LTE wieś Suszewo
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE wieś Suszewo
Witam
Przeprowadziłem się do Suszewa a dokładnie tu:
52°46'41.0"N 19°12'22.8"E
52.778041, 19.206321
Szukam najlepszego dostawcy jakiego mogę mięć w nowym domu , najbardziej zależy mi na pingu .
Wiem że bez porządnej anteny i modemu ani rusz więc prosiłbym o jakiekolwiek propozycję .
Mam abonament z play w telefonie i sprawdzałem internet na huawei P8 Lite ,
i wyszło bardzo słabo , czasami łapało zasięg lte z nadajnika naprzemiennie z plusa albo t-mobile .
Brat w nowym domu korzysta z internetu orange a dokładniej robi sobie hotspot z telefonu i niby coś mu tam działa
ale prędkość pobierania jest taka jak by jej nie było jutro gdy będę u siebie w domu zrobię dokładniejsze testy na speedtescie
połączę się na laptopie z hotspotem z obu sieci i zrobię zdjęcia które tu zamieszczę , na btsearch sprawdzałem najbliższy nadajnik to jest on z orange,
ale nie wiem do końca czy mam się sugerować tylko najbliższym nadajnikiem skoro i tak nie przeprowadzę rzetelnych testów bez dobrej anteny i modemu dlatego jeszcze raz proszę o waszą pomoc .
Przeprowadziłem się do Suszewa a dokładnie tu:
52°46'41.0"N 19°12'22.8"E
52.778041, 19.206321
Szukam najlepszego dostawcy jakiego mogę mięć w nowym domu , najbardziej zależy mi na pingu .
Wiem że bez porządnej anteny i modemu ani rusz więc prosiłbym o jakiekolwiek propozycję .
Mam abonament z play w telefonie i sprawdzałem internet na huawei P8 Lite ,
i wyszło bardzo słabo , czasami łapało zasięg lte z nadajnika naprzemiennie z plusa albo t-mobile .
Brat w nowym domu korzysta z internetu orange a dokładniej robi sobie hotspot z telefonu i niby coś mu tam działa
ale prędkość pobierania jest taka jak by jej nie było jutro gdy będę u siebie w domu zrobię dokładniejsze testy na speedtescie
połączę się na laptopie z hotspotem z obu sieci i zrobię zdjęcia które tu zamieszczę , na btsearch sprawdzałem najbliższy nadajnik to jest on z orange,
ale nie wiem do końca czy mam się sugerować tylko najbliższym nadajnikiem skoro i tak nie przeprowadzę rzetelnych testów bez dobrej anteny i modemu dlatego jeszcze raz proszę o waszą pomoc .
-
- Stały użytkownik forum
Re: LTE wieś Suszewo
W Play na LTE nie mogłes korzystać z roamingu krajowego Plusa i T-mobile, karty Play zarówno głosowe jak i internetowe po prostu nie sa do nich wpuszczane. Pewnie zasięg LTE w Play ze stacji w Lipnie lub Fabiance. działają na pewno na LTE1800 a możliwe że uruchomili na nich LTE800. Najlepszy zasięg LTe niewątpliwie w Orange z nowego BTS-a LTE800 Orange w Czarnym Kujawskim. Zasięg LTE T-Mobile z własnego BTS-a LTE800 w Gnojnie.na koniec Plus, zasięg ze stacji LTE800 Nowa Wieś Konieczne testy LTE u wszystkich na tym Huawei , zainstaluj na nim network Cell Info. sprawdź sygnał, prędkości.Testy w domu i na zewnątrz. Można sprawdzić też pod tymi wymienionymi stacjami. Stawiaj na LTE800 z Orange lub T-Mobile, mają po 10MHz pasma na LTE800. BTS-y niezapchane. Oferta Orange Internet LTE dla domu za 59,90 bardzo dobra. szczególnie z MF283+ i TAB2A8 za 99 z i dwiema kartami SIM.
-
Zdecydowałem się na internet z Orange MF283+ i TAB2A10 na dworze łączył się z lte o takim sygnale :
i miałem takie prędkości :
Teraz pozostaje tylko kwestia doboru anteny tylko nie wiem jaką wybrać i na jakie częstotliwości.-
- Stały użytkownik forum
Zasięg z BTS-a LTE800 Orange Czarne Kujawskie ID 3647. Do BTS-a około 6 km. Parametry bez anteny całkiem przyzwoite. Potrzebna antena na 800MHz czyli 2xATK-20 lub 2x ATK-10/800-980.
-
2x czyli mam zamontować 2 takie ?
Jedna nie starczy ? Bo nie wiem czy mój budżet uciągnie takie koszta .
EDIT:
Mam już tego mf283+ i na nim nie łapie lte nawet 1 kreski , pokój z routerem jest po drugiej stronie domu względem bts-a
Jedna nie starczy ? Bo nie wiem czy mój budżet uciągnie takie koszta .
EDIT:
Mam już tego mf283+ i na nim nie łapie lte nawet 1 kreski , pokój z routerem jest po drugiej stronie domu względem bts-a
-
- Stały użytkownik forum
A masz jakieś inne wyjście? Test na zewnątrz pokazał, że łączysz się z LTE800 w Czarnym. Antena konieczna, dwie sztuki bo Orange korzysta z MIMO. Jedna w polaryzacji pionowej, druga poziomej. Na jednej będzie działać ale nie osiągniesz maksymalnych prędkości.W tej lokalizacji od razu trzeba było się liczyć z wydatkiem 200 zł na anteny, twarda rzeczywistość. Uroki zamieszkiwania w takich miejscach. Ostatecznie teraz jedna a druga dokupisz.
-
No ok i jak je wtedy podłączyć gdybym zamawiał 2 anteny to 1poziom 2pion , a gdy zamówię tylko 1 antenę to jak lepiej ją zamontować ??
-
- Stały użytkownik forum
Dipol i elementy pionowo, kup od razu ze złączem SMA do MF283+.
-
Ok .
Dzięki bardzo pozdrawiam
Dzięki bardzo pozdrawiam