Antena do Orange LTE 800MHz

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
varico
Specjalista bezprzewodowy-senior

Antena do Orange LTE 800MHz

Post autor: varico »

Czy ktos testowal panelowa antene do lte 800MHz? Wiem, ze poleca sie atk-10/20, ale ich wyglad jest troche szpeczacy (antena bedzie na balkonie).
Znalazlem takie anteny
http://allegro.pl/antena-mimo-lte-800mh ... 31036.html
http://allegro.pl/mocna-antena-gsm-dual ... 30575.html
Ogolnie to tak to wyglada.
Router (b593s-22 soft vodafone) w domu 1 kreska zasiegu:
SSI (dBm): od -85 do -89
RSRP (dBm): -113
RSRQ (dB): od -8 do -12

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Router na balkonie 3 kreski zasiegu:
SSI (dBm): od -75 do -79
RSRP (dBm): od -102 do -104
RSRQ (dB): od -7 do -12

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak odpalilem laptopa i zaczely sie sciagac aktualizacje to w manadzeze zadan bylo nawet przez dluzsza chwile 40Mb/s

PS Jaka jest przepustowosc w orange na 2600Mhz lte? Bo na balkonie tez lapie ta czestotliwosc, ale czesto zrywa polaczenie. Raz udalo sie odpalic speedtest i wyszlo 5Mb/s. Tak sie zastanawiam czy moze nie zdecydowac sie na ta czestotliwosc. Bo skoro ma mniejszy zasieg to i mniej bedzie obciazona.
Tak w ogole to wedlug btsearch w moim miescie jest jeden nadajnik 800/2600 (2km), w sasiednim tez jeden (4km), a kolejny dopiero 13km dalej. Czy to sie zaraz nie zapcha?
Mozna jakos sprawdzic kiedy zostalo wydane pozwolenie na dany nadajnik (czestotliwosc)?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Antena do Orange LTE 800MHz

Post autor: wojteks »

Pierwsza to mi na nowe wcielenie Sorensena wygląda ale przynajmniej już się tak nie nazywa, druga to mistrzowie handlu chińszczyzną czyli yagi_pl, żadnej nie polecę. Z takich wymiarów aż tyle dB nie da się zrobić.
Nie pomagam na PW!
varico

Tak szczerze to zadowolilby mnie nawet zerowy zysk, wazne zeby osiagi byly takie same jak w przypadku gdy router stoi na balkonie. A moze jest jakis tanszy sposob na wyniesienie odbioru sygnalu na balkon? Wiadomo routera nie wystawie na balkon bo mu na pewno zaszkodzi wilgoc (a w zimie mroz i snieg ;p).
varico

A i skoro piszesz, ze ta druga to chinszczyzna to podaj mi link do aliexpress/alibaba czy jakiegos innego chinskiego "allegro". Ja tym widze tylko taka typu patyk https://www.aliexpress.com/item/Free-sh ... 4e09b24e4c
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Szukaj dalej, a to co widzisz to nie patyk tylko antena typu yagi-uda, nazwa pewnej firmy właśnie do niej nawiązuje.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Jaka to lokalizacja ? skąd wiesz, że działa LTE2600 Orange? Co z LTE1800 NetWorks. No i albo ładny balkon albo stabilny internet. Antena na 800MHz z Wasilkowa to taki wariant Sorensena. Mam coś takiego ale w wersji COMBO czyli 2 anteny zamknięte w obudowie , jedna na 1800 i druga właśnie na 800MHz, oczywiście w wersji dual. Antena na 800MHz nie ma zysku 14dBi, porównywana z ATK-10/850-960. Obie z kablem 10 m H-155. Działa gorzej, ma szerokie kąty promieniowania. Ogólnie działa ale bez szału. Do przeniesienia punktu poboru na zewnątrz wystarczy, zysk z kablem 10m H155 około 7-8 dBi. Anteny nie polecam z podstawowego powodu. Sprzedawca nie raczył odpowiedzieć na kilka moich zapytań dotyczących anteny. Podkreśliłem że chcę uzyskać fachową ocenę i kim jestem. W zamian po zakupie przysłał mi instrukcję żeby zabezpieczyć złącza N taśmą samowulkanizującą. Potraktował mnie jak Janusza z Allegro. Mimo to kupiłem dla testów, pierwszy i ostatni raz od niego. O firmie spod Tarnowa i tym co sprzedaje mam takie samo zdanie jak Wojtek. Marketingowy bełkot. Na niższe częstotliwości póki co anteny typu YAGI-UDA nie mają konkurencji. A ich wygląd to rzecz gustu.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

