtwarzania nagranych na nim wcześniej programów. Dysk jest sformatowany w systemie FAT32 i jest normalnie wykrywany przez Windows, ale pliki są oczywiście zaszyfrowane (mają nietypowe formaty np.: .001 .002 .003 .idx .ifo .rap). Na razie nie próbowałem podłączać go do nowego dekodera, żeby go z automatu nie sformatował. Zastanawiam się, czy jest na dysku plik odpowiedzialny za przypisanie go do konkretnego dekodera (podobno są z nimi "parowane"). Gdyby udało się go wytypować, mógłbym podmienić mu numer seryjny i dzięki temu nowy dekoder rozpoznałby go jako "swój". Czy ktoś miał może podobny problem i próbował go rozwiązać?