Jak poprawić prędkość? Bluetooth + Nokia e50
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Jak poprawić prędkość? Bluetooth + Nokia e50
witam.mam nokie e50,lacze sie z netem(orange) za pomoca bluetooth pokazuje
mi na pasku
115,2Kb/s(oczywiscie taka nie jest).w opcjach modemu i telef jest cos
takiego jak max szybkosc portu
ktora wynosi wlasnie 150200- nie mozna zmienic na wieksza.czy da rade cos z
tym
zrobic czy tak musi byc???????i max co mozna osiagnac przez bluetooth to te
marne niby 115Kb/s...........A moze lepszym rozwiazaniem blyby
modem????????PROSZE O POMOC.Pozdro
mi na pasku
115,2Kb/s(oczywiscie taka nie jest).w opcjach modemu i telef jest cos
takiego jak max szybkosc portu
ktora wynosi wlasnie 150200- nie mozna zmienic na wieksza.czy da rade cos z
tym
zrobic czy tak musi byc???????i max co mozna osiagnac przez bluetooth to te
marne niby 115Kb/s...........A moze lepszym rozwiazaniem blyby
modem????????PROSZE O POMOC.Pozdro
Ostatnio zmieniony 2007-11-12, 11:43 przez lechito1986, łącznie zmieniany 1 raz.
lechito.......
-
- Stary bywalec bezprzewodowy
Re: Jak poprawić prędkość? Bluetooth + Nokia e50
To co Ci pokazuje, to prędkość "portu". Czy sprawdzałeś we właściwościach połączenia portu BT ustawić większą szybkość?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
- Sundance_kid
- Guru bezprzewodowy
Kup innego BT. Już kiedyś mar_kow o tym pisał.lechito1986 pisze:150200- nie mozna zmienic na wieksza
A jaka uzyskujesz prędkość netu?
- Jaco
- Mistrz bezprzewodowy - moderator
Ja proponuję dodatkowo poczytać tę stronę http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=2071#2071 i skorzystać z któregoś z tych programów aby określić prędkość połączenia . Najlepszy będzie NetMeter ale są też inne: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=6047
-
mam taka predkosc53,3kb/s Na samym poczatku wypozyczylem sobie z orange modem(ED77) na probe i wydaje mi sie ze chodzilo to szybciej.da rade gdzies spr. czy obejmuje mnie <font color="#FF00FF"><b>»»na pewno««</b></font> EDGE?????BliSki pisze:To co Ci pokazuje, to prędkość "portu". Czy sprawdzałeś we właściwościach połączenia portu BT ustawić większą szybkość?
[ Dodano: 2007-11-12, 18:16 ]
a gdzie to mozna dokladnie znalezc(właściwości połączenia portu BT )?.wlasnie polaczylem sie przez kabel USB(nokia PC Suite) i jest troszke lepiej ale ogolnie to kapota.przy sciaganiu mam ok 2,5KB/s

[ Dodano: 2007-11-12, 18:31 ]
korzystalem z programu bluesoil 1.6
lechito.......
- Jaco
Mnie to wygląda na sam GPRS.Czy dokładnie mieszkasz w Rykach na trasie Lublin-Wa-wa. Z jakiej sieci korzystasz?lechito1986 pisze:przy sciaganiu mam ok 2,5KB/s
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Po pierwsze przede wszystkim radzę nie używać do połączenia PC Suite - strasznie "zamula" połączenie. Po drugie wchodząc we właściwości połączenia (portu) powinien być wybór (pasek do "wylistowania") połączeń począwszy od najwolniejszej (uzyskanej) do praktycznie prędkości 4 Mb/s. Jeżeli tego nie ma tzn. że BT jest podłej jakości. I tak jak zaznaczyła Sundance_kid już to opisywałem kilkakrotnie.
Dziwię się, bo do połączenia można użyć kabla USB który w standardzie jest dołączony do E50. Dobry oryginalny przewód pozwoli na uzyskanie max prędkości. Tworzenie połączenia dial-up znajdziesz na forum...
Dziwię się, bo do połączenia można użyć kabla USB który w standardzie jest dołączony do E50. Dobry oryginalny przewód pozwoli na uzyskanie max prędkości. Tworzenie połączenia dial-up znajdziesz na forum...

- Jaco
Ja się z tobą nie zgodzę bo używając PC Siute nie odczułem różnicy na Nokii 6230 czy łączyłem ją przez BT czy nie oryginalny kabel ale przez PC Siute.mar_kow pisze:Po pierwsze przede wszystkim radzę nie używać do połączenia PC Suite - strasznie "zamula" połączenie.
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Widocznie obydwa urządzenia (BT i kabel) są dobrej jakości, mimo iż nie oryginalne. Mam zainstalowany PC Suite ale nie używam do połączeń. Szybciej działa zwykły dial-up - przynajmniej u mnieJaco pisze:[...] nie odczułem różnicy na Nokii 6230 czy łączyłem ją przez BT czy nie oryginalny kabel ale przez PC Siute.

-
korzystam z orange...........dziwne to wszystko bo na modemie ktory wypozyczylem z orange na probe chodzilo lepiej..........
[ Dodano: 2007-11-13, 19:16 ]
a co powiecie na modem orange ED77 i antene kierunkowa???????????POMOŻE??????
[ Dodano: 2007-11-13, 19:16 ]
a co powiecie na modem orange ED77 i antene kierunkowa???????????POMOŻE??????
lechito.......
- mar_kow
- Mistrz bezprzewodowy
Modem ED77 używa standaryzowanego kabla do połączenia. Pełna prędkość USB 2.0 to nie to samo co 115 kbps... E 50 jest w stanie "wyciągnąć" tyle samo co "Edek" ale przy lepszym jakościowo BT lub dobrym kablu.
Jeżeli jest możliwość przejścia na modem i odpadnie element z przekładaniem karty sim to jest to na pewno wygodniejsze. "Edek" ma przewagę tylko w połączeniu z anteną kierunkową - łącze będzie może nieznacznie szybsze, ale może być znacznie stabilniejsze. Wszystko zależy od BTS'a operatora (obciążenie, odległość, zakłócenia itp.).
Jeżeli jest możliwość przejścia na modem i odpadnie element z przekładaniem karty sim to jest to na pewno wygodniejsze. "Edek" ma przewagę tylko w połączeniu z anteną kierunkową - łącze będzie może nieznacznie szybsze, ale może być znacznie stabilniejsze. Wszystko zależy od BTS'a operatora (obciążenie, odległość, zakłócenia itp.).