LTE - Obrzeża Poznania

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
jwzp
Początkujący użytkownik forum

LTE - Obrzeża Poznania

Post autor: jwzp »

Witajcie

Kończę budowę domu i potrzebuję dosyć pilnie porady technicznej.

Lokalizacja domu przy ulicy Nad Krzesinką w Poznaniu. Najbliższe BTSy UMTS2100 to Play i Plus w odległości ok 800-900m w linii prostej:

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 61&zoom=15

Zależy mi na jak najlepszym transferze więc zastanawiam się nad rozwiązaniem z anteną zew.

Dom jednorodzinny nie posiada żadnego komina do którego można by wysoko przymocować taką antenę. Mocowanie do anteny satelitarnej na wysokości ok. 2m jak i anten RTV na wysokości ok. 3,5m (na poziomie podbitki) tak że nie widzą BTSa, więc jak na moje antena kierunkowa nie wchodzi w rachubę ale może się mylę...

Wyczytałem tu na forum, że zestaw Plusa InterPhone z zew. anteną nie jest zbyt dobrym rozwiązaniem. A więc jakie jest dobre rozwiązanie w moim przypadku? W domu duża liczba komórek, tabletów czy innych urządzeń korzystających kablowo czy przez WiFi z netu.

Co doradzacie? Brać coś z Plusa (ku któremu się skłaniam)/Playa (co?) czy inwestować w jakiś sprzęt obcy (w jaki?).

Pozdrawiam
grazia1963
Stały użytkownik forum

Re: LTE - Obrzeża Poznania

Post autor: grazia1963 »

Masz zasięg LTE u wszystkich operatorów. Plus ma BTS LTE1800Aero2 przy Tarnowskiej 14, inne to Przemyska 42, Gabszewicza 18/26 i dwa kolejne przy Niżańskiej 2 i Nowotarskiej 30. Bez testów nie sprawdzisz jak działają i z ktorym łączysz się u siebie. Na tym chińskim ODU-IDU 200 , na które InterPhone nakleja nalepki nie wymusisz połączenia z konkretnym więc cię pewnie zaloguje do najbliższego. Działa to z reguły słabiutko. T-Mobile i Orange korzystają z LTE1800NetWorks, BTS-y przy Nowotarskiej 30 i Niżańskiej oraz w Jaryszkach 5. Oferta Internet LTE dla domu za 59,90 w Orange z MF283+ i TAB2A8 za 99 z bardzo dobra. Na koniec Play z zasięgiem LTE z BTS-ów Tarnowska 23, Gospodarska 5 i Gądki, Zbożowa 1. działają na LTE1800 i LTE2100. w Play tylko oferta na kartę RBM z Darmowym Internetem LTE bez limitu. Sprzęt kupujesz sam. Antena na 1800MHz dualna, wszyscy operatorzy korzystają z LTE1800. Kierunkowa pozwala wymusić połączenie z najmniej obciążoną stacją bazową. Duży dom, dużą ilość urządzeń po kablu i Wifi z góry narzuca prawidłową budowę sieci domowej w oparciu o porządny router i dodatkowe punkty dostępowe połączone z nim kablowo po LAN. Na poczatek konieczne testy LTE wszystkich operatorów. Żeby potem nie było płaczu i zgrzytania zębami.
jwzp

Dzięki za odpowiedź. Szczerze mówiąc, a czego nie napisałem, bo zapomniałem, to wyłączyłem z rozważań Orange i T-Mobile. Orange poszedł w odstawkę, bo ma go mój sąsiad i mi go nie polecał a nawet odradzał. Fakt, że wziął jakiś tam orange-owy zestaw (czyli nic dobieranego indywidualnie). T-Mobile odpadł z kolei dlatego, że mam u tego operatora komórkę i w domu często mam problemy ze zwykłymi rozmowami telefonicznymi czy połączeniem komórkowym LTE. Z tych powodów plus to, że BTS-y tych dwóch operatorów są ode mnie najdalej chciałem się skupić na Plusie i Playu.

Czy ja źle rozumiem termin antena "kierunkowa", bo dla mnie oznacza on, że powinna ona być wycelowana w np. najbliższy BTS:
Plus LTE1800Aero2 przy Tarnowskiej 14
albo
Play z LTE z BTS-a przy Tarnowskiej 23
z którego sygnał jest u mnie najsilniejszy. Tyle, że ew. lokalizacja masztów antenowych na budynku powoduje, że budynek zasłania w.w. BTS-y... Czyli co... Jeśli antena kierunkowa, to celować nią w inne BTS-y, które nie są zasłaniane przez budynek?

Skoro sprzęt mam kupować sam, to jaki dobry byłby do kupienia?

Pozdrawiam
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Sąsiad to kiepski doradca, czyli Janusz , który nie ma pojęcia o internecie mobilnym a wziął się za rady. Najpierw to niech sobie kupi prawidłową antenę bo do BTS-a LTE1800Networks ma najdalej.Orange ma dobry sprzęt i w dobrych cenach a internet LTE dla domu za 59,90 z tym zestawem router+tablet Lenovo nie ma konkurencji. Testy wykonujesz telefonem na zewnątrz domu i pod BTS-ami. Sprawdzasz w ten sposób działanie u siebie i obciążenie BTS-a. antena kierunkowa ma wąskie kąty promieniowania i pozwala wybrać konkretne BTS -y o ile są na róznych kierunkach. wybierasz ten najlepszy. w Orange masz już sprzęt polecony. Jak Plus to bierzesz tylko coś z LTE-A. Czyli najpierw DWR-966 lub E5186, tylko w sklepie internetowym z routerami na własność. Do Play kupujesz sam na wolnym rynku jak chcesz skorzystać z darmowego internetu LTE bez limitu na karcie RBM na karte 5, Polecany wymienione DWR-966 lub E5186 pochodzące z Plusa. Na Allegro 500-800 zł. Antena jesli okaże się konieczna to Dual LTE na 1800MHz z Cybertecha lub Sorensena.
jwzp

Dzięki za odpowiedź.

Chciałem się upewnić co do zdania " Jak Plus to bierzesz tylko coś z LTE-A. Czyli najpierw DWR-966 lub E5186, tylko w sklepie internetowym z routerami na własność."

Czy "tylko w sklepie internetowym" oznacza w sklepie internetowym Plusa? Bo w Plusie DWR-966 kosztuje 200 + (24*10 przy umowie na 24 mies.) = 440zł). Natomiast jedyne miejsce poza Plusem gdzie można go kupić to aktualnie Allegro za większe pieniądze niż te 440zł. A biorąc go w Plusie, ma się go w końcu też na własność... Czy ja czegoś nie rozumiem?

A co do testów, to zainstalowałem sobie na telefonie Network Signal Info Pro. Telefon mam w T-Mobile, a więc program pokazuje mi informacje odnośnie aktualnego połączenia z BTS-em T-Mobile. Jak wymusić połączenie z BTS-em Playa albo Plusa aby wykonać te testy? Chyba że to nie ten program albo ja jestem głupi jak but...

Z góry dzięki za odpowiedź.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Inna sieć - inna karta SIM, danego operatora.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ODPOWIEDZ