Wspólne LTE800 ze stacji T-Mobile dla Orange i odwrotnie

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Wspólne LTE800 ze stacji T-Mobile dla Orange i odwrotnie

Post autor: ja.michal »

W sieci można już przeczytać informacje od użytkowników, że niektóre lokalizacje LTE800 T-Mobile i Orange wpuszczają klientów obydwu sieci. Sam mogę potwierdzić taki fakt. Dokładniej to fakt, że karta Orange loguje się do stacji LTE800 T-Mobile.

Jest przy tym jeden szczegół, przynajmniej w przypadku stacji T-Mobile dla Orange. Sprzęt zwraca informację, że szerokość pasma to 5 MHz.
Zrzut z Field Test: https://1drv.ms/i/s!AuPA4ITDc0iYqq4LYA0toiM0PLeMgQ Wszystko zgadza po CID czyli stacja bazowa T-Mobile (Zieleniec Dz. nr 901). Jak lokalizować stacje bazowe po wykazie UKE i CID w poradniku kolegi radius: Identyfikacja stacji bazowej na podstawie eNBI i CellID

Prędkość była bardziej niż zadowalająca biorąc pod uwagę maksymalną prędkość do około 37 Mbps: http://www.speedtest.net/my-result/i/1768935990

Jeżeli ktoś zauważył podobną możliwość u siebie, szczególnie w drugą stronę czyli logowanie kart T-Mobile do Orange, to niech tutaj da znać. :)
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Re: Wspólne LTE800 ze stacji T-Mobile dla Orange i odwrotnie

Post autor: Hermogenes »

Napisałem przed chwilą na Telepolis u mnie pracuje na 10 Mhz stacja TM do tej pory było z N tylko U900 i U2100 tak dobrze czytasz. Co było z T-M nie wiem przy testach nie chcieli wpuścić do LTE choć pozwolenia były na wszystkie częstotliwości.We czwartek wezmę się za testy i zmianę położenia anten albo może typów anten ,teraz zabija inne pasma nawet na antenach 1800 skierowanych w inną stronę RSRQ od -5 dB do -3 dB .poz Hermogenes
bdkacz
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: bdkacz »

Bez sensu,znowu się piorunem zapcha tak ,jak wspólny U900... Efekt będzie taki, że jak ktoś bliżej ma stację t_m,a dalej Orange i był abonentem Orange to kupował atk20 i logowaly się do swojego btsa,a teraz wpuści go tam, gdzie mocniejszy sygnał i zajmie zasoby t-m,a stacja Orange w tym czasie będzie się nudzić. Tylko patrzeć jak na lte800 będą prędkości rzędu 3Mb/s. Jak ktoś płaci więcej w sieci x to ma prawo oczekiwać, że ktoś kto płaci mniej w sieci y nie zeżre mu zasobòw
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Na U900 leci dodatkowo voice, w tym roaming krajowy. Virgin Mobile, Mobile Vikings, itp. mają tu także dostęp do data.
To zupełnie dwie różne sprawy.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: ml13 »

A nie wiadomo może czy będzie może poszerzane pasmo(tak jak na 1800)? :)
Obrazek
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

To że stacje T-Mobile wpuszczają Orange z pasmem 5MHz może wynikać z podziału pasma 800MHz w aukcji, nie śledzę tego na bieżąco ale chyba na dziś jest tak, że T-Mobile ma 10MHz a Orange 2x 5MHz rozdzielone przez 5MHz P4 więc na stacjach Networks! nie da się zrobić inaczej niż 10MHz T-Mobile i 5MHz Orange. Jeżeli nastąpi zamiana częstotliwości pomiędzy Orange i P4 to wtedy będzie ciągły blok 2x10MHz TM i O a wtedy stacje bazowe to obsłużą poprawnie jako 2 osobne bloki po 10MHz (przylegające do siebie) lub wspólny blok 20MHz.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Kto ma ROOT może użyć Network Signal Guru żeby odczytać EARFCN. Ten podpowie na którym bloku siedzi.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Piotrek24
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Piotrek24 »

Z tego co kiedyś widziałem po kolejnym podziale bloków to Orange ma 10 MHz, potem jest P4 5 MHz, no i potem T- Mobile 10 MHz. Na początku właśnie tak było, że bloki T-Mobile rozdzielało P4.
varico

