Nowy sprzęt dla Play w trudnej lokalizacji

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
przemo.22
Początkujący użytkownik forum

Nowy sprzęt dla Play w trudnej lokalizacji

Post autor: przemo.22 »

Witam poszukuje nowego sprzętu do mobilnego internetu play. Dom znajduje się w Janowie, jest to mała wioska znajdująca się około 8 km od Belchatowa a położona jest wśród lasów. Play praktycznie jako jedyna siec posiada tam zasięg. Chciałbym się was poradzić co kupić i jakie są propozycje?
mk64
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Nowy sprzęt dla Play w trudnej lokalizacji

Post autor: mk64 »

Wszystko zależy od Twojego budżetu..?
B535 w Play
przemo.22

Budżet mam ogólnie ograniczony myślałem tak w granicach 400 do 500 zł
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

A skąd takie wnioski? Teoretycznie Play, T-Mobile, Orange i Plus korzystają z BTS-ów LTE1800 zlokalizowanych w Bełchatowie więc zasięg będzie podobny. W przypadku Play trzeba by sprawdzić czy działa już LTE800 z Przemysłowej5. W Orange zasięg jest też na LTE800 Orange z BTS-a w Woli Krzysztoporskiej. T-Mobile z kolei ma pozwolenie na LTE800 w Mąkolicach ale trudno stwierdzić czy działa. Plus odpuszczasz bo działa na tym terenie słabiutko. Na dzień dzisiejszy Orange ma pewny zasięg LTE1800 i LTE800. Play na pewno LTE1800, podobnie Jak T-Mobile . Obaj z szansami na LTE800. Oferta na abonament w Orange ze sprzętem internet LTE dla domu za 59,90 i MF283+ z TAB2A8 za 99 zł bez konkurencji. Jak ma być Play to tylko na kartę czyli RBM z DIL lub zabawa w rejestrację kart PInK.Modem/router LTE kupujesz sam. Konieczna antena Dual LTE1800MHz jeśli skorzystasz z LTE1800 lub 2xATK-20do LTE800.
przemo.22

Próbowałem już z T-Mobile, Plusem i Orange zasięg jest kiepski żeby nie powiedzieć że nie ma wcale a Play jakiś ten zasięg ma no i oczywiście liczyłem się z kupnem anteny ale potrzebuje też dostęp do WiFi więc zastanawiam się nad routerem
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

zrób testy LTE na telefonie ale na zewnątrz( z zainstalowanymi aplikacjami do monitorowania sygnału. Jeśli Play działał najlepiej to możliwe , ze to LTE800. Trzeba to potwierdzić, oraz sprawdzić działanie LTE1800 Play bo na LTE800 prędkości niższe z założenia( pasmo tylko 5MHz). Co do Orange to BTS pewnie uruchomiony niedawno i mogłeś go jeszcze nie przetestować, warto sprawdzić Orange podobnie jak Play czyli LTE800 lub LTE1800. Za Play przemawia obecnie oferty na kartę , w których internet bez limitu praktycznie za kilka zł /m-c. Ale tu trzeba zapłacić minimum 200 zł za router z LTE lub zestaw modem LTE + router USB z nim zgodny. Antena na wybrane pasmo to około 200 zł. W Orange za 99 zł otrzymasz sprzęt( router+tablet) wart 800 zł, dwie karty SIM, 150GB w strefie domowej+60GB poza nią , noce poza limitem. Ale tu już cyrograf na dwa lata. Testy jak wyżej konieczne, trzeba potwierdzić pasma LTE, poziom sygnału i uzyskiwane prędkości. Od tego zależy wybór pasma i anteny.
ODPOWIEDZ