Kierunek anteny, Wysoka, gm. Kobierzyce
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Kierunek anteny, Wysoka, gm. Kobierzyce
Cześć,
troszkę już jestem zdesperowany, więc piszę do Was z prośbą o pomoc. Korzystam z LTE Plusa od dwóch lat. Na początku jakoś to działało, tj. 20-40Mb w dół, max. 10Mb w górę. Od około dwóch miesięcy, czasy modemu się przypominają. W godzinach szczytu mam max 1Mbit down i około 2Mbit w górę. Zdarza się nawet w dół około 300 kbit.
Modem: Huawei B593s-22
Parametry z chwili obecnej:
RSRP (dBm):-96
RSRQ (dB):-12
RSSI:-71
Dokupiłem antenę:
http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html
Wymuszam połączenie na antenie zewnętrznej, ale parametry momentalnie spadają, tj. RSRP do -114. Sprawdziłem konektory, jest ok, dobrze skręcone, antena ustawiona w kilka losowych kierunków na wysokości około 8m, cały czas to samo. O co chodzi?
Sprawdziłem mapę nadajników, ale nie mam zielonego pojęcia, z czym mogę się łączyć. Niestety niewiele mogę u siebie uruchomić. LTE Watch nie działa dla tego modemu.
Co robić?
troszkę już jestem zdesperowany, więc piszę do Was z prośbą o pomoc. Korzystam z LTE Plusa od dwóch lat. Na początku jakoś to działało, tj. 20-40Mb w dół, max. 10Mb w górę. Od około dwóch miesięcy, czasy modemu się przypominają. W godzinach szczytu mam max 1Mbit down i około 2Mbit w górę. Zdarza się nawet w dół około 300 kbit.
Modem: Huawei B593s-22
Parametry z chwili obecnej:
RSRP (dBm):-96
RSRQ (dB):-12
RSSI:-71
Dokupiłem antenę:
http://www.cybertech.com.pl/p112,antena ... -b593.html
Wymuszam połączenie na antenie zewnętrznej, ale parametry momentalnie spadają, tj. RSRP do -114. Sprawdziłem konektory, jest ok, dobrze skręcone, antena ustawiona w kilka losowych kierunków na wysokości około 8m, cały czas to samo. O co chodzi?
Sprawdziłem mapę nadajników, ale nie mam zielonego pojęcia, z czym mogę się łączyć. Niestety niewiele mogę u siebie uruchomić. LTE Watch nie działa dla tego modemu.
Co robić?
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Kierunek anteny, Wysoka, gm. Kobierzyce
jaki masz firmware w tym routerze? Kiedyś był problem z softem plusa, bo nie przełączał na anteny zewnętrzne. Masz router na własność, czy dzierżawę ?
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Modem na własność, firmware:
Model: B593s-22
Wersja oprogramowania: V200R001B180D20SP05C69
Wersja sprzętu: Ver.B
Model: B593s-22
Wersja oprogramowania: V200R001B180D20SP05C69
Wersja sprzętu: Ver.B
-
- Guru bezprzewodowy
wydaje mi się, że też go miałem na początku i nie było problemu z anteną zewnętrzną, ale dla pewności możesz wgrać nowszy soft - z tym, że nie będzie on z logo plusa, tylko uniwersalny od huawei.
http://www.mediafire.com/download/cd97m ... P05C69.BIN
plik wgrywasz po kablu, nie po wifi, przez panel routera - aktualizacja / update. Kartę sim na ten czas najlepiej wyjąć i przywrócić ustawienia fabryczne, jeśli coś zmieniałeś w routerze. Następnie czekasz cierpliwie parę minut, aż zrobi swoje.
http://www.mediafire.com/download/cd97m ... P05C69.BIN
plik wgrywasz po kablu, nie po wifi, przez panel routera - aktualizacja / update. Kartę sim na ten czas najlepiej wyjąć i przywrócić ustawienia fabryczne, jeśli coś zmieniałeś w routerze. Następnie czekasz cierpliwie parę minut, aż zrobi swoje.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Dzięki za wskazówkę. Spróbuję i dam znać.
-
Router zaktualizowany, teraz masz sieci komórkowej, w co powinienem celować według Was? Lokalizacja w pierwszy poście.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Najbliższy nadajnik LTE 1800Mhz na Karkonoskiej 45. Wymus lte 1800 programem lte watch i spróbuj sie kierować w tą stronę. Prawdopodobnie łaczysz sie z którymś nadajników sferii (lte 800) przez co masz tak niskie transfery. Pozdrawiam.
Ps. Myślałeś nad zmianą sieci? Gdyż w Twojej okolicy są pozwolenia na LTE 2600 z play i przy dobrym sprzęcie osiągi mogą być naprawdę niezłe o ile nadajnik nie jest przeciążony
RBM5 i masz prawie darmowego i szybkiego neta 
Ps. Myślałeś nad zmianą sieci? Gdyż w Twojej okolicy są pozwolenia na LTE 2600 z play i przy dobrym sprzęcie osiągi mogą być naprawdę niezłe o ile nadajnik nie jest przeciążony

- onken
- ** Moderator **
Pozwolenie na 2600 wcale nie oznacza ze dziala to 2600, kiedy bedzie dzialac i czy bedzie dzialac docelowo.... Unie Play ma tez pozwolenie na 2600 a nikt nie wie czy go wlaczą... A jedyne co zrobili to dolozyli 800 + 2100, nie wiem po co te 2100 a nie 2600...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Up
Dokładnie też nie wiem po co odpadają 2100, u mnie w okolicy po tym odpaleniu jedyne co to 1800 zaczęła śmiesznie działac, często transfery 1-2Mbs a nadajnik 100% nie przeciążony. Zawsze były transfery prawie 70... Najlepsze jest to że nadajnik chyba pod światłowodem (mogę się mylić, nie przyglądałem się mu dokładnie) , a te śmieszki odpalaja 2100 która nic w zasadzie nie daje do agregacji... Wrocław to duże miasto więc myślę że działa lub bardzo szybko zostanie uruchomione.
Dokładnie też nie wiem po co odpadają 2100, u mnie w okolicy po tym odpaleniu jedyne co to 1800 zaczęła śmiesznie działac, często transfery 1-2Mbs a nadajnik 100% nie przeciążony. Zawsze były transfery prawie 70... Najlepsze jest to że nadajnik chyba pod światłowodem (mogę się mylić, nie przyglądałem się mu dokładnie) , a te śmieszki odpalaja 2100 która nic w zasadzie nie daje do agregacji... Wrocław to duże miasto więc myślę że działa lub bardzo szybko zostanie uruchomione.