Post autor: varico »

@radius jest jakas inna apka tego typu? Bo ta co podales nic mi nie wyswietla (mam roota).
@ja.michal co to za apka?
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Przeciez ( po nowemu - chyba ) teraz kazdy ma po 10 MHz rozdzielone blokiem 5 przez P4. Gdyby tsk nie nylo moze kiedys bylby wspolny blok 20 MHz :-)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

wojteks, teraz jest tak jak napisał onken - Orange, Orange, Play, T-Mobile, T-Mobile.

varico, to nie apka. W iPhonach wpisujesz *3001#12345#* i masz menu parametrów sieci.

W zrzucie ekranu jest podane EARFCN download frequency i upload frequency, odpowiednio 6225 i 24225. Po wrzuceniu w kalkulator wyrzuca Downlink (MHz): 798,5, Uplink (MHz): 839,5. Wychodzi, że wg przydziału częstotliwości to jest 5 MHz jest na bloku Orange (a stacja jest T-Mobile).

EDIT
Panowie, no przecież wszystko się zgadza. :facepalm:
Sprzęt może obecnie działać na szerokości 20 MHz. Nie jest istotne czy jakiś blok jest używany czy nie, a dokładniej mam na myśli 5 MHz Playa, które "przeszkadza". Czyli aa własnych stacjach np. T-Mobile będzie nadawał na 10 MHz, a na stacjach Orange na 5 MHz i odwrotnie. Najłatwiej to pokazać na obrazku.

Obrazek
Jakby obrazek się nie ładował to jest pod linkiem: https://1drv.ms/i/s!AuPA4ITDc0iYqq4WrJvfjT95Ged8IQ

Jest ciągłość LTE, ale z różną prędkością. Pewnie jeśli wzrośnie obciążenie to pojawi się dodatkowy sprzęt, aby LTE800 danego operatora było już na 10 MHz.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

ja.michal pisze: teraz jest tak jak napisał onken - Orange, Orange, Play, T-Mobile, T-Mobile.
Jak już pisałem nie śledzę tego na bieżąco a skoro tak jest to obrazki doskonale pokazują co chciałem napisać.
ja.michal pisze:Pewnie jeśli wzrośnie obciążenie to pojawi się dodatkowy sprzęt, aby LTE800 danego operatora było już na 10 MHz.
Z tym może być problem bo:
1. koszty dodatkowych urządzeń
2. waga dodatkowych urządzeń bo przecież nośność każdego z masztów jest ograniczona konstrukcyjnie.
Co za tym idzie dodatkowe urządzenia ewentualnie pojawią się tylko w części lokalizacji.

Najtaniej by wyszło kolejne przesunięcie bloków żeby jednak O i TM miało 2x10MHz koło siebie ale jak to w PL będzie się trudno dogadać albo regulator jest delikatnie mówiąc złośliwy.
Nie pomagam na PW!
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Właśnie przez koszty zakupu sprzętu i nieefektywność T-Mobile chciał ciągły blok obok Orange. Pani prezes uznała, że tak jak teraz jest efektywnie. Play zresztą nie chciał rzekomo "skażonego prawnie" bloku po NetNet. Pewnie im się odbije czkawką jeśli Sferia faktycznie nie przedłuży rezerwacji i blok pójdzie na aukcję.

Co do wagi sprzętu to nie wiem czy to będzie taki duży problem. Gdzieniegdzie pewnie tak, ale podobno potrzeba wrzucić tylko RRU, a RRU Huawei waży koło 15 kg. Z tego co wiem to idzie jedno na sektor czyli 45 kg + jakaś masa samych mocowań.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

bdkacz pisze:Bez sensu,znowu się piorunem zapcha tak ,jak wspólny U900... Efekt będzie taki, że jak ktoś bliżej ma stację t_m,a dalej Orange i był abonentem Orange to kupował atk20 i logowaly się do swojego btsa,a teraz wpuści go tam, gdzie mocniejszy sygnał i zajmie zasoby t-m,a stacja Orange w tym czasie będzie się nudzić. Tylko patrzeć jak na lte800 będą prędkości rzędu 3Mb/s. Jak ktoś płaci więcej w sieci x to ma prawo oczekiwać, że ktoś kto płaci mniej w sieci y nie zeżre mu zasobòw
No i masz trochę racji. Prawdopodobnie stało się coś podobnego do tego co opisałeś wyżej, a wystąpiło u mnie.

