Zasięg internetu w dolinie bez bezpośredniej widoczności BTSa.
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Zasięg internetu w dolinie bez bezpośredniej widoczności BTSa.
Od pewnego czasu walczę z problemem słabego zasięgu internetu w miejscowości Kosarzyska.
W mojej lokalizacji (budynek w krętej dolinie w otoczeniu lasów) nie oczekuje cudów, moim celem jest osiągnięcie prędkości przy której da się jako tako pracować.
Sytuacja wygląda tak, wewnątrz budynku żadnego zasięgu w zasadzie nie ma.
Dlatego zainwestowałem w przenośny modem Huawei i antenę panelową MIMO 2 x 14dBi (sprzedawaną jako kierunkową w szerokim paśmie 900-2600Mhz), którą zainstalowałem na dachu, po czym zostałem miło zaskoczony tym, że nagle byłem w stanie swobodnie oglądać filmy na youtubie. Modem pokazywał połaczenie 3G, LTE, używałem kart Aero2 i Plus.
Niestety sytuacja taka trwała tylko kilka miesięcy, po rocznej nieobecności szybkość transmisji zepsuła się diametralnie.
Nie mam pojęcia co się stało, urosły drzewa w okolicy?. Nastąpiły jakieś zmiany w infrastrukturze? Skutek był taki, że jeśli miałem szczęście o danej porze to mogłem co najwyżej odczytać email.
Kupiłem więc nowy modem, Teltonika RUT955, co poprawiło sytuację nieco, ale w dalszym ciągu daleko jest do komfortu. Próbowałem w zasadzie kart wszystkich operatorów. Wydaje mi się, że najlepiej spisuje się plus. Aplikacja modemu pokazuje jednak, że połączenie jest niestabilne, co chwilę zmienia się używana technologia pomiędzy HSDPA, HSPA+. Incydentalnie kreskę LTE na karcie Orange, choć w przypadku tego operatora przeważnie 2G. Zmiana położenia anteny wydaje się prawie nie wpływać na sygnał, którego siła dla 3G plusa jest według urządzenia na poziomie -106 dBm. Antena działa, bo po jej odłączeniu nie ma nic. Ustaliłem, że odległość od najbliższego btsa to 5.5 km.
Nie oczekuje wiele, ale cokolwiek mógłbym jeszcze zrobić, nawet ponosząc dodatkowe koszty, byłoby cenne, dlatego bardzo wdzięczny będę za wszelkie sugestie.
W mojej lokalizacji (budynek w krętej dolinie w otoczeniu lasów) nie oczekuje cudów, moim celem jest osiągnięcie prędkości przy której da się jako tako pracować.
Sytuacja wygląda tak, wewnątrz budynku żadnego zasięgu w zasadzie nie ma.
Dlatego zainwestowałem w przenośny modem Huawei i antenę panelową MIMO 2 x 14dBi (sprzedawaną jako kierunkową w szerokim paśmie 900-2600Mhz), którą zainstalowałem na dachu, po czym zostałem miło zaskoczony tym, że nagle byłem w stanie swobodnie oglądać filmy na youtubie. Modem pokazywał połaczenie 3G, LTE, używałem kart Aero2 i Plus.
Niestety sytuacja taka trwała tylko kilka miesięcy, po rocznej nieobecności szybkość transmisji zepsuła się diametralnie.
Nie mam pojęcia co się stało, urosły drzewa w okolicy?. Nastąpiły jakieś zmiany w infrastrukturze? Skutek był taki, że jeśli miałem szczęście o danej porze to mogłem co najwyżej odczytać email.
