Problem z zasięgiem
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Problem z zasięgiem
Witam,
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Od pewnego czasu jestem posiadaczem Internetu mobilnego LTE z Orange dla firm . Router, który otrzymałem to Huawei b315. Zasięg ściąga bez anteny 3 kreski LTE . Aczkolwiek router tylko ten zasięg ma w łazience gdzie niezbyt aby mi stał więc kupiłem antenę cybertecha 15 dbi 10 m kabla panelowa dual i jest problem bo na antenie łapie sygnał jednej kreski download wynosi ok 23 mb ale upload 0.4 . Nie wiem co zrobić i mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Mieszkam w miejscowości Stare polaszki nadajniki są w milonkach i Starym bukowcu i w sumie j ie wiem nawet skąd sam router ściąga te 3 kreski a antena ta jedną kreskę łapie z starego bukowca. Prosiłbym o jakąś pomoc dziękuję z góry i pozdrawiam :-)
Mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Od pewnego czasu jestem posiadaczem Internetu mobilnego LTE z Orange dla firm . Router, który otrzymałem to Huawei b315. Zasięg ściąga bez anteny 3 kreski LTE . Aczkolwiek router tylko ten zasięg ma w łazience gdzie niezbyt aby mi stał więc kupiłem antenę cybertecha 15 dbi 10 m kabla panelowa dual i jest problem bo na antenie łapie sygnał jednej kreski download wynosi ok 23 mb ale upload 0.4 . Nie wiem co zrobić i mam nadzieję że ktoś mi pomoże. Mieszkam w miejscowości Stare polaszki nadajniki są w milonkach i Starym bukowcu i w sumie j ie wiem nawet skąd sam router ściąga te 3 kreski a antena ta jedną kreskę łapie z starego bukowca. Prosiłbym o jakąś pomoc dziękuję z góry i pozdrawiam :-)
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Problem z zasięgiem
Zacznij od zainstalowania https://dl.dropboxusercontent.com/u/197 ... latest.rar Po zalogowaniu się w nim na B315 będziesz mógł wymusić pasmo LTE1800 i sprawdzić jego parametry, Cell ID BTS-a. To samo bez anteny na LTE800. Przy obydwu też speedtesty. Bez anteny łączyłeś się z którymś z BTS-ów LTE800Orange , pozwolenia są w Hornikach Nowych 160. Wielkim Klinczu i Zblewie. Z anteną łączysz się z LTE1800 NetWorks , BTS-y w Starym Bukowcu, Milonkach i Jeziercach.. Na jaki kierunek ustawiona antena? Kto ci ją polecił bez testów?
-
Antenę nastawialem w kierunku starego bukowca i milonkow. Na Starym bukowcu pokazuje 1 kreskę a na milonki czasami 1 kreska wyskoczy. Nikt nie polecił czytałem na forach i dużo ludzi ja chwalilo, sam się na tym dobrze nie znam .
-
- Guru bezprzewodowy
Nie pisz o tych kreseczkach bo to do niczego niepotrzebne . Skoro się nie znasz to zrób testy z Toolboxem tak jak pisałem i pokaż screeny. Na LTE1800NetWorks jest 15MHz pasma w MIMO, które dzieli Orange z T-mobile, DL teoretycznie do 112Mb/s ale w praktyce BTs -y mogą być przeciązone. Na LTE800 Orange ma dla siebie 10MHz pasma w MIMO i DL do 75Mb/s. BTS-y dopiero co odpalone i często LTE w Orange na 800MHz chodzi lepiej.
-
Patrzałem na toolboxa wymusiłem na częstotliwość LTE1800 oraz patrzałem LTE800.
Oto wyniki oraz speedtest LTE800 bez anteny :

a to wyniki wymuszonego LTE1800 z anteną :

Teraz nie wiem co lepsze zostawić na tej antenie z częstotliwością czy może jakaś inna antena na LTE800 więc prosiłbym o rade i co sądzisz o tych wynikach . Dziękuje za pomoc
Oto wyniki oraz speedtest LTE800 bez anteny :

a to wyniki wymuszonego LTE1800 z anteną :

Teraz nie wiem co lepsze zostawić na tej antenie z częstotliwością czy może jakaś inna antena na LTE800 więc prosiłbym o rade i co sądzisz o tych wynikach . Dziękuje za pomoc