Łączyłem się ze stacją oddaloną o kilka km, ale w miasteczku, nieco w dołku. Stacja Orange (LTE800 10 MHz), prędkości po 30 Mbps lekko. Odpalili stację nieco dalej, a dokładniej uruchomili LTE800 na 5 MHz na stacji T-Mobile, która jest zdecydowanie wyżej od tej, z którą się łączyłem. Wygląda na to, że sygnał skacze i prędkości spadły do jakichś 15 Mbps. Mam ATK-20, ale nic to nie daje, bo pomimo wąskiej wiązki to stacje bazowe są w różnicy pewnie koło 5°. Także mam kichę, muszę czekać, aż odpalą LTE800 Orange z drugiej, bliskiej stacji bazowej. Może październik.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

U mnie nic takiego nie ma...

T-mobile nie wpuszcza orange do LTE, sprawdziłem abonament i prepaid.
A szkoda bo mam zbędny abonament i włączył bym sobie za 10zł 100GB z prędkością 5Mbps :D

Przejeżdzałem też koło orange gdzie mają networks i LTE-a i lipa nie wpuszcza t-mobile biznes i prepaida.
Piotrek24

Byłem ostatnio w okolicy innej LTE 800 stacji T- Mobile ,ale ta w ogóle nie "rozsiewa" sygnału Orange. Pewnie za jakiś czas się to zmieni.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Jak przełożyć Twój obrazek i jego opis na sytuację jaką opisałem w poście wyżej . Maszt TM sieć Orange .
Zasięg 800 LTE.jpg
Obrazek
Anteny patrzą w inną stronę niestety osy zamieszkały w gąsiorze i kicha ze zmiany .poz Hermogenes.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

atento, musi być widoczny sygnał obydwu operatorów. Karta Orange do sieci przedstawianej jako T-Mobile, i odwrotnie, nie zaloguje się.

Hermogenes, co ma z tego obrazka wynikać? Karta Orange zalogowana do sieci Orange o szerokości 10 MHz. Nie masz żadnego CIDa?

Jednak sygnał nie skacze między stacjami, CID mam cały czas ten sam, tylko sygnał "pływa". Czas poprawić anteny i złącza.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Z Twojego obrazka w poście z 18h10m wynika że "N" dysponuje na stacji "TM" 5 MHz z pasma "O" zielona ramka tak ?. Zapytałem więc jak to przełożyć na zrzut parametrów z mojego routera ( 02EA400C 191040 ) .poz.Hermogenes.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Hermogenes pisze:Zapytałem więc jak to przełożyć na zrzut parametrów z mojego routera
Może na stacji jest podwójny system RRU i wtedy dla każdego operatora będzie 10MHz. Tylko wycieczka pod stację i dokładne liczenie anten i modułów radiowych coś pozwoli wywnioskować.
Nie pomagam na PW!
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

We środę będę przejeżdżał jeśli nie zapomnę aparatu to pyknę fotki .poz Hermogenes
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Hermogenes, tak jak napisał wojteks, pewnie sprzęt jest dla jednego i drugiego operatora. Nawet liczba anten się nie zmieni. Będą tylko dodatkowe RRU. Patrząc po CID, lokalizacja stacji jest taka, że ruch może być spory. No i kiedy pojawiło się LTE800? Jeśli niedawno to możliwe, że modernizując stację zrobili pełny update sprzętu. Najlepiej byłoby sprawdzić parametry u jednego i drugiego operatora, a do tego sprawdzić EARFCN dla obydwu operatorów. Byłoby wiadomo na jakich paczkach działa jeden i drugi.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

