Router do internetu play

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Luk88asz
Początkujący użytkownik forum

Router do internetu play

Post autor: Luk88asz »

Cześć

Mam do Was prośbę. Wybrałem formułę rodzinną w play i teraz poszukuję odpowiedniego urządzenia do internetu.
Jestem laikiem w tych tematach dlatego proszę o wyrozumiałość.

Ostatnio korzystałem z aero2 i posiadam modem huawei e3131 hspa+. Jednak od miesiąca nie mam zasięgu na modemie a nie chce mi się co chwila przekładać karty do telefonu :mur: . Ważną rzeczą jest to, że mieszkam z domu podpiwniczonym i w tej piwnicy korzystam z internetu (około 1m poniżej poziomu terenu).

Do najbliższego masztu mam 1200 m (play).

Podsumowując szukam czegoś co zadziała lepiej od telefonu w granicach cenowych 200-300 zł.
Czy to wykonalne?

Z góry dzięki za wszelką pomoc.
mk64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router do internetu play

Post autor: mk64 »

Ja mogę polecić zestaw, który mam w stopce.
B535 w Play
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ja bym nie kupował żadnego. Powód prosty , w Formuła Rodzina na karcie internetowej Nielimitowane GB (100GB, potem lejek 1Mb/s)) są przez 3 m-ce. Potem jest elastyczny, płatny 10 zł za 10 zł i maksymalnie można kupić 30GB za 30 zł co jest nieopłacalne. Na dodatek działa na infrastrukturze Play. Na kartach głosowych masz 30GB a potem lejek 1Mb/s. Działa na siec Play LTE i 3G oraz w roamingu krajowym na 3G. Reasumując w Play skończyły się dobre oferty w Formule Rodzina . Inwestowanie w sprzęt na 3m-ce to pomyłka. Potem na karcie internetowej nikt przy zdrowych zmysłach nie zapłaci 10 zł za 10GB czy 30 zł za 30GB.
Luk88asz

Możliwe, że się nie opłaca ale lepszej oferty dla siebie nie widzę.
Za Neostradę nie uśmiecha mi się płacić 80 zł miesięcznie.
Będę korzystał z internetu sam, wyłącznie popołudniami. Przez ostatnie 2-3 miesiące na Aero wychodziło mi od 12 do 15 GB miesięcznie.
Poza tym cały czas czekam, aż któryś z Operatorów łaskawie uruchomi dostęp do światłowodów, które zostały wykopane już na początku roku.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

w play internet na kartę za rejestrację numeru dostajesz bonus 100GB na 30 dni - możesz tak lecieć do lutego. U innych operatorów też bonusy, poczytaj.
Cały czas jest też rbm na kartę z darmowym lte. Do tego modem e3372.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Do RBM z DIL to już warto kupić sprzęt i ewentualną antenę bo w tej piwnicy może być problem z zasięgiem LTE w Play. Jesli nie E3372 to może MiFi e5577, E5573. do kupienia za około 150 zł. Zostanie jeszcze na antenę Dual LTE 1800MHz. No i coś słabo szukałeś. Teraz w FR i karcie internetowej w Play tylko 3m-ce jest bez limitu a potem każą sobie płacić jak za zboże. Jest dużo lepszych ofert i to u wielu operatorów. A za Play wciąż idzie niczym nieuzasadniona opinia , że to tani operator. W abonamentach to już od dawna miejska legenda.
Luk88asz

Dzięki za uświadomienie :ok:

Formułę rodzinną wybrałem ze względu nielimitowanych rozmów za 18.33 miesięcznie. Rodzice z smsow i neta w telefonie nie korzystają.
Ten internet miał być takim dodatkiem z którego korzystałbym do czasu uruchomienia światłowodów. Chociaż teraz mam coraz większe wątpliwości czy kiedykolwiek będzie można z nich korzystać. Wybudowali sieć szerokopasmową z której nie można korzystać, ponieważ lokalnym operatorom się to nie opłaca :facepalm:

Z tym internetem to chyba rzeczywiście zdecyduję się na RBM. Rozumiem, że w tej chwili to działa tak, że kupuję starter za 9 zł, a później żeby mieć ten darmowy LTE muszę utrzymywać ważne konto więc wychodzi 50 zł za 100 dni. Widziałem na OLX sprzedają starsze startery gdzie po doładowaniu za 50 zł ważność konta wynosiła 150 dni.
ODPOWIEDZ