CP, przełączanie stacji 800/1800

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Misieq90
Początkujący użytkownik forum

CP, przełączanie stacji 800/1800

Post autor: Misieq90 »

Witam wszystkich serdecznie, pierwszy post a zarazem temat na forum. Wiele tematów przewertowanych lecz nadal brak odpowiedzi, do rzeczy:
Korzystam z internetu LTE od Cyfrowego Polsatu. Niestety nie miałem możliwości decyzji przy wyborze sprzętu: Huawei e3372 Hilink, do tego DWR-116 i na kominie AK-C2 Uni :/
Problem polega na tym że 2 BTS-y są obok siebie, jeden to 1800Mhz Aero 2 drugi to 800Mhz sferii.
Mieszkam w miejscowości kolonia Mińce, BTS jest w niewodnicy koryckiej. w linii prostej według programu Antena Pointer mam 3.5Km jednak bezpośredniej widoczności brak.
Bts z którego teoretycznie powinienem korzystać to Aero 2 (26017) ID: P11617 według BTSearch.
Nie mam pojęcia czy to wina anteny czy własnie 2 bts-ów obok siebie, raz internet zapierdziela pod 30Mb/s i 10Mb/s wysyłania, a za chwile jest 7-8 DL i 0.10-1Mb/s Uploadu. obstawiam że przeskakuje między BTS-ami. Wiem że można ustawić na sztywno E3722 programem LTEwatch ale niestety musi być to wpięte w router DWR-116. brak laptopa zeby ustawić to na strychu. Instalacja zrobiona tak że kabel antenowy jest skrócony maksymalnie żeby nie było strat. (ok 4m ) ze strychu leci RJ45 do stacjonarki. Czy jest możliwość aby podpiąć tego E3372 pod usb, w LTEwatch ustawić na sztywno 1800Mhz zapisać jakoś i po prostu wpiąć znów do routera żeby chodził tylko w 1800? Brakuje mi pomysłów. Prosił bym o jakieś sugestie osób bardziej doświadczonych. Pozdrawiam, Rafał

Edit: coś jest nie tak, aktualny wynik speedtestu, a na wysyłaniu również mi zależy.
Obrazek
Misieq90
Początkujący użytkownik forum

Re: CP, przełączanie stacji 800/1800

Post autor: Misieq90 »

Nie wiem dlaczego nie mogę edytować posta więc przepraszam za post pod postem.
Zastanawia mnie sam układ anteny, Jesli 1 promiennik odpowiada za RX a drugi za TX to by wyjaśniało sporo, bo w momencie ustawienia anteny promiennik TX łapie dobry sygnał a RX już jest poza zakresem odbioru fal nadajnika dlatego jest tak słabe wysyłanie. czy przerobienie anteny w ten sposób aby oba promienniki były 1 pod 2gim dały by jakiś rezultat? polaryzacja ustawiona, lewy pionowo, prawy poziomo, czytałem też o polaryzacji 45* i mam możliwość jej zmiany, czy to może dodatkowo pomóc?
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: CP, przełączanie stacji 800/1800

Post autor: matek451 »

Może i nie miałeś wpływu na wybór CP zamiast Plusa, może na wybór tego E3372 z DWR116 ale masz jeden konieczny wybór i to szybki. Wejść na dach odkręcić to Akc2uni i wyrzucić na złom. Po czym zejść na dół i zakupić antenę Dual LTE 1800MHz z Cybertecha lub Sorensena i ustawić na ten BTS. Pobrać LTEWatchH lub E5186Toolboxa , wpiąć modem do komputera i wymusić na nim pasmo LTE1800 aby łączył z LTE1800Aero2. Po przełożeniu do DWR-116 powinien działać w tym paśmie. Tylko tyle i aż tyle. Twoje dywagacje nad AKc2 uni nie mają żadnego sensu gdyż to nie jest żadna antena a tłumik. Bez znaczenia co będziesz z tym złomem robił.
ODPOWIEDZ