Problem z LTE Plus Dlink DWR 921, Warka, mazowieckie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vrx
Początkujący użytkownik forum

Problem z LTE Plus Dlink DWR 921, Warka, mazowieckie

Post autor: vrx »

Witam.
Chciałbym uzyskać poradę, podpowiedź odnośnie przyczyny problemu słabych transferów LTE w sieci Plus w miejscowości Warka woj. mazowieckie.
Z tego co udało się ustalić za pośrednictwem btssearch w tej miejscowości Plus korzysta z BTSa Aero.
Korzystam z routera Dlink DWR 921, w ubiegłym roku zamontowałem na dachu budynku antenę ATK-LOG z dipolu:
http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 056_10.htm

Antena widzi btsa, odległość to 1km w linii prostej. Jedyna przeszkoda to dwie brzozy stojące u mnie na posesji, jednak nie stoją centralnie w linii do btsa, ale jednak są w "świetle promieniowania fal".
Niestety maksymalne transfery jakie mogę zrobić z tą anteną to 15Mbit/s Down, Upload za to chodzi pięknie 30-35Mbit/s. Ping 40ms
Często jednak transfery spadały do 2-7Mbit/s Down.

Poczytałem tu na forum, że długość przewodu anteny 10m może znosić jej wzmocnienie. no i że antena szerokopasmowa nie ma w całym zakresie stałego wzmocnienia, więc mogę się spodziewać słabych osiągów. Ostatnio testowałem transfer na routerze MiFi umieszczonym w budynku, transfer down był na porównywalnym poziomie, pogarszał się tylko upload w stosunku do DWR 921 i anteny na dachu.

Pokusiłem się o zakup czegoś dedykowanego do LTE i czytając to forum nakierowałem się na:
http://cybertech.com.pl/p134,antena-dua ... r-923.html
+ 5m kabla
Router wylądował na poddaszu, antena w miejscu ATK-LOG (przed demontażem zrobiłem kilka testów żeby mieć porównanie w danych warunkach pogodowych).

Po podłączeniu poczekałem jakiś czas, jakieś stabilizacje sygnału te sprawy. No i tu mam zgryz, bo transfery nie wzrosły znacznie.
Ping na antenie Cybertecha uległ znaczącej poprawie = 17-20ms
Transfery Down oscylują w granicach 12-15Mbit/s, max. co udało się wytestować 20Mbit/s (jeden pomiar)
Transfery Up 35-40Mbit/s.

I tu moje pytanie, czym może być spowodowany tak niski Download, w podanych warunkach wydawać by się mogło, że powinienem być w stanie osiągnać znacznie więcej. Czyżby tak zapchany BTS?

p.s. Pomiary wykonywałem na komputerze wpiętym kablem do routera (aby uniknąć spadków na Wifi routera)

p.s.2. Wiem że zaraz ktoś powie że to dobre transfery i ludzie mają gorzej i w gorszych warunkach, tylko że kurcze w T-Mobile na telefonie przy H+ mam zbliżone transfery. I szczerze odczuwalnie działanie tego LTE w tej lokalizacji nie wygląda jak LTE (mówię o korzystaniu ze stron www)
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Problem z LTE Plus Dlink DWR 921, Warka, mazowieckie

Post autor: matek451 »

Sam sobie odpowiedziałeś, zapchany BTS o czym świadczy wyższe UL od DL. No i czego się spodziewałeś po Plusie w twojej okolicy? Przecież tam jest tylko jeden czynny BTS LTE1800Aero2 , te 15Mb/s to i tak dobry wynik biorąc to pod uwagę, oby nie było gorzej. to po woli 'norma' dla "lidera LTE". Wybrałeś nie tego operatora. Na tym terenie tylko NetWorks czyli Orange lub T-Mobile.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Nie wiem czy zauwazyliscie ale Plus chyba przestal uzywac w reklamach pojęcia "lider LTE" hehe

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
vrx

matek451 pisze:No i czego się spodziewałeś po Plusie w twojej okolicy? [...] Wybrałeś nie tego operatora. Na tym terenie tylko NetWorks czyli Orange lub T-Mobile.
Jak stawiałem tam router to był jedyny operator LTE w okolicy. To był pierwszy powód wyboru, drugi jest taki, że mam ofertę sporo korzystniejszą cenowo od konkurentów. Na początku na Dlinkowych antenach w budynku troszkę lepiej niż obecnie na zewnętrznej.
matek451 pisze:Przecież tam jest tylko jeden czynny BTS LTE1800Aero2 , te 15Mb/s to i tak dobry wynik biorąc to pod uwagę, oby nie było gorzej.
Z tego co widzę na btsearch tylko Play ma dwa btsy LTE, ale u nich nie spodziewam się wielkich sukcesów, wiem jak działa LTE w Play. T-Mobile ma na drugim końcu miasta, tam jest spore zróżnicowanie terenu i akurat na linii do btsa mam spore budynki, pozostaje tylko Orange. Muszę w takim razie potestować. Dzięki za sugestie i szkoda ze moje obawy się potwierdzają.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jakiekolwiek opinie czy branie oferty bez testów w konkretnej lokalizacji ryzykowne. LTE w Play działa różnie , u mnie dobrze a u ciebie Play nie ma póki co zasięgu LTE, są tylko pozwolenia. T-Mobile i Orange korzystają z sieci LTE1800 Networks i maja trzy pozwolenia.
vrx

