Bardzo trudna lokalizacja - LTE/3G

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Rowan
Początkujący użytkownik forum

Bardzo trudna lokalizacja - LTE/3G

Post autor: Rowan »

Witam!
Mam problem z internetem w swojej miejscowości, nie ma nawet żadnych radiówek, więc jestem skazany na mobilny. Przez kilka lat korzystałem z CDMA Orange, ale tak w miare działał przez jakiś rok, a potem było tylko gorzej, obecnie prędkość pobierania to około 0.1Mb/s, więc tragicznie. Myślę więc nad LTE z plusa z anteną zewnętrzną na dachu. W pokoju na poddaszu przy oknie na telefonie (Iphone 6s) wyświetla 3G, 2-3 kreski zasięgu na 5 możliwych i test prędkości pokazuje ping w okolicach 90ms i prędkość około 3Mb/s, co już jest nieprawdopodobnym skokiem w porównaniu do CDMA. Co byście więc doradzili, czy jest szansa na LTE na antenie zewnętrznej? A jeśli nie, to chociaż na 3G i prędkość 5-8Mb/s? Skoro na telefonie tak łapie, to dobry sprzęt powinien to ugryźć... Tylko jaki ten sprzęt? Lokalizacja to : 50.570147, 20.103150
damiank94
Użytkownik forum

Re: Bardzo trudna lokalizacja - LTE/3G

Post autor: damiank94 »

Wokół Ciebie każdy operator ma (bądź będzie miał) LTE. Jeżeli masz możliwość to wymuś LTE w telefonie i sprawdź po kolei każdego operatora.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tu nie ma się co zastanawiać, masz Orange to niech tak zostanie. Składaj wypowiedzenie i negocjuj z DUK Orange rabat na ofertę Internet LTE dla domu za 59,90. Albo bierz jako nowy , z tą cenę masz 150GB w strefie domowej +60GB poza, dwie karty SIM, noce poza limitem a ze sprzętu bierzesz MF283+ z TAB2A8 za 99 zł. Orange nie ma konkurencji jesli chodzi o ofertę i zasięg LTE u ciebie. zapewniają BTS-y LTE1800NetWorks w Sędziszowie, Przemysłowa 9 i Wyszyńskiego 3 oraz BTS LTE800orange w Klemencicach. Ewentualnie robisz testy na telefonie każdego z nich i w zalezności od tego wybierasz anteną Dual LTE1800 lub 2xATK-20 do LTE800.
damiank94
Użytkownik forum

Post autor: damiank94 »

Ten MF283+ obsługuje w ogóle LTE 800 ?
ODPOWIEDZ