Kupiłem więc nowy modem, Teltonika RUT955, co poprawiło sytuację nieco, ale w dalszym ciągu daleko jest do komfortu. Próbowałem w zasadzie kart wszystkich operatorów. Wydaje mi się, że najlepiej spisuje się plus. Aplikacja modemu pokazuje jednak, że połączenie jest niestabilne, co chwilę zmienia się używana technologia pomiędzy HSDPA, HSPA+. Incydentalnie kreskę LTE na karcie Orange, choć w przypadku tego operatora przeważnie 2G. Zmiana położenia anteny wydaje się prawie nie wpływać na sygnał, którego siła dla 3G plusa jest według urządzenia na poziomie -106 dBm. Antena działa, bo po jej odłączeniu nie ma nic. Ustaliłem, że odległość od najbliższego btsa to 5.5 km.
Nie oczekuje wiele, ale cokolwiek mógłbym jeszcze zrobić, nawet ponosząc dodatkowe koszty, byłoby cenne, dlatego bardzo wdzięczny będę za wszelkie sugestie.
- radius
- ** Moderator **
Re: Zasięg internetu w dolinie bez bezpośredniej widoczności BTSa.
Strasznie to drogiekatharsis pisze:...Teltonika RUT955...

Jak się do tego logujesz? Możesz z MENU jakieś dane sieci wyciągnąć, tj. częstotliwość na jakiej obecnie pracuje, CellID, eNBI, itp.?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
-
- Stały użytkownik forum
Wszystkie twoje działania mało przemyślane. Co ci dała wymiana modemu LTE na ten RUT955 ? nic. bo twoim problemem nie był modem tylko brak zasięgu i kiepska antena do wszystkiego czyli niczego. Dać 900 zł za router bez LTE2100 z modemem LTE3 kategorii to gruba przesada. Na dodatek bez Gigabit i AC. Trzeba było zacząć od wykonania testów na modemie, telefonie LTE w twojej okolicy na kartach wszystkich operatorów. Ponieważ to strefa przygraniczna to wszystkie korzystają z LTE1800 z BTS-ów na Górze Kicarz. Jedynie Play ma tam też LTE2100. Lokalizacja trudna więc tylko antena dual LTE 1800MHz o dużym zysku na krótkich kablach lub zewnętrzny punkt dostępowy CPE LTE powinny być przedmiotem twojego zainteresowania. A co do prędkości w Plusie po roku to może to być skutek przeciążenia BTS-a LTE1800Aero2 z Piwnicznej-Kicarza. rok programu SmartDom i poluźnienie FUP-a zrobiło swoje. Zrób testy Plusa w miejscu gdzie sygnał z LTE1800aero2 ma dobre parametry. Skorzystaj z modemu, telefonu LTE. Sprawdzisz obciążenie tego BTS-a. To samo dla kart pozostałych operatorów . W Piwnicznej sygnał na zewnątrz z Kicarza powinien być dobry, telefon z aplikacją Network signal Info, Network cell info pokaże jego parametry. Jaki to modem? Po testach będziesz wiedział czego oczekiwać po LTE u każdego operatora Jesli chodzi o 3G to możesz mieć problemy z Orange i T-Mobile bo oni nie posiadają na Kicarzu UMTS900 w ramach Networks tylko UMTS2100, stad tylko 2G na GSM900. Działa na nim UMTS900 Play i UMTS900 Aero2 dla Plusa. Na 3g potrzebujesz dla tych operatorów mocna antenę na 900MHz czyli ATK-20 na krótkim kablu. Twoja antena nie działa a jedynie pobiera sygnał z zewnątrz. Co to za cudo?
-
Dzięki za liczne wskazówki!
Krytykę przyjmuję ale tylko częściowo ;-)
Modem/router kupiłem miedzy innymi dlatego bo model ten oferował szerokie możliwości konfiguracji i monitorowania tego co się dzieje, jak np. siła sygnału w czasie, transfer mobilny, log zdarzeń. Tu w odpowiedzi na post radiusa, niestety bez CellID, eNBI i podawania konkretnych częstotliwości (zonk) , ale przynajmniej obserwować można rodzaj połączenia w czasie: GSM, GPRS, EDGE, WCDMA, HSDPA, HSUPA, HSPA, HSPA+, DC_HSPA+, LTE. Dzięki temu zaobserwowałem, częste przełączenia pomiędzy HSDPA i HSPA, oraz ustaliłem, że manipulowanie anteną nic nie daje.
