LTE - Obrzeża Poznania
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
LTE - Obrzeża Poznania
Witajcie
Kończę budowę domu i potrzebuję dosyć pilnie porady technicznej.
Lokalizacja domu przy ulicy Nad Krzesinką w Poznaniu. Najbliższe BTSy UMTS2100 to Play i Plus w odległości ok 800-900m w linii prostej:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 61&zoom=15
Zależy mi na jak najlepszym transferze więc zastanawiam się nad rozwiązaniem z anteną zew.
Dom jednorodzinny nie posiada żadnego komina do którego można by wysoko przymocować taką antenę. Mocowanie do anteny satelitarnej na wysokości ok. 2m jak i anten RTV na wysokości ok. 3,5m (na poziomie podbitki) tak że nie widzą BTSa, więc jak na moje antena kierunkowa nie wchodzi w rachubę ale może się mylę...
Wyczytałem tu na forum, że zestaw Plusa InterPhone z zew. anteną nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. A więc jakie jest dobre rozwiązanie w moim przypadku? W domu duża liczba komórek, tabletów czy innych urządzeń korzystających kablowo czy przez WiFi z netu.
Co doradzacie? Brać coś z Plusa (ku któremu się skłaniam)/Playa (co?) czy inwestować w jakiś sprzęt obcy (w jaki?).
Pozdrawiam
Kończę budowę domu i potrzebuję dosyć pilnie porady technicznej.
Lokalizacja domu przy ulicy Nad Krzesinką w Poznaniu. Najbliższe BTSy UMTS2100 to Play i Plus w odległości ok 800-900m w linii prostej:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 61&zoom=15
Zależy mi na jak najlepszym transferze więc zastanawiam się nad rozwiązaniem z anteną zew.
Dom jednorodzinny nie posiada żadnego komina do którego można by wysoko przymocować taką antenę. Mocowanie do anteny satelitarnej na wysokości ok. 2m jak i anten RTV na wysokości ok. 3,5m (na poziomie podbitki) tak że nie widzą BTSa, więc jak na moje antena kierunkowa nie wchodzi w rachubę ale może się mylę...
Wyczytałem tu na forum, że zestaw Plusa InterPhone z zew. anteną nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. A więc jakie jest dobre rozwiązanie w moim przypadku? W domu duża liczba komórek, tabletów czy innych urządzeń korzystających kablowo czy przez WiFi z netu.
Co doradzacie? Brać coś z Plusa (ku któremu się skłaniam)/Playa (co?) czy inwestować w jakiś sprzęt obcy (w jaki?).
Pozdrawiam
-
- Stały użytkownik forum
Re: LTE - Obrzeża Poznania
Masz zasięg LTE u wszystkich operatorów. Plus ma BTS LTE1800Aero2 przy Tarnowskiej 14, inne to Przemyska 42, Gabszewicza 18/26 i dwa kolejne przy Niżańskiej 2 i Nowotarskiej 30. Bez testów nie sprawdzisz jak działają i z ktorym łączysz się u siebie. Na tym chińskim ODU-IDU 200 , na które InterPhone nakleja nalepki nie wymusisz połączenia z konkretnym więc cię pewnie zaloguje do najbliższego. Działa to z reguły słabiutko. T-Mobile i Orange korzystają z LTE1800NetWorks, BTS-y przy Nowotarskiej 30 i Niżańskiej oraz w Jaryszkach 5. Oferta Internet LTE dla domu za 59,90 w Orange z MF283+ i TAB2A8 za 99 z bardzo dobra. Na koniec Play z zasięgiem LTE z BTS-ów Tarnowska 23, Gospodarska 5 i Gądki, Zbożowa 1. działają na LTE1800 i LTE2100. w Play tylko oferta na kartę RBM z Darmowym Internetem LTE bez limitu. Sprzęt kupujesz sam. Antena na 1800MHz dualna, wszyscy operatorzy korzystają z LTE1800. Kierunkowa pozwala wymusić połączenie z najmniej obciążoną stacją bazową. Duży dom, dużą ilość urządzeń po kablu i Wifi z góry narzuca prawidłową budowę sieci domowej w oparciu o porządny router i dodatkowe punkty dostępowe połączone z nim kablowo po LAN. Na poczatek konieczne testy LTE wszystkich operatorów. Żeby potem nie było płaczu i zgrzytania zębami.
-
Dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc, a czego nie napisałem, bo zapomniałem, to wyłączyłem z rozważań Orange i T-Mobile. Orange poszedł w odstawkę, bo ma go mój sąsiad i mi go nie polecał a nawet odradzał. Fakt, że wziął jakiś tam orange-owy zestaw (czyli nic dobieranego indywidualnie). T-Mobile odpadł z kolei dlatego, że mam u tego operatora komórkę i w domu często mam problemy ze zwykłymi rozmowami telefonicznymi czy połączeniem komórkowym LTE. Z tych powodów plus to, że BTS-y tych dwóch operatorów są ode mnie najdalej chciałem się skupić na Plusie i Playu.
