Dobór anteny LTE do miasta
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Dobór anteny LTE do miasta
Witam,
Ostatnio zakupiłem ofertę internetu w Plusie wraz z modemem Huawei B315. Niestety zasięg w mojej lokalizacji jest słaby,w okolicy znajduje się 5 BTS'ów z czego najbliższy ok. 500m od mieszkania(http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 98&zoom=15). Jednak mieszkam w kamienicy na parterze otoczony 2-piętrowymi budynkami. Stąd moje pytanie: jaka antena lepiej sobie poradzi: kierunkowa czy dookólna?
W tym momencie osiągam prędkości dl:11 Mb/s, up:2Mb/s. RSSI -81dBm
Zakupiłem antenę zewnętrzną http://allegro.pl/antena-mimo-4g-lte-th ... 89172.html jednak prędkości są wtedy o 50% mniejsze w stosunku do anteny wbudowanej.
Jaką antenę polecacie do 130 zł.
Ostatnio zakupiłem ofertę internetu w Plusie wraz z modemem Huawei B315. Niestety zasięg w mojej lokalizacji jest słaby,w okolicy znajduje się 5 BTS'ów z czego najbliższy ok. 500m od mieszkania(http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 98&zoom=15). Jednak mieszkam w kamienicy na parterze otoczony 2-piętrowymi budynkami. Stąd moje pytanie: jaka antena lepiej sobie poradzi: kierunkowa czy dookólna?
W tym momencie osiągam prędkości dl:11 Mb/s, up:2Mb/s. RSSI -81dBm
Zakupiłem antenę zewnętrzną http://allegro.pl/antena-mimo-4g-lte-th ... 89172.html jednak prędkości są wtedy o 50% mniejsze w stosunku do anteny wbudowanej.
Jaką antenę polecacie do 130 zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Dobór anteny LTE do miasta
B315 posiada diagnostykę sygnału LTE-Informacja o urządzeniu. Najlepiej pobierz http://www.lte-anbieter.info/ltewatch/c ... ltewatch_h , zainstaluj na komputerze, połącz się w nim z B315 i podaj parametry sygnału LTE ora global Cell-ID w systemie szesnastkowym. Sprawdzisz, który z BTS-ów Mobylandu działa jaki to BTS LTE1800Mobylandu bo z niego masz zasięg LTE w Plusie. Po drugie na B315 musi być najnowsze FW 21.311.03.00.69 z obsługą anten zew. Na koniec link anteny nie działa i co za wynalazek kupiłeś?
-
To są parametry z anteną wewnętrzną, gdyż ten wynalazek z allegrohttp://allegro.pl/antena-mimo-4g-lte-th ... 89172.html na miano anteny nie zasługuje.
RSRP: -111
RSSI: -77
RSRQ: -11
SINR: -2
Provider Plus
Global Cell ID : 582a-01
MCC-MNC: 260-01
RSRP: -111
RSSI: -77
RSRQ: -11
SINR: -2
Provider Plus
Global Cell ID : 582a-01
MCC-MNC: 260-01
-
- Guru bezprzewodowy
to, że wynalazek nie działa to norma, podobnie jak 95% niby anten sprzedawanych przez takich " lukaszek-_luki, signalflex, IQhome itd " Omijać szerokim łukiem i po przypadkowym zakupie wystawiać negatywy. Parametry sygnału LTE słabe. Łączysz się z BTS-em LTE1800Mobylandu przy Słowackiego 20. Jak masz daleko do niego?
-
Jakies 400m, tylko że przestrzeń zasłonięta budynkami i dlatego nie wiem jaka antena będzie lepsza:kierunkowa czy dookóna(niestety nie mam możliwośći montażu anteny na dachu budynku).
-
- Stały użytkownik forum
Jak antena za 7 zł ma działać?
http://geerxinsz.en.alibaba.com/product ... tenna.html
Kup dobrą polecaną antenę dualną. Za 7 zł to bali do anteny nie kupisz a co dopiero działający komplet.
Swoją drogą niezły interes potrząc na ilość sprzedawanej chińszczyzny na Allegro.
http://geerxinsz.en.alibaba.com/product ... tenna.html
Kup dobrą polecaną antenę dualną. Za 7 zł to bali do anteny nie kupisz a co dopiero działający komplet.
Swoją drogą niezły interes potrząc na ilość sprzedawanej chińszczyzny na Allegro.