Poza tym jest to modem obsługujący 2 karty SIM, umożliwiający sterowanie za pomocą SMSów i oferujący rozbudowane funkcje routera na linuxie włączając w to VPN, na których to funkcjach mi zależało. Szukając sprzętu nie znalazłem też zaawansowanego routera z podwójnym wejściem antenowym LTE.
Zauważalnie choć niewystarczająco poprawił się również transfer.
Jednak wygląda na to, że na technologiach mobilnych nie bardzo się znam i nie przewidziałem, że wsparcie LTE może być ułomne. W dokumentacji znalazłem, że 2100 jest obsługiwane (FDD 800/850/900/1800/1900/2100/2600 MHz) do 100Mbps (w mojej sytuacji gdyby była 1/10 tego byłoby super). Natomiast nie jest obsługiwana wersja TDD i wyższe prędkości. Czy dlatego piszesz, że "LTE 3 kategorii"? Czy w tej okolicy ktoś nadaje w TDD i czy powinno to być dla mnie istotne?
Zdaje sobie sprawę, że antena jest tym elementem, który rokuje największe szanse poprawy. Obecnie posiadam coś podobnego jak w tej aukcji http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-14 ... 78898.html.
Rozumiem, że w zależności od wyników testów sugerujesz antenę ATK-20 na 900 MH dla 3G lub coś na 1800 Mhz dla LTE. Czy w tej częstotliwości jest coś godnego polecenia? Czy mimo braku bezpośredniej widoczności btsa powinna to być antena kierunkowa? Czy w takim terenie to raczej nie będzie sygnał z odbić?
Znalazłem w necie taką antenę http://www.signaflex.pl/antena-panelowa ... g-lte.html. Mimo, że jest dookólna wydaje się bardzo mocna (mocniejsza niż ATK-20). Na allegro można ją stosunkowo tanio kupić. Gdzie jest haczyk?
Krytykę przyjmuję ale tylko częściowo ;-)
Modem/router kupiłem miedzy innymi dlatego bo model ten oferował szerokie możliwości konfiguracji i monitorowania tego co się dzieje, jak np. siła sygnału w czasie, transfer mobilny, log zdarzeń. Tu w odpowiedzi na post radiusa, niestety bez CellID, eNBI i podawania konkretnych częstotliwości (zonk) , ale przynajmniej obserwować można rodzaj połączenia w czasie: GSM, GPRS, EDGE, WCDMA, HSDPA, HSUPA, HSPA, HSPA+, DC_HSPA+, LTE. Dzięki temu zaobserwowałem, częste przełączenia pomiędzy HSDPA i HSPA, oraz ustaliłem, że manipulowanie anteną nic nie daje.
Poza tym jest to modem obsługujący 2 karty SIM, umożliwiający sterowanie za pomocą SMSów i oferujący rozbudowane funkcje routera na linuxie włączając w to VPN, na których to funkcjach mi zależało. Szukając sprzętu nie znalazłem też zaawansowanego routera z podwójnym wejściem antenowym LTE.
Zauważalnie choć niewystarczająco poprawił się również transfer.
Jednak wygląda na to, że na technologiach mobilnych nie bardzo się znam i nie przewidziałem, że wsparcie LTE może być ułomne. W dokumentacji znalazłem, że 2100 jest obsługiwane (FDD 800/850/900/1800/1900/2100/2600 MHz) do 100Mbps (w mojej sytuacji gdyby była 1/10 tego byłoby super). Natomiast nie jest obsługiwana wersja TDD i wyższe prędkości. Czy dlatego piszesz, że "LTE 3 kategorii"? Czy w tej okolicy ktoś nadaje w TDD i czy powinno to być dla mnie istotne?
Zdaje sobie sprawę, że antena jest tym elementem, który rokuje największe szanse poprawy. Obecnie posiadam coś podobnego jak w tej aukcji http://allegro.pl/antena-lte-4g-mimo-14 ... 78898.html.