matek451 pisze:Jakiekolwiek opinie czy branie oferty bez testów w konkretnej lokalizacji ryzykowne. LTE w Play działa różnie , u mnie dobrze a u ciebie Play nie ma póki co zasięgu LTE, są tylko pozwolenia. T-Mobile i Orange korzystają z sieci LTE1800 Networks i maja trzy pozwolenia.
Zdecydowanie LTE z Plusa w chwili gdy stawiałem router nie miało żadnej konkurencji, nie mówie tu o parametrach na papierze.
LTE Play u mnie w Warszawie działa ujowo, porównując do T-Mobile, Orange, Plus to jak porównanie HSPA do LTE. Dlatego nie biorę w ogóle Play pod uwagę, nawet jeśli miało by aktywnego BTSa LTE w omawianym miejscu. Miałem przez 2 lata kartę od każdego z tych operatorów, w miejscu zurbanizowanym i mocno pokrytym zasięgiem. Dobrze to pojęcie względne, wiadomo, że jeśli ktoś ma wybór 1Mbit w porywach do 2 a można się pokusić anteną na dachu o 8 czy 10 z Play, to jak to się mówi lepszy rydz niż nic.
Ale jeśłi na co dzień korzystasz z łącza:
Obrazek

To 15Megabitów jest sporym dyskomfortem.
Potestuję w takim razie T-Mobile i Orange w omawianym miejscu z nową anteną, zobaczymy co wypadnie lepiej. Na + że instalacja już jest, można testować wszystko co ma zasięg LTE. Jeszcze trochę czasu mam na zmianę bo w Plusie jeszcze rok umowy.
Dzięi za uwagi.
matek451
Guru bezprzewodowy

Twój screen z Plusa nie ma nic wspólnego z rzeczywistością. W LTE nie ma możliwości uzyskania UL na tym poziomie, podobnie pingu na poziomie 5ms. Opinia o Play zależy tak jak w przypadku wszystkich operatorów od konkretnej lokalizacji. Ja nie narzekam .
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Matek dobrze gada :-) taki screen to fake :/

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
Pawrzes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Pawrzes »

matek451 pisze:Jakiekolwiek opinie czy branie oferty bez testów w konkretnej lokalizacji ryzykowne. LTE w Play działa różnie , u mnie dobrze a u ciebie Play nie ma póki co zasięgu LTE, są tylko pozwolenia. T-Mobile i Orange korzystają z sieci LTE1800 Networks i maja trzy pozwolenia.
Dziwnym cudem zasięg LTE zniknął chyba tylko z mapy Play choć jeszcze w lipcu oczywiście działała stacja LTE1800/2100 :zdziwko:

Post z innego wątku:
MKwiatusz3K pisze:Z moich obserwacji sieci LTE w mojej Warce od kiedy tylko LTE sie pojawiło mogę stwierdzić:

Play: Transfery bez zmian w moim domu nadal ok. 15Mb a pod nadajnikiem ok. 55Mb
Orange: Tutaj ciekawostka, coraz to wyższe transfery, internet czasami kuca do 10Mb ale rzadko
TMobile: tak samo jak w Orange bez zmian lub lekko na PLUS
Plus: Tutaj największe rozczarowanie od początku transfery nawet do 120Mb w odległości 1km od nadajnika, obecnie rzadko kiedy wyższe niż 30Mb
Pozdrawiam
MKwiatusz3K
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: MKwiatusz3K »

Siema.
Wtrącę się do tematu LTE w Warce gdzie mieszkam.
Ktoś zacytował mój dawny post ale moge powiedzieć że wiele sie nie zmieniło w tej kwestii.
Plus straszny zjazd w dól mimo że mają u nas też LTE na 800Mhz, znajomy blisko nadajnika nie może wykręcić więcej jak 20Mb a często prędkość spada do jakiś 10Mb
TMobile nie testuje bo nie mam karty teraz z tej sieci.
Orange postępy i większe prędkośći, mimo że u siebie nadal mam transfery ok 30Mb to już pod nadajnikiem jest niebo lepiej. Niebawem zmieniam mieszkanie i byłem w lokalizacji gdzie bede teraz mieszkać i nadajnik Orange znajduje sie ok. 300m za oknem a więc full zasięg i w sobote wieczorem ok. 20:00 udało się uzyskać 91Mb, co jeszcze 2mc temu najwięcej udawało mi się uzyskać ok 60Mb. Chciałbym aby uruchomili nadajnik na 2600MHz
Z Play natomiast jest ciekawie. nadajnik na kominie Warwinu posiada wszystkie częstotliwości, znajomy pokazywał mi test Ultra LTE to osiagał ok. 140Mb, mi się udało na samsungu Galaxy S5 maksymalnie uzyskać 50Mb
W lokalizacji gdzie mieszkać będe jakieś 500m dalej mają pozwolenia dla Play LTE i cos ostatnio testowali i zlapałem prawie 70Mb czekają na pociąg
ODPOWIEDZ