Jaki internet na wieś? kostrzyn
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jaki internet na wieś? kostrzyn
Witam. Niedługo prawdopodobnie wprowadzę się na wieś "Wiktorowo" obok Kostrzyna Wielkopolskiego i kompletnie nie mam pojęcia jak wygląda tam sprawa internetu. Obecnie mieszkam w większym mieście i mam światłowody, więc i sieć jest taka że ma ją całe osiedle, i nie muszę się niczym martwić.
Z tego co wiem poprzedni właściciel korzystał tam z LTE w playu, ale wyczytałem sporo negatywów o tym internecie, a od samego właściciela nie mam żadnej opinii. Zależy mi na jak najlepszym, cena nie istotna, ważne żeby był szybki, niski ping, bez limitu i żeby nie przerywało połączenia (jak kiedyś bezprzewodowa neostrada). Znajdzie się coś takiego na wieś?
Z tego co wiem poprzedni właściciel korzystał tam z LTE w playu, ale wyczytałem sporo negatywów o tym internecie, a od samego właściciela nie mam żadnej opinii. Zależy mi na jak najlepszym, cena nie istotna, ważne żeby był szybki, niski ping, bez limitu i żeby nie przerywało połączenia (jak kiedyś bezprzewodowa neostrada). Znajdzie się coś takiego na wieś?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Jaki internet na wieś? kostrzyn
Opinie większości ludzi z na temat operatorów bez żadnego znaczenia. W Kostrzynie masz zasięg LTE wszystkich operatorów. Zacznij więc od testów na ich kartach. Tylko testy w danej lokalizacji dają wiarygodne wyniki. T-Mobile i Orange mają w Kostrzyniu trzy BTS-y LTE1800NetWorks, dodatkowo Orange ma LTE800 w Glince Duchownej. Plus korzysta z 3 BTS-ów LTE1800Aero2. Play póki co ma tylko jeden działający w LTE1800, LTE2100 , LTE800 i LTE2600. W Play działa agregacja pasm LTE więc na LTE2600+LTE1800 powinno być szybko.
-
Z kostrzyna do wiktorowa jest 8km, to dużo?
-
- Guru bezprzewodowy
Jak to Wiktorowo to nie ma co myśleć i wybierasz Orange. W pobliżu dwa nowo uruchomione BTS-y LTE800 Orange, czyli Glinka Duchowna i Sanniki. Potrzebna antena 2xATK-10/800-980lub ATK-20. Do tego jeszcze opcja z LTE1800NetWorksz BTS przy Rzemieślniczej na antenie Dual LTE1800. Z Orange bierzesz ofertę Internet LTE dla domu za 59,90 z MF283+ i TAB2A8 za 99 zł. Jedyna alternatywa to Play , oferta na kartę RBM z Darmowym Internetem LTE bez limitu na taryfie RBM na kartę 5. Koszt kilka zł/m-c. Sprzęt kupujesz sam. Zasięg na LTE1800 lub LTE800 z Wrzesińskiej 3. Oczywiście na antenach na wybrane pasmo. Zacznij od testów u siebie, to podstawa.
-
Ok dziękuje guru 
Jakbym chciał inny niż komórkowy to jest w ogóle taka możliwość?

- ksx4system
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Być może. Poszukaj tutaj: https://www.dostawcy-internetu.pl/krystian5476 pisze:Ok dziękuje guru
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku![:]](./images/smilies/splash.gif)
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku
![:]](./images/smilies/splash.gif)