Rozumiem, że w zależności od wyników testów sugerujesz antenę ATK-20 na 900 MH dla 3G lub coś na 1800 Mhz dla LTE. Czy w tej częstotliwości jest coś godnego polecenia? Czy mimo braku bezpośredniej widoczności btsa powinna to być antena kierunkowa? Czy w takim terenie to raczej nie będzie sygnał z odbić?
Znalazłem w necie taką antenę http://www.signaflex.pl/antena-panelowa ... g-lte.html. Mimo, że jest dookólna wydaje się bardzo mocna (mocniejsza niż ATK-20). Na allegro można ją stosunkowo tanio kupić. Gdzie jest haczyk?
- radius
- ** Moderator **
W takim razie może się da na sztywno wybrać:katharsis pisze:...bez CellID, eNBI i podawania konkretnych częstotliwości...
a) UMTS=WCDMA=3G, a następnie:
- tylko 900 MHz
- tylko 2100 MHz
b) LTE=4G, po czym:
- tylko 800 MHz
- tylko 1800 MHz
- tylko 2100 MHz
- tylko 2600 MHz

Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
-
- Stały użytkownik forum
Od routera za 900 zł można oczekiwać więcej. Posiada dużo funkcji ale większość jest zbędna dla zwykłego użytkownika. Jedyna zaleta to 2xSIM. Wersja na Europę działa z LTE Band3,7 i 20 czyli nie działa Band 1 LTE2100. Modem 3 kategorii czyli tylko DL 100Mb/s. Dzisiaj standardem jest LTE 6 kategorii i agregacja dwóch pasm LTE. Ale nie tu jest pies pogrzebany, internet LTE na modemie rok temu miał taki sam zasięg jak na tym routerze, czyli poziom sygnału był słaby a za to odpowiada zły dobór anteny. Przecież BTS-Y LTE na Kicarzu pracują na LTE1800 i antena powinna pracować tylko w tym paśmie. I nie byle jaka ale z dużym zyskiem i krótkim kablem w celu uniknięcia strat, lub jakiś LTE CPE oparty o Mikrotika i modem LTE z anteną na 1800MHz. Coś w tym stylu http://www.technologic.pl/p468,easybrid ... 5hpnd.html Sprawa jest oczywista , mimo to brniesz nadal w kierunku anten do niczego a ten link z Signaflex potraktujmy jako ponury żart. I bez urazy, wszystko dla twojego dobra, pozwoli ci to zaoszczędzić niepotrzebnych wydatków.
-
Nie chowam urazy. Jednak nie miałem zamiaru brnąć w jakiekolwiek zakupy bez zasięgnięcia opinii. Dlatego tu jestem i pytam.
Dzięki za merytoryczne informacje!
Radius, jedyne co mogę na sztywno ustawić to: 2G only, 2G preferred, 3G only, 3G preferred, 4G (LTE) only, 4G (LTE) preferred, automatic.
Częstotliwości niestety nie.
Dzięki za merytoryczne informacje!
Radius, jedyne co mogę na sztywno ustawić to: 2G only, 2G preferred, 3G only, 3G preferred, 4G (LTE) only, 4G (LTE) preferred, automatic.
Częstotliwości niestety nie.