ja.michal Ilość anten nie zmieniła się od czasu jak postawili maszt x lat temu co środa go oglądałem z nadzieją że coś dołożą ( liczyłem na L1800 od "N" 15 MHz ) .W wykazie pozwoleń na tym maszcie "O" ma pozwolenia na GSM 900 U2100 aktualizacja 13 01 2016. "N" ma pozwolenia na U900 i U2100 tak jak pisałem wcześniej .Natomiast "T' ma pozwolenia na wszystko od GSM przez U do LTE 800/1800/2600 aktualizacja 09 03 2016 .Poczekam kilka dni może coś się wyjaśni z pozwoleniami podobno aktualizują grupowo .poz Hermogenes
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Z tego co widzę nie ma tam już pozwoleń UKE dla Orange, jest tylko T-Mobile właśnie z kompletem od GSM do LTE. W takim razie, skoro już działa, będzie działał i Orange. Anteny nie koniecznie muszą wymieniać, mogą być full band. Koło mnie jak modernizowali stację to rozmawiałem z technikami i pytałem co zakładają i właśnie wersja pod wszystko, ale nie wiedzą kiedy pójdzie LTE. Po jakimś czasie odpalili U2100 zarówno dla T-Mobile jak i dla Orange, GSM jest pewnie DCS również się pojawił, ale nie mam jak sprawdzić. W październiku/listopadzie ma być LTE800, będę obserwował czy ktoś się pojawi, sprzęt się zmieni czy tylko odpalą. Pewnie to ostanie jak było z U2100.
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

wojteks pisze:
Hermogenes pisze:Zapytałem więc jak to przełożyć na zrzut parametrów z mojego routera
Może na stacji jest podwójny system RRU i wtedy dla każdego operatora będzie 10MHz. Tylko wycieczka pod stację i dokładne liczenie anten i modułów radiowych coś pozwoli wywnioskować.
A jesteś w stanie powiedzieć mi czy u mnie anteny dzialaja na dedykowane 800mhz czy są wielozakresowe po zdj? :)
http://www82.zippyshare.com/v/Uma1pr4k/file.html
http://www91.zippyshare.com/v/DGnb2BC8/file.html
http://www21.zippyshare.com/v/5tNzmQbj/file.html
Jestem tego bardzo ciekawy bo wydaje mi się że tych małych paneli kiedyś nie było ale pewien nie jestem.
Jak nie widać to lepsza jakość jedynie po pobraniu :/
Obrazek
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Nawet po pobraniu nie widać ile złączy ma pojedyncza antena. Z tych zdjęć się nie da się nawet gdybać. ;)
Piotrek24

Dzisiaj byłem na przejażdżce i kolejna stacja LTE800 T- Mobile wpuszcza Orange, konkretnie to Ciężkowice, powiat kędzierzyńsko- kozielski. Ciekawi mnie świeżutko odpalona stacja LTE800 Orange w Chróstach, powiat ten sam. Na wyszukiwaniu sieci pojawiło się również LTE800 T- Mobile tylko pytanie czy to nie sygnał z innej stacji (testowałem z 5 km tą stacje Chrósty), za niedługo stanę się szczęśliwym posiadaczem karty T- Mobile z dostępem do LTE :) to sprawdzę czy ta stacja mnie wpuści.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Szczesliwy posiadacz i t-mobile.... To sie wyklucza... ;)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
marian307
Stały użytkownik forum

Post autor: marian307 »

ja też zauważyłem dziwną sytuacje niedawno
od roku korzystałem z U900mhz w play mam antene atk 20
dodali lte 800 zasięg miałem 1 kreske , napisałem do p4 że mam słaby zasięg ,odpisali że ciągle rozbudowują swoją sięc i takie tam
ale zauważyłem że sygnał wzrósł do 3 kresek (ruter huawei b315) sygnał w lte watch znacznie się poprawił prędkośći wzrosły 2x (13/8)
nic mi nie wiadomo żę dodali jakiś nowy nadajnik aktualnie gdy włącze tylko zasięg z anten wbudowanych zasięg maleje do 2 kresek czyli jedno atk 20 coś daje a z tego co mi wiadomo do lte 800 wymagane są 2x atk 20
mieszkam w miejscowośći Marszałki woj, wlkp do nadajnika 6km Grabów nad Prosną
ml13
Stary wyga bezprzewodowy

Up
Oczywiście że daje, to tak jakbyś z dualnej anteny podpiął jeden kabel, coś polepszy ale najlepsze parametry osiągniesz w mimo (dwie anteny w odwrotnej polaryzacji).
Obrazek
ODPOWIEDZ