varico, LTE2600 Orange to 15 MHz czyli maksymalna prędkość w okolicy 112 Mbps.
varico

matek451 pisze:Jaka to lokalizacja ? skąd wiesz, że działa LTE2600 Orange? Co z LTE1800 NetWorks. No i albo ładny balkon albo stabilny internet. Antena na 800MHz z Wasilkowa to taki wariant Sorensena. Mam coś takiego ale w wersji COMBO czyli 2 anteny zamknięte w obudowie , jedna na 1800 i druga właśnie na 800MHz, oczywiście w wersji dual. Antena na 800MHz nie ma zysku 14dBi, porównywana z ATK-10/850-960. Obie z kablem 10 m H-155. Działa gorzej, ma szerokie kąty promieniowania. Ogólnie działa ale bez szału. Do przeniesienia punktu poboru na zewnątrz wystarczy, zysk z kablem 10m H155 około 7-8 dBi. Anteny nie polecam z podstawowego powodu. Sprzedawca nie raczył odpowiedzieć na kilka moich zapytań dotyczących anteny. Podkreśliłem że chcę uzyskać fachową ocenę i kim jestem. W zamian po zakupie przysłał mi instrukcję żeby zabezpieczyć złącza N taśmą samowulkanizującą. Potraktował mnie jak Janusza z Allegro. Mimo to kupiłem dla testów, pierwszy i ostatni raz od niego. O firmie spod Tarnowa i tym co sprzedaje mam takie samo zdanie jak Wojtek. Marketingowy bełkot. Na niższe częstotliwości póki co anteny typu YAGI-UDA nie mają konkurencji. A ich wygląd to rzecz gustu.
Dxzieki za odpowiedzi.
Wiem, ze dziala 2600 bo wymusilem w routerze i lapalo na chwile sygnal. LTE1800 to padaka, nie wazne czy rano czy wieczor predkosc pobierania jest niestabilna, np. pobiera sie cos powiedzmy 10Mb/s potem spada do 3, rosnie do 8, spada nawet do 0 i tak w kolko, wieczorem to w ogole masakra predkosc maks 1 Mb/s.
Zreszta zobacz na wyniki z godziny 16:45, pierwszy wynik na 2600, drugi 1800, a trzeci 800.
Parametry 2600
SSI (dBm): -91
RSRP (dBm): -127
RSRQ (dB): -16
Obrazek

http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 17&zoom=18 , jakies 1.7km, mieszkam mniej wiecej na polnocnym zachodzie wzgledem nadajnika.

Jesli chodzi o 800Mhz to bym sie sklanial do tej tanszej anteny, bo chyba nie bede miec minusowego zysku w sygnale na 5 metrowym kablu?

Skoro 2600Mhz ma przepustowosc 112Mb/s (lte800 chyba 75Mb/s) to moze na to pasmo kupic antene? Skoro ma najmniejszy zasieg to sie najmniej zatka porownujac z innymi czestotliwosciami. Jak myslicie?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

varico pisze:Skoro 2600Mhz ma przepustowosc 112Mb/s (lte800 chyba 75Mb/s) to moze na to pasmo kupic antene? Skoro ma najmniejszy zasieg to sie najmniej zatka porownujac z innymi czestotliwosciami. Jak myslicie?
Prawdopodobnie masz rację, ale lepiej podjechać pod stację i sprawdzić jak to wygląda w godzinach szczytu. Generalnie LTE2600 jest uruchamiane na razie tam gdzie ruch jest na prawdę spory. Do tego nie wiem czy dostaniesz sprawdzoną antenę na pasmo 2600 MHz. Bierz również pod uwagę, że to wyższa częstotliwość i tłumienie przewodów i złączy będzie większe.
varico

No u mnie internet na 1800 (Play/Orange) to tragedia wiec nic dziwnego, ze uruchamiaja 2600/800MHz. Co ciekawe ze 2-3 miesiace temu pytalem sie gosca na telepolis (pracownik orange) czy bedzie uruchomione 800Mhz w mojej okolicy to odpisal, ze nie.
Wyniki z teraz (22:00), router na balkonie.
800Mhz
Obrazek
1800MHz
Obrazek
2600MHz cos nie chce sie teraz polaczyc.