-
- Stały użytkownik forum
W tak trudnej lokalizacji podstawowy problem to uzyskanie zasięgu operatora. W twoim przypadku pole manewru jest bardzo ograniczone. Stacje bazowe wszystkich operatorów są zgromadzone na maszcie Emitela na Górze Kicarz. Tylko w jej kierunku możesz kierować antenę. nie demonizowałabym braku wymuszania pasm LTE/3G na routerze , właściwie jest ci zbędna. Wszyscy operatorzy korzystają z LTE1800 i jeśli się skupisz na LTE to oczywisty jest zakup anteny pracującej w tym paśmie. Ta antena pracuje też na 2100MHz i może poprawić parametry sygnału 3G w Orange, T-mobile które na Kicarzu mają UMTS2100 z HSPA+DC. Spróbuj z anteną Dual LTE 1800MHz Sorensena o zysku 17dBi. Zoptymalizuj długość kabla w celu uniknięcia strat na nim, czyli możliwie jak najkrótszy. Zrób testy wszystkich operatorów, w razie niepowodzenia antenę można zwrócić. Jeśli LTE nie wypali to skupisz się na 3G w Plusie, Play na UMTS900 z Kicarza. Tutaj wybór anteny właściwie jeden, ATK-20. z jakiego modemu korzystałeś wcześniej? No i zrób tez testy LTE operatorów przy prawidłowym sygnale LTE , bliżej BTS-a. Sprawdzisz co oferują i czego możesz się od nich spodziewać.
-
Zgodnie z zaleceniami Sorensena 1800MHz i ATK-20 900MHz. Będe testował wszyskich operatorów.
To co mnie jeszcze nurtuje to obserwowane na moim modemie częste zmiany pomiędzy HSDPA, HSPA+, występujące średnio co kilka dokilkadziesięciu sekund. Wyłącznie kiedy używam karty SIM Plusa. Zakładam, że w momencie przełączenia, połaczenie zrywane jest połaczenie i ma to negatywny wpływ na ogólną jakość transmisji. Czy ktoś na forum spotkał się z takim zjawiskiem?
To co mnie jeszcze nurtuje to obserwowane na moim modemie częste zmiany pomiędzy HSDPA, HSPA+, występujące średnio co kilka dokilkadziesięciu sekund. Wyłącznie kiedy używam karty SIM Plusa. Zakładam, że w momencie przełączenia, połaczenie zrywane jest połaczenie i ma to negatywny wpływ na ogólną jakość transmisji. Czy ktoś na forum spotkał się z takim zjawiskiem?
-
@katharsis - w którym miejscu w Kosarzyskach jesteś? ... pytam, ponieważ również tutaj jestem.
tutaj problem jest taki, ze fala LTE lub 3G jest odbita. ustaw antenę np. na dach kościoła, albo na dach domu z panelami fotowoltaicznymi i będziesz miał zasieg LTE.
testowalem w sieci Orange, ustawilem wlasnie tak antene i falę odbitą mialem z LTE. predkosci 60Mbps down/20-25Mpbs up - jednak wystarczą jakieś nieciekawe warunki pogodowe i niestety nic z tego ;/
druga sprawa to mogę Ci udostepnic lacze. zalezy gdzie tutaj jestes.
tutaj problem jest taki, ze fala LTE lub 3G jest odbita. ustaw antenę np. na dach kościoła, albo na dach domu z panelami fotowoltaicznymi i będziesz miał zasieg LTE.
testowalem w sieci Orange, ustawilem wlasnie tak antene i falę odbitą mialem z LTE. predkosci 60Mbps down/20-25Mpbs up - jednak wystarczą jakieś nieciekawe warunki pogodowe i niestety nic z tego ;/
druga sprawa to mogę Ci udostepnic lacze. zalezy gdzie tutaj jestes.
-
W Kosarzyskach bywam. Pewnie bywałbym częściej gdyby internet dawał radę
Jakieś pół kilometra za kościołem. Niestety nie mam widoku na kościół, w zasadzie to co widzę to przede wszystkim drzewa. Ale jest nadzieja, Na razie skróciłem długość kabli, przeniosłem modem na strych i jest nieco lepiej koło 1MBps. Jest nadzieja na więcej. W weekend przyjadę testować anteny 

-
Po instalacji anteny ATK-20 o kolejne kilka decybeli poprawił mi się sygnał WCDMA/HSPA+ w Plusie, po raz pierwszy wzrósł nieco powyżej -100 dBm. Zakładam, że to jest sygnał na 900 MHz. U innych operatorów na tej antenie łapie tylko EDGE'a. Wygląda to coraz lepiej :-). Ruszanie anteną niewiele daje, sygnał wydaje się rozproszony.
