Z racji tego że jestem nowym użytkownikiem na forum chciałbym się przywitać i prosić o wyrozumiałość

Od kilku lat zmagam się z internetem mobilnym w mojej małej miejscowości położonej na mazurach.
Mianowicie mieszkam w Gdniadkach, jest to mała wieś położona około 10 km od Nidzicy.
Miałem już kilku dostawców internetu jednak żadna z ofert nie spełnia podstawowych warunków, bardzo często zdarzają się zerwania połączenia lub znaczne spowolnienia w transmisji.
Z tego względu postanowiłem sam zbadać możliwości połączenia internetowego w moim regionie, i tak połączenie kablowe jest niemożliwe, pozostaje mi jedynie połączenie mobilne.
W moim domu chciałbym zamontować antenę zewnętrzną która byłaby połączona kablem z routerem z wbudowanym modemem z gniazdem na kartę sim.
Tak chciałbym to zrobić w teorii a w praktyce, chciałbym Was prosić drodzy forumowicze o pomoc w doborze urządzeń i wyborze technologii.
Ostatnim moim dostawcą był PLUS z technologią CDMA, jednak jest to intenrnet o słabych parametrach. Sprawdzałem mapę zasięgu
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 86&zoom=13
Wynika z niej że jestem w zasięgu 3 radiostacji, maszt w miejscowości Zagrzewo widoczny jest bezpośrednio z mojego domu (odległość około 3km w lini prostej), maszt w miejscowości Kanigowo (odległość około 1 -1,5km) jest za lasem więc go nie widać, masz w miejscowości Kuce (odległość około 4km) również jest za lasem i jest niewidoczny.
Drodzy forumowicze proszę Was w tej sytuacji o pomoc, chciałbym się dowiedzieć czy w sytuacji gdy zamontuje antenę (myślę o antenie kierunkowej) w stronę miejscowości Kanigowo,gdzie maszt jest za lasem niewidoczny to czy będę z niego mógł odbierać sygnał, czy jestem zmuszony korzystać tylko z operatora sieci PLUS i technologii CDMA (nadajnik Zagrzewo) wiem że jest to nie możliwe do określenie w 100% jednak może miał ktoś już taki problem i jest mi w stanie chociaż trochę pomoć.
Z góry dziękuje wszystkim za pomoc