-
Czy taka bedzię odpowiednia?http://www.cybertech.com.pl/p141,antena ... -b315.html
-
- Guru bezprzewodowy
jeżeli sygnał z nadajników idzie na 1800 MHz, to tak.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
- Stały użytkownik forum
Podbijam temat w kwestii wyboru anteny do miasta, szczególnie na gęsto zabudowanym osiedlu bloków. Zdążyłem się już zorientować czytając forum, że kupowanie chińskiego badziewia obiecującego zysk 40dBi nie ma najmniejszego sensu i że najczęściej polecane są anteny panelowe-kierunkowe. Problem w tym, że taką antenę panelową trzeba dobrze ustawić w kierunku wybranego nadajnika. U mnie może być z tym problem, bo mieszkam na 1 piętrze i żadnego nadajnika nie widzę bezpośrednio. Sygnał dociera do mnie po odbiciu od bloków. Dodatkowo zauważyłem, że silniejszy sygnał odbieram stojąc z modemem przy oknie po przeciwnej stronie bloku niż kierunek do nadajnika. Sprawdziłem u operatora, że to jest ciągle ten sam nadajnik, a nie jakiś inny. Nie zależy mi na celowaniu w konkretny nadajnik lub możliwości wybrania nadajnika. Chodzi raczej o złapanie najsilniejszego sygnału, jaki jest dostępny na zewnątrz budynku. Dlatego zastanawiam się, czy zamiast anteny panelowej nie będzie jednak lepsza antena dookólna, np. taka:
http://allegro.pl/mocna-dookolna-antena ... 97249.html
Będę wdzięczny za wszelkie za i przeciw.
pozdrawiam
Michał
http://allegro.pl/mocna-dookolna-antena ... 97249.html
Będę wdzięczny za wszelkie za i przeciw.
pozdrawiam
Michał
-
- Mistrz bezprzewodowy
jak ja czytam takie badury od sklepikarzy popatrz antena profi jaki ma zysk przy jakich wymiarach http://www.kathrein.pl/index.php?art=133 i jest anteną tylko na jedno pasmo . poz Hermogenes
-
- Stały użytkownik forum
Ta antena to chyba nie do tego wątku, a firma Kathrein nie wygląda mi na sklepikarza.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Ja dałem do porównania jak by ta antena z linku była taka dobra to operatorzy pewnie by kupowali zamiast Kathrein^ów.
poz Hermogenes
poz Hermogenes
-
- Stały użytkownik forum
Sugerujesz, że mam sobie kupić taką antenę firmy Kethrein ?
-
- Mistrz bezprzewodowy
Nie bo ona jest pewnie droga ,ale jak Ciebie stać to przydała by się do agregacji bo pewnie uczciwie ma podane parametry.jak ją powiesisz na dachu to może zniknąć zanim zejdziesz do mieszkania .
popatrz na parametry tej z allegro 12dBi to 16 razy pomniejszona strefa czyli powierzchnia kuli , masz scyzoryk to podziel jabłko na 16 części tak aby każda miała 30 stopni grubości i biegła dookoła ,jak zrobisz więcej niż 4 pełne pojadę do Warszawy z przeprosinami poz Hermogenes
popatrz na parametry tej z allegro 12dBi to 16 razy pomniejszona strefa czyli powierzchnia kuli , masz scyzoryk to podziel jabłko na 16 części tak aby każda miała 30 stopni grubości i biegła dookoła ,jak zrobisz więcej niż 4 pełne pojadę do Warszawy z przeprosinami poz Hermogenes
-
- Stały użytkownik forum
Nie zrozumiałem tego, co napisałeś. Jaka 16 razy pomniejszona strefa ? I co mam zrobić 4 pełne ?
Nie da się podzielić jabłka na 16 części po 30 stopni. Albo 12 części po 30 stopni albo 16 części po 22,5 stopnia.
Tak czy inaczej nie przyjeżdżaj z przeprosinami. Wystarczyłaby mi sugestia, co w takim razie kupić, jak nie to z linka, który podałem, i nie Kathrein.
Nie da się podzielić jabłka na 16 części po 30 stopni. Albo 12 części po 30 stopni albo 16 części po 22,5 stopnia.
Tak czy inaczej nie przyjeżdżaj z przeprosinami. Wystarczyłaby mi sugestia, co w takim razie kupić, jak nie to z linka, który podałem, i nie Kathrein.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Właśnie nie da się zrobić anteny aby miała 12 dBi kąt promieniowania w pionie 30 stopni i była dookolna .muszę Ciebie poprawić Ty podzieliłeś koło spróbuj z kulą , Na którym piętrze mieszkasz od góry .poz Hermogenes
-
- Stały użytkownik forum
Kulę muszę podzielić wzdłuż jakiejś płaszczyzny (30 stopni to miara kąta płaskiego), więc dzielę jak kulę. Chyba że masz coś innego na myśli to rozwiń proszę.
Mieszkam na 1 piętrze w 7 piętrowym budynku. Od nadajnika oddzielaną mnie 6 piętrowe budynki.
Mieszkam na 1 piętrze w 7 piętrowym budynku. Od nadajnika oddzielaną mnie 6 piętrowe budynki.
