Huawei E5186 - jak zobaczyć podpięte urządzenia?
Moderator: Moderatorzy
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Huawei E5186 - jak zobaczyć podpięte urządzenia?
Mam uruchomiony DHCP, ale inaczej niż w B593 nie ma tu listy podpiętych urządzeń.
Heh, router, a nie pokazuje co obsługuje, porażka.
Jest jakaś możliwość podejrzenia co dostało jaki adres? Trochę mnie nudzi strzelanie ze śrutu do lasu i próbowanie każdego adresu po kolei aby znaleźć ten właściwy... Zwłaszcza, że urządzenie nie odpowiada tam, gdzie powinno być i już nie wiem czy dostało adres czy nie dostało... Jakieś pomysły?
Heh, router, a nie pokazuje co obsługuje, porażka.
Jest jakaś możliwość podejrzenia co dostało jaki adres? Trochę mnie nudzi strzelanie ze śrutu do lasu i próbowanie każdego adresu po kolei aby znaleźć ten właściwy... Zwłaszcza, że urządzenie nie odpowiada tam, gdzie powinno być i już nie wiem czy dostało adres czy nie dostało... Jakieś pomysły?
-
Re: Huawei E5186 - jak zobaczyć podpięte urządzenia?
Na sofcie telii jest zakładka "statistics" i tam wyświetla urządzenia połączone bezprzewodowo. Dodatkowo na androidzie apka Huaweii Hilink również je pokazuje, nawet jeśli router ma inny soft np Plusa. Niestety tych połączonych kablami Ethernet tam nie zobaczysz.
W E5186 Toolbox pod którąś zakładką API też widziałem podłączone urządzenia, opisane chyba po MAC i IP.
W E5186 Toolbox pod którąś zakładką API też widziałem podłączone urządzenia, opisane chyba po MAC i IP.
- wojteks
- *** Administrator ***
Urządzeniom stacjonarnym najlepiej nadać IP ręcznie. Wiele przenośnych też pozwala na konfigurację ręczną w zależności od sieci WiFi do której się łączą.
Nie pomagam na PW!
-
Strasznie to głupie.
Jasne, że najlepiej nadać ręcznie. Mam kamerkę, której nadałem ręcznie 192.168.1.9. Niestety, Huawei sobie zmieniło ustawienia i po zmianie routera z B593 na E5186 zmieniła mi się sieć z ...1.1 na ...8.1. Niby mogę zmienić z powrotem, ale wolę aby było defaultowo w sytuacji, gdy np. będę resetował router. Zresztą już wszystkie pozostałe urządzenia przystosowałem do nowej puli adresowej.
No i mam tą kamerkę, którą zresetowałem guzikiem na obudowie. I ni-hu-hu nie potrafię jej odnaleźć. Mam dwa wyjścia - wpisywać do przeglądarki każdy adres po kolei albo podłączyć ją do starego routera B593 (jeszcze go nie sprzedałem) i tam, kulturalnie, jak biały człowiek, na liście podpiętych urządzeń zobaczyć jaki kamera dostała IP i ją normalnie wywołać.
Huawei widzę jak Microsoft - uwstecznia się... Kolejna wersja gorsza od poprzedniej...
Niestety, ani w Toolboxie ani w LteWatch nie widać podpiętych urządzeń. Nie potrafię zrozumieć powodu.
Jasne, że najlepiej nadać ręcznie. Mam kamerkę, której nadałem ręcznie 192.168.1.9. Niestety, Huawei sobie zmieniło ustawienia i po zmianie routera z B593 na E5186 zmieniła mi się sieć z ...1.1 na ...8.1. Niby mogę zmienić z powrotem, ale wolę aby było defaultowo w sytuacji, gdy np. będę resetował router. Zresztą już wszystkie pozostałe urządzenia przystosowałem do nowej puli adresowej.
No i mam tą kamerkę, którą zresetowałem guzikiem na obudowie. I ni-hu-hu nie potrafię jej odnaleźć. Mam dwa wyjścia - wpisywać do przeglądarki każdy adres po kolei albo podłączyć ją do starego routera B593 (jeszcze go nie sprzedałem) i tam, kulturalnie, jak biały człowiek, na liście podpiętych urządzeń zobaczyć jaki kamera dostała IP i ją normalnie wywołać.
Huawei widzę jak Microsoft - uwstecznia się... Kolejna wersja gorsza od poprzedniej...
Niestety, ani w Toolboxie ani w LteWatch nie widać podpiętych urządzeń. Nie potrafię zrozumieć powodu.
- wojteks
- *** Administrator ***
Może wystarczy https://www.softperfect.com/products/networkscanner/
Nie pomagam na PW!
-
Heh, dzięki, stary! Jasne, że pomogło, odnalazłem kamerkę pod dość dalekim IP, bo dużo urządzeń się przez sieć przewinęło.
Prosta rzecz, a cieszy - świetny soft!
Prosta rzecz, a cieszy - świetny soft!
- wojteks
- *** Administrator ***
Skróć czas dzierżawy IP, co się da przypisz stałe IP (z rezerwacją po DHCP o ile router na to pozwala).
Nie pomagam na PW!
-
To proste - do tej pory miałem taką zasadę, że DHCP zaczynało się na numerze IP 100, a wszystko na stałe przypisywałem na .5, .6 itd. W ten sposób miałem wszystkie stałe urządzenia ogarnięte, a wszystkie rzadsze/gościnne miały numerki powyżej 100. To fajnie działało, ale Huawei postanowił zmienić numerację i będę to robił od nowa.
- onken
- ** Moderator **
A co za problem zmienic numeracje w E5186 pod siebie... ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Nie twierdzę, że to problem. Nawet więcej - napisałem, że mógłbym to zrobić. Nie do końca rozumiem komentarz...