W sumie to w telefonie moge wymusic 2600MHz, ale nie mam 800MHz wiec najpierw musialbym routerem w domu sprawdzic predkosc na 800MHz i potem szybko podjechac pod nadajnik i sprawdzic 2600 telefonem, zeby wynik byl miarodajny.
varico

[quote="matek451"][/quote]

Czy moglbys wrzucic paramety polacznia z anteny COMBO 800/1800 (na zakresie 800) oraz ATK-10?
varico

Hmm ta tansza antena za 150 zl na amazonie kosztuje 63 euro (275 zl) https://www.amazon.de/LTE-Hochleistungs ... B00DGRXF7Y
Ciekawe czy to sa te same anteny czy moze ta na allegro to jakas podrobka, a moze po prostu cena na amazonie jest podyktowana duzo wyzszymi zarobkami w Niemczech?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Inny rynek inna cena, wydaje mi się że to po prostu niemiecka odnoga naszej firmy y....
Nie pomagam na PW!
varico

Czy nadajniki 800MHz roznia sie jakos od 1800MHz?
Mekanic
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Mekanic »

Witam.
Nie wiem czy temat jeszcze żyje, ale też kombinuję z anteną pod LTE 800MHz dla Orange. Zamówiłem antenę o której wspominano w pierwszym poście (http://allegro.pl/antena-mimo-lte-800mh ... 31036.html).
Ogólnie z zasięgiem u mnie nie było rewelacji, na samym routerze (ZTE MF283+) po wymuszeniu LTE w pokoju w prostej lini do nadajnika jest ok. 4,35km - oparametry sygnału: RSRP-114 RSRQ-12 RSSI-86 (wahania od -89 do -79nawet) SINR 10,6 - D/U rzędu 6Mbp/0,5Mbp w szczycie, poza szczytem do 10Mbp.
Po podłączeniu anteny o teoretycznym zysku -14dB wyniki dziwne. Dlaczego? bo zasięg gorszy, ale D/U w szczycie 13Mbp/1Mbp - poza szczytem i 20Mbp, pozostałe parametry to: RSRP-118 RSRQ-9 RSSI-93 (waha się pomiędzy -96 do -89!! to co na routerze jest minimalne, to tutaj najlepsze) - antena ustawiona dość precyzyjnie z programem 3gwatch.
Także zastanawiam się co z tym zyskiem? Zysk powinien się chyba objawić głównie na RSSI, ale stabilność faktycznie lepsza - zasadniczo taki transfer jest dla mnie ok, ale wolałbym żeby beleczki na routerze pokazywały jakiś zasięg, a mam jeszcze czas na zwrot tej antenki. Co sądzicie o samej antence, po tych parametrach?
Zastanawiam się czy nie zamówić i wypróbować jeszcze antenki wielozakresowej http://www.cybertech.com.pl/p17,antena- ... k-sma.html i zobaczyć czy przypadkiem na takim czymś nie uzyskam czegoś lepszego? czy zamówić 2 razy ATK-10 - wygląd faktycznie nie za specjalny tym bardziej że mam ją zawieszoną na elewacji, ale jakoś bym to przeżył, a wiosną możnaby ją zamontować na kominie.
Pozdrawiam
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Jesteś pewien że odbierasz L800 .poz.Hermogenes
Mekanic