-
- Mistrz bezprzewodowy
6 pięter 18 metrów czy masz możliwość wyjść na dach i zmierzyć parametry . Daj spokój już z tym jabłkiem nawet Newton by go tak nie podzielił ,ale dla ciekawości podziel go na 16 kawałków zobaczysz jaki to skrawek a w takim zakresie promieniuje antena 12 dBi .
-
- Stały użytkownik forum
Dobra, jabłko zostawiamy 
Tak, mogę wejść na dach i zmierzyć parametry sygnału. Powiedz tylko jakie parametry mam zmierzyć. Mogę odpalić LTEwatchH i podać ci wszystkie parametry jakie pokazuje ten program.

Tak, mogę wejść na dach i zmierzyć parametry sygnału. Powiedz tylko jakie parametry mam zmierzyć. Mogę odpalić LTEwatchH i podać ci wszystkie parametry jakie pokazuje ten program.
-
- Mistrz bezprzewodowy
Potrzebna jest tylko siła sygnału i powiedz czy widzisz anteną swojego Opa bo w Warszawie pewnie wszystkie częstotliwości macie a jak nie to powiedz którą chcesz odbierać pod taką dobierzemy antenę i dość drogi kabel ale to wszystko zależy od mocy sygnału zobacz jeszcze czy jest przelot ciągiem wentylacyjnym i czy pozwolą na umieszczenie anteny na kominie wentylacyjnym .poz
-
- Stały użytkownik forum
Z dachu antenę operatora widzę, ale niestety dzisiaj żadnych pomiarów nie wykonam, bo kilka godzin temu nadajnik chyba padł i siła sygnału wynosi zero, a ja odbieram jakiś słabiutki sygnał z innego nadajnika, ale niestety nie wiem którego. Mam nadzieję, że jutro nadajnik wstanie to pójdę na dach zmierzyć siłę sygnału. Według pozwoleń UKE i moich wcześniejszych testów częstotliwości na tym nadajniku są na razie tylko 1800 i 2100. Na nieco dalszych nadajnikach jest też 800 i 2600.
Przelot ciągiem wentylacyjnym jest, ale nie wiem czy wspólnota da zgodę, bo tam już trochę kabli jest...
Zastanawiam się też czy gra z ciągnięciem drogich kabli na dach jest warta świeczki. Nie zależy mi na maksymalnych osiągach LTE. Wystarczy mi tylko trochę lepiej niż -95dBm, które mam średnio wewnątrz mieszkania. Już wystawienie samego modemu za okno poprawia nieco sytuację, a dołożenie prostej anteny takiej, jak ta: http://allegro.pl/antena-twix-gsm-3g-4g ... 98815.html dorzuca kilka dBm i powoduje, że łapię LTE2600 z dalszego nadajnika (bez anteny brak LTE2600). Dlatego pytanie, czy nie wystarczyłoby coś, co można zamontować na balkonie i da mi kilka dBm więcej niż powyższa patykoantenka.
Przelot ciągiem wentylacyjnym jest, ale nie wiem czy wspólnota da zgodę, bo tam już trochę kabli jest...
Zastanawiam się też czy gra z ciągnięciem drogich kabli na dach jest warta świeczki. Nie zależy mi na maksymalnych osiągach LTE. Wystarczy mi tylko trochę lepiej niż -95dBm, które mam średnio wewnątrz mieszkania. Już wystawienie samego modemu za okno poprawia nieco sytuację, a dołożenie prostej anteny takiej, jak ta: http://allegro.pl/antena-twix-gsm-3g-4g ... 98815.html dorzuca kilka dBm i powoduje, że łapię LTE2600 z dalszego nadajnika (bez anteny brak LTE2600). Dlatego pytanie, czy nie wystarczyłoby coś, co można zamontować na balkonie i da mi kilka dBm więcej niż powyższa patykoantenka.
- onken
- ** Moderator **
Ta pseudo antena tylko da Ci pogorszenie sygnału, no nie żartuj... Co za syf... 

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
No widzisz, a jednak polepsza sygnał (minimalnie, ale zawsze) i w dodatku na niej łapię LTE2600, a bez niej nie 

-
- Mistrz bezprzewodowy
To musisz przespać się z tematem to 2600 na balkonie jest do użytku czy tylko jest bo jest ,pisałeś wcześniej że to jakaś fala odbita ?
