Problem w Wi-Fi - pierwszy kontakt

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.
Reklama: Szukasz dostawcy internetu? Sprawdź https://isp.today/pl/ ogólnoświatowy katalog dostawców internetu.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
reilord
Specjalista bezprzewodowy-senior

Problem w Wi-Fi - pierwszy kontakt

Post autor: reilord »

Witam,

w duzym uproszczeniu: mam laptopa z karta (wbudowana) atheros AR5005G i kupilem do PC na USB Edimax 802,11g (raslink RT2571 - RT73). Nie wazne czy korzystam z windosowego konfiguratora, czy z aplikacji dolaczonej do "dongl'a" nic nie moge zdzialac.
Tzn. aktualnie jestem na pc i w programie Ralink Wireless Utility przelaczylem sie na AP mode i ustawilem tak:
1. Obrazek
2. Obrazek
3. Obrazek
4. Obrazek

A pokazuje mi:
1. Obrazek

Na drugim komputerze (laptop) jak klikne wyszukaj dostepne sieci czy cos takiego, to nic nie znajduje, mimo ze komputery sa obok siebie. Moze ten klucz na USB nie wysyla sygnalu? Juz nagralem nowe sterowniki do laptopa, a teraz sciagam dla tej karty sieciowej na USB, choc mam plyte ze sterownikami. Niby AP dziala, ale dlaczego laptop nie chce go wykryc? To normalne, ze problematyka wlan jest nieodlacznym elementem uzytkowania technologii wi-fi? (:D)

Przepraszam za nieminiaturki.
Ostatnio zmieniony 2007-11-12, 18:11 przez reilord, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Re: Problem w Wi-Fi - pierwszy kontakt

Post autor: Jaco »

reilord pisze:ze tyle pierd***nia
Kolego @reilord popraw te słowo na właściwe.W regulaminie forum pisze aby nie używać słów niecenzuralnych pod każdą postacią.Inaczej dostaniesz ode mnie ostrzeżenie.
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Post autor: zDaleKi »

Sprawdzałeś tego downgla na jakimś publicznym HotSpocie czy działa?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
reilord

Niestety nie mialem mozliwosci. Nie ma tu zadnych publicznych hotspotow, ale klucz jest ze sklepu - dzis zakupiony. Zreszta w sklepie - bylem z laptopem - podlaczyli do pc'ta i wykrylo laptop, tylko ze nie dalo sie polaczyc - stwierdzili, ze jest z tym troche roboty zeby to skonfigurowac, a ja nie mialem czasu i wzialem. Teraz nawet nie wykrywa - ale jako AP chyba nie powinien nawet wykrywac.

JACO - chodzilo mi oczywiscie o slowo "pierdzenia" :D

[ Komentarz dodany przez: Jaco: 2007-11-12, 19:57 ]
JACO - chodzilo mi oczywiscie o slowo "pierdzenia"
To było tak napisać bo pod tym skrótem może być też inne słowo.Na przyszłość pamiętaj aby nie pisać w ten sposób. :nienie:
zDaleKi

Nie mam teraz głowy... jedyne co mi przychodzi do głowy to zainstaluj NetStublera i zobacz czy on pokaże jakieś sieci i Twojego AP. To nam powie czy przynajmniej sterowniki i klucz są OK.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
reilord

Nic nie znalazl
zDaleKi

Możesz podać linka do jakiegoś szczegółowego opisu tego "klucza"?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
reilord

Oto link:
http://www.bitland.pl/index.php?view=pr ... (EW-7318Ug)_KARTA_SIECIOWA_WIRELESS_USB_802.11G
zDaleKi

Czyli parametry OK. Dziwne, bo sieć Ci ta "karta" wykrywa ale ta siła sygnału zastanawia. Ja stawiam, że jest tam problem z driverami. odinstaluj je, poszukaj najnowszych i zainstaluj.
Chociaż dalej bym się skłaniał, żeby sprawdzić to na innym AP.

Aha, jeszcze jedno, który kanał masz ustawiony w AP?
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
reilord

Mialem ustawiony "1" i "auto" jak na pierwszym screen'ie. Zrobilbym z laptopa AP tylko nie wiem jak, czy da sie to zrobic za pomoca "zero conf." czy trzeba jakims programem, jesli programem to jakim? Faktycznie zaktualizowalem sterowniki do karty Atheros na laptopie ale nie sciagnalem jeszcze sterownikow do tej karty na USB, bo waza ponad 30MB, a mam iplusa w edge. Probowalem tez zrobic siec za pomoca kreatora i "kluczem usb" przenioslem konfiguracje i nic. Probowalem tez polaczenia adhoc i tez ustawienia wgralem z pamieci przenosnej i nic.
zDaleKi

Tak mi przyszło do głowy, że może kanał masz wysoki a "klucz" jest na jakiś zagraniczny rynek i tego kanału nie obsługuje (ma zablokowany). Ale na 1 powinno działać. Dla pewności ustaw np. 6 w Access Poincie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Awatar użytkownika
reilord

Tez nic. Ale dlaczego laptop nic nie wykrywa? Rozumiem gdyby znalazl siec ale nie mogl sie polaczyc. Czy to mozliwe by fabrycznie była uszkodzona karta i to na dodatek atheros
zDaleKi

reilord pisze:Czy to mozliwe by fabrycznie była uszkodzona karta
Tak mi na to wygląda. Zwłaszcza, że:
Obrazek
Stan: połączono a siła sygnału: brak.

Chyba, ze jak już pisałem coś masz skopane w driverach/systemie.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

A może zamiast bawić się w software'owy AP lepiej stworzyć sieć ad-hoc? Też mam kartę-klucz Edimaxa i nie jest ona zbyt wybitna. Stworzony przezeń AP nie chciał działać poprawnie. Kiedy stworzyłem sieć ad-hoc, wszystko zadziałało.
Aby taką sieć stworzyć, na obu komputerach ustawiasz te same dane (nazwę SSID, kanał, tryb pracy /ad-hoc/ no i szyfrowanie). Według mnie powinno zadziałać.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
reilord

Tak jak pisałem wczesniej: adhoc nie dziala a dane na pewno pa takie same bo zostaly przeniesione na kluczu usb jaki tworzy kreator sieci bezprzewodowej.
ODPOWIEDZ