Raczej tak.
Posługuję się programem http://www.mediafire.com/download/tiw4m ... tch-v3.zip
W logu routera też znalazłem wpis B20, dodatkowo mam BTS 26003 nr cellid: 60466701, kontaktowałem się również z pomocą techniczną orange, że nadajnik nadaje na 800MHz - na 1800MHz raczej nie byłoby opcji odbioru - 4,35km ale typowo zalesiona przestrzeń i brak widoczności - na poziomie 1 piętra. wcześniej miałem antene 1800MHz nic nie złapała, no a tutaj przecież Download na poziomie 20Mbp/s to całkiem dobry wynik, tylko nie wiem czy wiosną jak pojawią się liście na drzewach nie zabraknie mi tego RSSI
Czy myslicie że z anteną jest coś nie tak? że brak tego zysku?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Mekanic pisze:...Nie wiem czy temat jeszcze żyje...
A czy to Twój temat?
Wchodzę na pierwszą stronę i ktoś ma problem X, a Ty na drugiej już piszesz o problemie Y.
Czy tak ciężko założyć swój żeby łatwiej się dyskutowało?
Mekanic pisze:...60466701...
Sygnał odbierasz z miejscowości Popów.

Dokładnie z tego obiektu: https://www.google.pl/maps/@51.0401999, ... 312!8i6656
Mekanic pisze:...zastanawiam się co z tym zyskiem...
Jeżeli jesteś pewien, że to LTE800 to dla tej stacji nie jest wydane jeszcze pozwolenie i najprawdopodobniej nie pracuje ona w tej chwili z pełną mocą.

W wykazie UKE widnieje tylko pozwolenie dla LTE1800.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Mekanic

Nie mój temat, ale myślę że problem podobny i nawiązuje do anteny kórą posiadam/testuje - zazwyczaj to zakładanie kolejnych tematów, jeśli są podobne to mija się z celem i często jest wytykane.
Jeśli odbieram sygnał z Popowa, to dlaczego program pokazuje wyraźnie numer nadajnika z drugiego kierunku, a gdzie można uzyskać informację na temat cell id - jeśli to dokładniej definiuje nadajnik - aby następnym razem się nie motać?
Poprzednia antena na 1800MHz podłączona do routera nic nie łapała :( a z tą 800MHz już przynajmniej coś łapie, ale jeśli jest tak jak mówisz że to nadajnik z Popowa to powinienem zawiesić antenę z drugiej strony domu - swoją drogą to tutaj mam 4,5km a do Popowa 12km.
Ogólnie dziękuję za podanie prawidłowego BTSa. czyli pozostaje mi ustawiać antenę w innym kierunku i popróbować z tym co mam.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

masz przyklejony temat o identyfikacji nadajnika
Mekanic

A to jeszcze podam że przed chwilą rozmawiałem po raz kolejny z doradcą technicznym z orange, Pani powiedziała że podany cellID odpowiada stacji nadawczej w Parzymiechach ;) tam też nie ma LTE800MHz, wczoraj inna Pani mówiła że w tej miejscowości są plany rozbudowy o 800MHz na 1 kwartał - każdy mówi co innego, nie wiadomo komu wierzyć?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Mekanic pisze:...Jeśli odbieram sygnał z Popowa, to dlaczego program pokazuje wyraźnie numer nadajnika z drugiego kierunku...
O jakim programie i kierunku piszesz?
Mekanic pisze:...podany cellID odpowiada stacji nadawczej w Parzymiechach...
A nie jest tak, że Cię przełącza pomiędzy stacjami czego nie zauważyłeś?
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Mekanic

odnośnie numeru nadajnika to moja pomyłka, program 3wg3watch tego nie pokazuje, Pani droadca techniczny w Orange udzieliła mi takiej informacji wczoraj.
podałem to samo cellID i Pani na infolini mi podała Parzymiechy, wcześniej Ty pisałeś że pod tym id kryje się nadajnik w Popowie.
jeśli chodzi o przełączenie to musiałbym to przyczaić, ale tak jak pisałeś wcześniej ani Popów, ani Parzymiechy nie mają 800MHz w wykazach, dlatego naturalnym było że Łączę się z nadajnikiem w Albertowie, który jest najbliżej mnie.
Czy mógłbyś wyjaśnić jak po cellID odczytać nadajnik - bo skłaniałbym się ku Twojej tezie że to jednak Popów, więc musiałbym szukać sygnału z drugiej strony.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

ODPOWIEDZ