SonyEricsson GC89 i AMD Turion

Pozostałe zagadnienia (sprzętowe i programowe), które nie pasują do powyższych kategorii np. optymalizacja łącza, liczniki danych, bezpieczeństwo w sieci, informacje podstawowe.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
RMK

SonyEricsson GC89 i AMD Turion

Post autor: RMK »

Witam,

Mam laptopa z Turionem 64 i modem SonyEricsson GC89 wszystko to pracuje pod kontrola Windows XP Home. Wszystko dziala dobrze, poki transfer na karcie nie przekracza 20-30 gora 50 kbps, przy wiekszych transferach [a dochodza do 214 kbps] wszystko sie "haczy" ;-) kursor sie nie przesuwa, dzwiek sie zapetla i w ogole jest dosc niemilo.
Ten sam modem dzialal swietnie w Celeronie 1.2 GHz.
Karta gdy pracuje jako WiFi dziala swietnie i nie ma problemow.
Ktos zaobserwowal podobne objawy? A moze ktos zna rozwiazanie problemu? :-)
Bo problem bywa irytujacy ;-)
Dla porzadku, laptop to Acer Aspire 5002LM, procesor Turion 64 ML-30 z 1MB cache taktowany 1.6 GHz, do tego 512 MB RAM.
Awatar użytkownika
dreamoftheviper
Stały użytkownik forum

Re: SonyEricsson GC89 i AMD Turion

Post autor: dreamoftheviper »

Miałem podobny problem też mam Turiona i mi SE wieszał sie co 2 minuty i stawał, musiałem sprzedać modem i łączyć się przez komorke i teraz jest ok.

Dla ścisłości dystrybutorzy Sony Ericssona piszą że modemy mogą nie działać z procesorami AMD - i niestety tu mają w większości racje Pozdrawiam
dreamoftheviper ©2006
RMK

Post autor: RMK »

Czyli jak na razie 2 przypadki problemow ;-)
Co ciekawe nie moge znalezc w sieci poza forami dyskusyjnymi informacji o tym, ze GC89 nielubi procesorow AMD. Na forach zdarzaja sie tez sprzeczne informacje, jednej osobie dziala, a innej nie.

Intryguje mnie tez czy problem jest natury sprzetowej czy software'owej.
Dlatego jesli ktos mial problemy podobne do opisanych wyzej na swojej GC89 w laptopie/komputerze z procesorem AMD [tudziez Intelem] to miloby bylo gdyby sie wpisal.
Szadzik
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Szadzik »

RMK pisze:Witam,

Mam laptopa z Turionem 64 i modem SonyEricsson GC89 wszystko to pracuje pod kontrola Windows XP Home. Wszystko dziala dobrze, poki transfer na karcie nie przekracza 20-30 gora 50 kbps, przy wiekszych transferach [a dochodza do 214 kbps] wszystko sie "haczy" ;-) kursor sie nie przesuwa, dzwiek sie zapetla i w ogole jest dosc niemilo.
Ten sam modem dzialal swietnie w Celeronie 1.2 GHz.
Karta gdy pracuje jako WiFi dziala swietnie i nie ma problemow.
Ktos zaobserwowal podobne objawy? A moze ktos zna rozwiazanie problemu? :-)
Bo problem bywa irytujacy ;-)
Dla porzadku, laptop to Acer Aspire 5002LM, procesor Turion 64 ML-30 z 1MB cache taktowany 1.6 GHz, do tego 512 MB RAM.
Zgadzam się ze stwierdzeniem, że SE mają problemy z AMD, jednak IMHO problem przez Ciebie opisany wynika z czego innego.
Po pierwsze spróbuj się nie łączyć przez Wireless Managera, tylko stwórz nowe połączenie dial up, włącz wireless managera i podaj pin do karty, a następnie wyłącz WM i połącz się z netem za pomocą połączenia dial up. Jeśli będziesz miał nadal te same objawy to oznacza, że jednak to procesor stanowi problem, a jeśli nie, to znaczy, że masz problem z softem do obsługi modemu.
Back to the Future ;)
Gość

Post autor: Gość »

Szadzik pisze: Zgadzam się ze stwierdzeniem, że SE mają problemy z AMD, jednak IMHO problem przez Ciebie opisany wynika z czego innego.
Po pierwsze spróbuj się nie łączyć przez Wireless Managera, tylko stwórz nowe połączenie dial up, włącz wireless managera i podaj pin do karty, a następnie wyłącz WM i połącz się z netem za pomocą połączenia dial up. Jeśli będziesz miał nadal te same objawy to oznacza, że jednak to procesor stanowi problem, a jeśli nie, to znaczy, że masz problem z softem do obsługi modemu.
Pierwsza proba takiego polaczenia zawiodla. Z wylaczonym Wireless Managerem pojawia sie blad chyba 678 [blad modemu, dodatkowo karta w ogole nie wlacza radia], z wlaczonym Wireless Managerem "laczenie" sobie trwa i trwa i trwa i trwa i trwa... Poproboje jednak jeszcze powalczyc.
Gość

