Od czego zależy "zwinność" sieci?

[Reklama] Telefony satelitarne wszystkich sieci Thuraya, Iridium, Inmarsat https://ts2.shop/pl/3-telefony-satelitarne

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Od czego zależy "zwinność" sieci?

Post autor: ygreko »

Testuję teraz Plusha - już ustaliliśmy wcześniej, że jest on jakoś ograniczany (niski priorytet pakietów), więc nie jest to miarodajny test sieci Plus.

Jednak np. teraz, kiedy sieć jest bardzo obciążona (19:38), mi wyszło 10mbps: http://www.speedtest.net/my-result/5579860366
Ale mimo to internet nie działa tak, jak bym się tego spodziewał. Każda strona potrzebuje kilku sekund, aby w ogóle zacząć się ładować. Potem już jakoś idzie, ale nie jest to tak, jak przy innych łączach, które też mają 10mbps, ale np. po wpisaniu adresu strony i wciśnięciu enter strona pojawia się w pół sekundy cała i gotowa. Wiecie o co mi chodzi?

I teraz nie wiem jakim parametrem to opisać. Ping? No, na tej karcie jest niezły, za pingtest.net: 43ms, 5ms jitter. Do onetu średnio 50ms, do wp 41ms. Czyli tragedii nie ma, a jednak jest jakiś powolny necik.

Od czego to zależy i który operator ma to najlepiej ogarnięte?
patryk7588

Re: Od czego zależy "zwinność" sieci?

Post autor: patryk7588 »

Tych czynników jest całe mnóstwo.
1. Sprzęt jaki posiadasz, której kategorii LTE obsługuje? Piszesz że masz w Plusie tylko 10 Mbps, nie wiem z którą stacją Plusa w Nadarzynie się łączysz ale stacja przy ul. Turystycznej 1 obsługuje LTE-A czyli teoretyczne 300 Mbps: http://www.plusforum.pl/viewtopic.php?f ... 30#p202327
2. Twoja odległość od stacji. Jeśli chodzi o LTE, to bardzo często aby osiągnąć zadowalające prędkości bez porządnej anteny zewnętrznej się nie obędzie, tym bardziej jeśli liczysz na LTE w agregacji.
3. Obciążenie stacji bazowej, czyli ilość użytkowników podłączonych do tej samej stacji co ty, im jest ich mniej, tym więcej zasobów a więc i większe prędkości są dostępne dla Ciebie.
4. Dosył, czyli zasilanie po stronie operatora stacji bazowej.
ygreko

Dzięki, stary! Dużo wyjaśniasz i zwróciłeś uwagę na tego LTE-A w Nadarzynie. Muszę podjechać pod tą stację, bo w domu nie łapie LTE-A.
Ostatnio dużo testuję i w innym wątku opisuję doświadczenia z testów. Na razie najzwinniejszy jest Orange, nie wiem czemu, chociaż właśnie Play ma dwa razy większą przepustowość i nieco niższe pingi.

Mój domysł: zobaczyłem na radiolinie (mapa w KMLu dostępna w sieci) i widzę, że Orange ma bardzo mało radiolinii - np. stacja, z której łapię sygnał ma tylko jedną, która w dodatku idzie do kolejnej, z której już nie wychodzi radiolinia. Prawdopodobnie są one połączone dalej kablami/światłowodami - nie wiem, jaka jest praktyka.
Natomiast T-Mobile ma zatrzęsienie radiolinii, widać wyraźnie kilka lokalnych centrów i gwiaździście rozchodzące się linie. Sądziłem, że dużo radiolinii=lepiej, ale T-Mobile nie ma tej zwinności co Orange mimo większej przepustowości i nieco niższych pingów.

Czy to nie jest tak, że jak mój pakiet musi przejść przez wiele radiolinii to jest gorzej niż jak wpadnie do kabla/światła? Może właśnie o to chodzi - Orange ma najbardziej kablową sieć szkieletową, więc pakieciki latają szybko, nie?
Awatar użytkownika
ksx4system
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: ksx4system »

ygreko pisze:Sądziłem, że dużo radiolinii=lepiej
W absolutnie każdych warunkach różnych od laboratoryjnych (czy wręcz teoretycznych) połączenie przewodowe będzie mieć lepsze parametry od radiowego.
ygreko pisze:Czy to nie jest tak, że jak mój pakiet musi przejść przez wiele radiolinii to jest gorzej niż jak wpadnie do kabla/światła?
Dokładnie tak jest :)
http://ksx4system.net ### proszę zainstalować FreeBSD ### 100 postów = 25/04/2018
net w kieszeni: Pixel 7a (Orange)
net w domu: w końcu gigabit po kabelku :]
ygreko

No i właśnie... Nawet teraz necik od Playa śmiga dużo lepiej, gdy uruchomili 2600 w mojej okolicy. Oni też nie mają dużo radiolinii - ciekawe czy sami kładą światłowody czy od kogoś dzierżawią.
ODPOWIEDZ