Niestety antena Sorensena nie dotarła jeszcze więc nie mogłem przetestować możliwości uzyskania LTE.
Dowiedziałem się też ,że częste przełączenia między UMTS a HSPA+ są celowe, chodzi o optymalizację zużycia baterii podczas bezczynności. Feature nazywa się Fast Dormancy.
Niestety antena Sorensena nie dotarła jeszcze więc nie mogłem przetestować możliwości uzyskania LTE.
Dowiedziałem się też ,że częste przełączenia między UMTS a HSPA+ są celowe, chodzi o optymalizację zużycia baterii podczas bezczynności. Feature nazywa się Fast Dormancy.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Jest pewna antena mocniejsza od dual panela cybertecha 1800mhz i pewnie od sorensena tez , zmieniłem wlasnie z anteny cybertecha na ktorej miałem rsrp-103, teraz mam rsrp-93-94, antene mam tylko jedną i uzywam jej w gniezdzie nr1 czyli upload , jako drugą mam -pojedynczą antene cybertecha 1800mhzPanel.napisałem to gdyz nikt nie poleca tej anteny a moze sie ona przydac komus kto bardzo daleko sie łączy, minus anteny to jej koszt 300zl jedna sztuka, antena nazywa sie atk-g42 jest to antena typu grid, jako ciekawostke dodam ze daje wieksze wzmocnienie takze na hspa+ 2100mhz, panel17 cybertecha do umts=82rssi atk-g42=73rssi czasem skonczy jednak do 80rssi.Ale na lte1800 bardzo stabilna.
- radius
- ** Moderator **
@st128 na LTE1800 używasz dwóch takich anten? Jedną masz w pionie, a drugą w poziomie?
-
1-wejscie modemu-atk-g42, 2-wejscie modemu pojedynczy panel 1800cybertecha.atk-g42-polaryzacja pionowa,panel cybertecha -pozioma, jesli zamienie miejscami wejscia anten czyli atk-g42 w wejsciu-2 modemu a panel cybertecha w wejsciu-1, roznica w syngale sie nie zmienia, zmianie ulega tylko upload-znacznie spada.z 15mbps na 3-5mbpsa.Atk-g42 w pojedynke bez drugiej anteny daje download o około 30% mniejszy natomiast upload bez zmian.Nie wiem jak inne anteny tego producenta ale ta antena jest ok.Antena cybertecha tez jest ok ale daje mniejsze wzmocnienie.103rsrp a 93rsrp to jednak jest roznica.
- radius
- ** Moderator **
Nie myślałeś żeby zakupić drugą i przetestować? Pewnie byłbyś pierwszy w kraju...
LTE2100 od Play nie masz? Ciekawi mnie też jak na Band1 chodzi.
LTE2100 od Play nie masz? Ciekawi mnie też jak na Band1 chodzi.
-
lte1800 93-rsrp download50mbps upload-15mbps,przed atk-g42 był Cybertech dual-panel1800 przy rsrp103 downlaod 30-40mbps upload 3-4mbps
lte2100 98-rsrp download-14mbps.upload 8mbps ping 17ns
lte2600 -no service
lte800- rsrp119
Tak posiadam w playu ale lte2100 jest słabe w porownaniu do 1800 nawet na hspa+2100DualCarier jest down 20mbps a upload 3mbps.Transfery mnie zadowalają na 1800 z pojedynczym panelem cybertecha jako antena nr.2 wiec zakup drugiej takiej anteny jest nieoplacalny.
lte2100 98-rsrp download-14mbps.upload 8mbps ping 17ns
lte2600 -no service
lte800- rsrp119
Tak posiadam w playu ale lte2100 jest słabe w porownaniu do 1800 nawet na hspa+2100DualCarier jest down 20mbps a upload 3mbps.Transfery mnie zadowalają na 1800 z pojedynczym panelem cybertecha jako antena nr.2 wiec zakup drugiej takiej anteny jest nieoplacalny.