To kilka dBm powstaje z wyniesienia punktu odbioru na zewnątrz budynku nie koniecznie a powodu podłączenia tej anteny patyka która ma pewnie 2-3 dBi taki same dodawał Huawei do routerów .Ja się boje tej fali odbitej czy rozproszonej ona dziś jest a jutro może jej nie być na 2600 .poz. Hermogenes
To kilka dBm powstaje z wyniesienia punktu odbioru na zewnątrz budynku nie koniecznie a powodu podłączenia tej anteny patyka która ma pewnie 2-3 dBi taki same dodawał Huawei do routerów .Ja się boje tej fali odbitej czy rozproszonej ona dziś jest a jutro może jej nie być na 2600 .poz. Hermogenes
-
- Stały użytkownik forum
Na 2600 DL był porównywalny z innymi częstotliwościami (porównywalnie słaby, kilka Mb/s), UL prawie wcale. U mnie na balkonie to wyłącznie fala odbita, bo z balkonu żadnego nadajnika nie widzę.
Czy to wyniesienie punktu odbioru, czy antenka mogę sprawdzić jutro, ale nawet jeśli tylko wyniesienie punktu odbioru to i tak dobrze, bo wolę mieć samą antenę na balkonie niż modem z ruterem tam zostawiać.
Wiadomo, że fala odbita jest mniej pewna, ale obecnie wewnątrz mieszkania i tak mam wyłącznie fale odbite, więc ściąganie z balkonu i tak dałoby lepszy sygnał niż z pokoju.
Czy to wyniesienie punktu odbioru, czy antenka mogę sprawdzić jutro, ale nawet jeśli tylko wyniesienie punktu odbioru to i tak dobrze, bo wolę mieć samą antenę na balkonie niż modem z ruterem tam zostawiać.
Wiadomo, że fala odbita jest mniej pewna, ale obecnie wewnątrz mieszkania i tak mam wyłącznie fale odbite, więc ściąganie z balkonu i tak dałoby lepszy sygnał niż z pokoju.
-
- Guru bezprzewodowy
Taka antenka nic nie poprawi bo fizyki nie oszukasz. Kabel użyty do niej czyli RG174 na 2600MHz ma tłumienność pewnie rzędu 2,5-3dB/m. Producenci tego kabelka nie przewidują, że ktoś go użyje na taką częstotliwość i z reguły nie podają. 5m takiego kabelka to kosmiczna strata,zeżre nie tylko jakiś tam zysk z patyka ale nawet zysk z tytułu poboru sygnału z zewnątrz. I to jest podstawowa wada patyków, długie , cienkie kabelki RG174, które nie nadają się do wysokich częstotliwości.Ogólnie to trudno o sprawdzoną antenę szerokopasmową do agregacji pasm . Dipol się chwali taką anteną i podaje w miarę sensowne parametry i wykresy. Na 2600MHz są od dawna dostępne anteny MIMO z Niemiec Dabendorf Novero o zysku 8dBi . i stosuje się do nich kable o niskiej tłumienności i jak najkrótsze.
-
- Stały użytkownik forum
OK, czyli anten z kablem RG174 nie kupować, dzięki. A jaki kabel zatem polecasz ? Tylko taki za rozsądną cenę. Czy H155 sprzedawany przez Cybertech może być ?
Czy w Polsce można gdzieś kupić te niemieckie anteny ?
A czy mój patyk coś poprawia czy nie to zrobię jutro test. Porównam sygnał z patykiem na balkonie, albo z modemem na balkonie i napiszę co wyszło.
Czy w Polsce można gdzieś kupić te niemieckie anteny ?
A czy mój patyk coś poprawia czy nie to zrobię jutro test. Porównam sygnał z patykiem na balkonie, albo z modemem na balkonie i napiszę co wyszło.
-
- Guru bezprzewodowy
Rg174 to kabelek stosowany do konektorów antenowych dł. 20 cm, stosowanie go do anten pracujacych w wysokich pasmach to jakieś nieporozumienie, stosowane przez producentów chińskich wynalazków. H155 to standardowy kabel o normalnej tłumienności. Na allegro większość kabli antenowych to marketingowy bełkot. Kable kupuje się w specjalistycznych sklepach, sprawdzonych producentów. Nawet te markowe są masowo podrabiane przez Chińczyków i sprzedawane przez allegro z bajecznymi opisami. Antena Novero 2600 do kupienia na eBay.
-
- Stały użytkownik forum
A mógłbyś polecić jakiś sprawdzonych producentów kabli ?
Anteny Novero to widzę też kierunkowe panele. A jest cokolwiek sensownego o bardziej dookólnej charakterystyce, gdy nie ma bezpośredniej widoczności nadajnika ?
Anteny Novero to widzę też kierunkowe panele. A jest cokolwiek sensownego o bardziej dookólnej charakterystyce, gdy nie ma bezpośredniej widoczności nadajnika ?
-
- Guru bezprzewodowy
To jest ogólny problem, brak anten dookólnych w sensownej cenie nie tylko na 2600MHz. A kable kupisz np. https://www.cyberbajt.pl/grupa/3/