Posiadam internet z RBM. Zamontowałem modem huawei 3372s na antenie satelitarnej (na poddaszu, gdzie dach z dachówki) i ustawiłem jej kierunek na nadajnik. Najlepszy sygnał złapałem po wskazaniach webui i wskaźniku dB. Obecnie waha się z -82 do -74dB.
Po połączeniu modemu z AP, rozsyłam sygnał na cały dom.
Po włączeniu funkcji lokalizacji (telefon, tablet), zanim jeszcze złapie sygnał GPS, pokazuje mi położenie o 12km od mojego punktu. Wiem, że nadajniki mam wiele bliżej, w centrum miasta w odległości około 5km.
Dlaczego nie mogę tak anteny ustawić (satelitarna) żeby wyłapać sygnał z bliższego nadajnika.
Nic oprócz lasu, który jest z 1km ode mnie nie blokuje dostępu po linii prostej do tego nadajnika. A nadajnik i tak jest wyżej, niż las.
Próbuje złapać inny nadajnik, ponieważ często gubię sygnał lub jestem na 1, max 2 kreski zasięgu.
Najbliższy nadajnik, a ustawienie anteny sat z modemem
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
-
- Mistrz bezprzewodowy
Re: Najbliższy nadajnik, a ustawienie anteny sat z modemem
Ja też się nad tym zastanawiałem anteny Uda-Yagi odbieram sygnał z nadajnika który jest prawie dokładnie za bliższym ,ale nie zawsze czasem ten bliższy pokazuje co potrafi (sygnał o 10 dBm silniejszy). Doszedłem do takich wniosków dalsze anteny są wyżej a te bliższe pewnie bardziej przyziemione na tilt^cie i sygnał przenosi się z tego dalszego górą .Dalej pole magnetyczne ziemi go zagina i tak trafia do naszych odbiorników .Jeśli ktoś zgadza się z moimi przemyśleniami to proszę o potwierdzenie lub nie .poz .Hermogenes
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Coś mi się wydaje, że pole magnetyczne ziemii nie ma wpływy na sygnał GSM. No bo niby jak?
Tak samo jak na światło.
Tak samo jak na światło.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Wszystko ma wpływ ;fale elektro magnetyczne i światło rozchodzą się po linii prostej w ośrodkach jednorodnych przy zmianie ośrodka ,ale również przy przejściu obok medium o innej gęstości fala zmienia kierunek (załamuje się ugina ,rozprasza). Nawet zmienia prędkość . Przytoczę za dr.inż.Paweł Zalewski (Gdyby stwierdzenie takie było w stu procentach ścisłe ich zasięg powinien ograniczać się do horyzontu optycznego. W rzeczywistości zasięg fal ultrakrótkich jest większy dzięki refrakcji troposferycznej, dyfrakcji, czyli załamaniu toru fali na krawędzi horyzontu czy wzniesień i budynków, no i niekiedy dzięki odbiciom od śladów meteorytów w atmosferze.) poz Hermogenes