Czy ja źle rozumiem termin antena "kierunkowa", bo dla mnie oznacza on, że powinna ona być wycelowana w np. najbliższy BTS:
Plus LTE1800Aero2 przy Tarnowskiej 14
albo
Play z LTE z BTS-a przy Tarnowskiej 23
z którego sygnał jest u mnie najsilniejszy. Tyle, że ew. lokalizacja masztów antenowych na budynku powoduje, że budynek zasłania w.w. BTS-y... Czyli co... Jeśli antena kierunkowa, to celować nią w inne BTS-y, które nie są zasłaniane przez budynek?
Skoro sprzęt mam kupować sam, to jaki dobry byłby do kupienia?
Pozdrawiam
Czy ja źle rozumiem termin antena "kierunkowa", bo dla mnie oznacza on, że powinna ona być wycelowana w np. najbliższy BTS:
Plus LTE1800Aero2 przy Tarnowskiej 14
albo
Play z LTE z BTS-a przy Tarnowskiej 23
z którego sygnał jest u mnie najsilniejszy. Tyle, że ew. lokalizacja masztów antenowych na budynku powoduje, że budynek zasłania w.w. BTS-y... Czyli co... Jeśli antena kierunkowa, to celować nią w inne BTS-y, które nie są zasłaniane przez budynek?
Skoro sprzęt mam kupować sam, to jaki dobry byłby do kupienia?
Pozdrawiam
-
- Guru bezprzewodowy
Sąsiad to kiepski doradca, czyli Janusz , który nie ma pojęcia o internecie mobilnym a wziął się za rady. Najpierw to niech sobie kupi prawidłową antenę bo do BTS-a LTE1800Networks ma najdalej.Orange ma dobry sprzęt i w dobrych cenach a internet LTE dla domu za 59,90 z tym zestawem router+tablet Lenovo nie ma konkurencji. Testy wykonujesz telefonem na zewnątrz domu i pod BTS-ami. Sprawdzasz w ten sposób działanie u siebie i obciążenie BTS-a. antena kierunkowa ma wąskie kąty promieniowania i pozwala wybrać konkretne BTS -y o ile są na róznych kierunkach. wybierasz ten najlepszy. w Orange masz już sprzęt polecony. Jak Plus to bierzesz tylko coś z LTE-A. Czyli najpierw DWR-966 lub E5186, tylko w sklepie internetowym z routerami na własność. Do Play kupujesz sam na wolnym rynku jak chcesz skorzystać z darmowego internetu LTE bez limitu na karcie RBM na karte 5, Polecany wymienione DWR-966 lub E5186 pochodzące z Plusa. Na Allegro 500-800 zł. Antena jesli okaże się konieczna to Dual LTE na 1800MHz z Cybertecha lub Sorensena.
-
Dzięki za odpowiedź.
Chciałem się upewnić co do zdania " Jak Plus to bierzesz tylko coś z LTE-A. Czyli najpierw DWR-966 lub E5186, tylko w sklepie internetowym z routerami na własność."
Czy "tylko w sklepie internetowym" oznacza w sklepie internetowym Plusa? Bo w Plusie DWR-966 kosztuje 200 + (24*10 przy umowie na 24 mies.) = 440zł). Natomiast jedyne miejsce poza Plusem gdzie można go kupić to aktualnie Allegro za większe pieniądze niż te 440zł. A biorąc go w Plusie, ma się go w końcu też na własność... Czy ja czegoś nie rozumiem?
A co do testów, to zainstalowałem sobie na telefonie Network Signal Info Pro. Telefon mam w T-Mobile, a więc program pokazuje mi informacje odnośnie aktualnego połączenia z BTS-em T-Mobile. Jak wymusić połączenie z BTS-em Playa albo Plusa aby wykonać te testy? Chyba że to nie ten program albo ja jestem głupi jak but...
Z góry dzięki za odpowiedź.
Chciałem się upewnić co do zdania " Jak Plus to bierzesz tylko coś z LTE-A. Czyli najpierw DWR-966 lub E5186, tylko w sklepie internetowym z routerami na własność."
Czy "tylko w sklepie internetowym" oznacza w sklepie internetowym Plusa? Bo w Plusie DWR-966 kosztuje 200 + (24*10 przy umowie na 24 mies.) = 440zł). Natomiast jedyne miejsce poza Plusem gdzie można go kupić to aktualnie Allegro za większe pieniądze niż te 440zł. A biorąc go w Plusie, ma się go w końcu też na własność... Czy ja czegoś nie rozumiem?
A co do testów, to zainstalowałem sobie na telefonie Network Signal Info Pro. Telefon mam w T-Mobile, a więc program pokazuje mi informacje odnośnie aktualnego połączenia z BTS-em T-Mobile. Jak wymusić połączenie z BTS-em Playa albo Plusa aby wykonać te testy? Chyba że to nie ten program albo ja jestem głupi jak but...
Z góry dzięki za odpowiedź.
- radius
- ** Moderator **
Inna sieć - inna karta SIM, danego operatora.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043