A widzisz dreamoftheviper to jest konkret, którego oczekiwałem.
Zanim zdecydowałem się na podpisanie umowy, wypróbowałem wszystkie sieci oferujące GPRS, Używając POPa, SIMDATY i TAK TAKA. Problem tu opisywany przez Ciebie wystąpił tylko w ERA gsm. To daje do myślenia. Przypominam że mam PC z przejściówką i modem SE GC75 na procku AMD.
Udałem sie do kumpla, który handluje laptopami by go wypytać o AMD i INTELA. Konkluzje:
1 AMD czy INTEL nie ma znaczenia, bo tu chodzi o Centrino i markę laptopa
2 Technologia Centrino jest najlepiej przymyślaną, dopracowaną i najbardziej energooszczędną, jaka jest obecnie dostępna na rynku laptopów. AMD mobilne i Intele mobilne (nie centrino) określił mianem dziadochy!!.
3 On handluje laptopami firm DELL, TOSHIBA, COMPAQ, SONY, (chyba zapomniałem o jeszcze jednej firmie). Bo chociaż są drogie ale ma zadowolonych klientów.
4 Właściciele laptopów takich jak Acer, Siemesns, Asus, Aristo i pozostałych - jak to okeślił "Junk szajs" rezydują u jego serwisanta i płacą jak za zboże, za kolejne naprawy.
Przepraszam Jezeli to co napisałem o laptopach jest dla was gorzkie do przełknięcia ale specjalnie lazłem do kumpla żeby wybadać co w trawie piszczy.
dreamoftheviper !!! przyznaje Ci częsciową rację ale tylko co do laptopów.
Co do WM to np taki Iplus Menager nadaje sie jedynie zeby nim za psem rzucić. Ja używam oryginalnego oprogramowania Dell true mobil 5100 a dlatego, że mój GC 75 wyprodukowało SE dla Della.Mam Iplus biznes karta 49. Najlepiej by było gdyby sprzedawcy oferowali oryginalne oprogramowanie, a nie jakieś "ulepszone" poblokowane i nie wiadomo co.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

RMK pisze:Czyli jak na razie 2 przypadki problemow ;-)
Na forum opisywano więcej przypadków ;)
RMK pisze:Co ciekawe nie moge znalezc w sieci poza forami
dyskusyjnymi informacji o tym, ze GC89 nielubi procesorow AMD.
Przecież sam producent o tym pisze w swojej instrukcji ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
zDaleKi

Anonymous pisze:....Udałem sie do kumpla, który handluje laptopami by go wypytać o AMD i INTELA. Konkluzje:
3 On handluje laptopami firm DELL, TOSHIBA, COMPAQ, SONY, (chyba zapomniałem o jeszcze jednej firmie)
Chyba o IBMie :lol:
I podałeś tu wszystkie najdroższe modele.
Czyli mercedesy, którymi jeżdżą wszyscy Polacy ;)
Anonymous pisze:[....]4 Właściciele laptopów takich jak Acer, Siemesns, Asus, Aristo i
pozostałych - jak to okeślił "Junk szajs" rezydują u jego serwisanta i płacą jak
za zboże, za kolejne naprawy.
Przepraszam Jezeli to co napisałem o laptopach jest dla was gorzkie
Nie jest to forum o dywagacjach na temat jakości notebooków, dlatego chętnie
porozmawiam o tym na innym forum tematycznym jak chcesz ;)
Gdyż jak możesz się domyślać nie zgadzam się z tym co piszesz i co stwierdził Twój kolega.

Dodam tylko tyle, że akurat tych notków, które wymieniłeś sprzedaje się u nas w kraju
najwięcej i dlatego statystycznie najwięcej jest ich w serwisach.
Ostatnio zmieniony 2006-02-03, 08:48 przez zDaleKi, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Gość

BliSki pisze:
RMK pisze:Co ciekawe nie moge znalezc w sieci poza forami
dyskusyjnymi informacji o tym, ze GC89 nielubi procesorow AMD.
Przecież sam producent o tym pisze w swojej instrukcji ;)
Sprawdzalem w instrukcji, tudziez na podelku do mojego GC89 i informacji nie ma....
Da sie zyc z takim "problemem", ale milejby bylo gdyby problem nie wystepowal.
zDaleKi

Anonymous pisze:Sprawdzalem w instrukcji, tudziez na podelku do mojego GC89 i informacji nie ma....
Da sie zyc z takim "problemem", ale milejby bylo gdyby problem nie wystepowal.
W instrukcji, którą ja posiadałem było to opisane.
Niestety już nią nie dysponuje, bo modem miałem tylko na testy.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
ODPOWIEDZ