-
- Guru bezprzewodowy
Na LTE800 łaczysz się z BTS-em LTE800 Orange Zblewo, Kościerska 14. Parametry sygnału słabe ale nic dziwnego skoro to około 12km. Prędkości jak na taki sygnał bardzo obiecujące. Na LTE1800 łączysz się z BTS-em LTE1800NetWorks na pozwoleniu T-Mobile w Starym Bukowcu. Parametry jak na 7-8km od BTS-a z anteną Cybertecha słabe. Zrób testy z B315 na zewnątrz i pokaż screena. Trzeba sprawdzić czy antena prawidłowo ustawiona. Prędkości i tak niezłe, niski DL z powodu słabego sygnału. sprawdź też BTS w Milonkach.
-
Nie miałem zbytnio czasu ,ale miałem b315 na dworze i sprawdziłem jak to wygląda a to screeny :
najpierw miałem ustawione na LTE800

potem ustawiłem na LTE1800 nie znam się i mam nadzieje że się przełączyło ogólnie gorszy sygnał tak mi się wydaje i nie wiem z jakiego nadajnika to się ściągało ogólnie poszłem z drugiej strony domu to nic mi nie łapało bardziej od strony bukowca

dziś nie miałem czasu anteny nie przekładałem na milonki ale z tej strony co milonki to b315 nic nie ściągał na balkonie jutro sprawdze z anteną .
Z tego coś można wywnioskować z tych danych i co dalej spróbować czy zostawić tą antene czy oddać dziękuje za rady
najpierw miałem ustawione na LTE800

potem ustawiłem na LTE1800 nie znam się i mam nadzieje że się przełączyło ogólnie gorszy sygnał tak mi się wydaje i nie wiem z jakiego nadajnika to się ściągało ogólnie poszłem z drugiej strony domu to nic mi nie łapało bardziej od strony bukowca

dziś nie miałem czasu anteny nie przekładałem na milonki ale z tej strony co milonki to b315 nic nie ściągał na balkonie jutro sprawdze z anteną .
Z tego coś można wywnioskować z tych danych i co dalej spróbować czy zostawić tą antene czy oddać dziękuje za rady

-
Miałem antenę na milonki i parametry z toolboxa były gorsze więc nie wiem co zrobić zostawić antenę na Bukowiec tak jak jest czy coś da się jeszcze zrobić. Kabel sprawia duże tłumienie jak to jest 2x10m kabel? Jeśli bym go skrocil to by się dużo zmieniło jakiś parametr. No i ewentualnie antenę mógłbym dac jakiś prawie metr wyżej i czy to dużo da bo aktualnie nie mam takiej drapki aby tak wysoko zamontować jakieś podppwiedzi
-
Podpowie ktoś.co.zrobić?
-
Widzę że już od nikogo pomocy nie uzyskam. ..
-
- Guru bezprzewodowy
Właściwą decyzję musisz podjąć sam. Znasz parametry sygnału LTE1800 na tej antenie z 10m kabla przy ustawieniu na Milonki i Bukowiec. Wiesz jakie uzyskujesz z nich prędkości. Zrobiłeś test LTE800 Orange, który pokazał , że łączysz się z raz z BTS-em w Zblewie a drugim razem z BTS-em LTE800Orange w Kaliskach. Są daleko stąd sygnał słaby ale prędkości obiecujące. Na dodatek masz jeszcze 2 pozwolenia na LTE800 czyli Wielki Klincz i Horniki. Na LTE800 masz potencjalnie szeroki wybór. Ogólnie nadmiar bogactwa. Warto sprawdzić pod każdym z tych BTS-ów LTE1800Networks i LTE800 Orange jakie zapewniają prędkości przy dobrym sygnale. Decyzję musisz podjąć sam na podstawie wyników. Kabel H-155 w Cybertechu tłumi 0,5dBi sygnału na metrze .Jak skrócisz to parametry sygnału się poprawią ale trudno powiedzieć jak przełoży się to na prędkości. Do LTE800 musiałbyś kupić 2xATK-20 od razu ze złączami SMA.( w ostateczności ATK-10/800-980).
-
Dziękuję bardzo za odpowiedz i pozdrawiam :-) w razie jakiś pytań jeszcze się zgłosze :-)