Wybór LTE | Orange czy T-mobile | Łódź | Potrzebne Zew. IP
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Wybór LTE | Orange czy T-mobile | Łódź | Potrzebne Zew. IP
Witam serdecznie.
Z tej strony szalenie niezadowolony konsument, korzystający z usług firmy Play. Podpisałem umowę 2 lata temu z Play, niestety w ciemno i jestem naprawdę zawiedziony. Na początku wszystko było super, jednak po 3 miesiącach prędkości zaczęły spadać. Początkowo było to nawet 60/30. Po roku prędkość 10/5 to taki standard, w godzinach od 12 do 23 nic więcej nie da się wyciągnąć.
Kolejnym bardzo poważnym problemem są skoki ping'u i drop'y Internetu w grach online. (League of Legends, Counter-Strike Global Offensive, Rocket League) Po prostu Internet traci połączenie na jakąś 1 s, żadna gra niestety tego nie wybacza. Przez kolejne parę minut męczą próby odnowienia połączenia. Jest to niesamowicie uciążliwe tym bardziej, że czasami występuje 2-3 razy w trakcie godziny.
Jeszcze innym problemem jest połączenie się z kumplami w takich grach jak np.: The Crew, FIFA, Battlefield. Jeśli ta druga osoba, z którą chce się połączyć nie ma Zew. IP to nie istnieje żadna szansa na wspólną rozgrywkę.
Mieszkam w samym Centrum Łodzi. Dokładnie na ulicy Złotej.
Poszukuję oferty tak zwanego "Nielimitowanego LTE" z tym, że potrzebuję również Zew. IP lub chociaż możliwość łączenia się z innymi bez większych problemów.
Udało mi się do tej pory ustalić, to, że LTE w Orange działa w mojej okolicy dość dobrze. Na speedteście ze starym routerem od Play'a (Huawei e5573s-320) osiągałem prędkości 80/30 w ciągu dnia, około godziny 18. Doczytałem również, że w ofercie indywidualnej można wywalczyć włączenie usługi Orange VPN, jednak podobno ona nic nie daje. (Sytuacja zmienia się dopiero w ofercie biznesowej, która mnie nie interesuje) Minusem tego rozwiązania są problemy z Telia.net o których wyczytałem na ich forum. Podobno są problemy z pakiet loss'ami w grach online. Chciałbym się dowiedzieć, czy może ktoś ma doświadczenie z Orange i wie jak to wygląda? Warto czekać na dostępność routera Huawei B315, czy po prostu brać ZTE MF 283? (Jestem bardziej przychylny ku Huawei'owi jednak jest aktualnie nie dostępny)
Na speedteście z T-Mobile prędkość osiągała około 40/40. I to tyle, co udało mi się ustalić. Oferta Orange wydaje mi się lepsza, tym bardziej, że w tej samej cenie poza stacjonarnym routerem mogę dostać jeszcze tablet. Gdzie w T-mobile dostałbym jedynie router stacjonarny.
O Play’u nie chce nic słyszeć, a Plus ma bardzo drogie usługi. Niestety nie miałem okazji przetestować żadnej firmy poza Play w boju.
Dodam, że nie posiadam żadnych umów w ww. firmami. Potrzebuje po prostu stabilnego łącza ze sporą ilością transferu. Nie zależy mi aż tak bardzo na wyśrubowanych prędkościach.
Z tej strony szalenie niezadowolony konsument, korzystający z usług firmy Play. Podpisałem umowę 2 lata temu z Play, niestety w ciemno i jestem naprawdę zawiedziony. Na początku wszystko było super, jednak po 3 miesiącach prędkości zaczęły spadać. Początkowo było to nawet 60/30. Po roku prędkość 10/5 to taki standard, w godzinach od 12 do 23 nic więcej nie da się wyciągnąć.
Kolejnym bardzo poważnym problemem są skoki ping'u i drop'y Internetu w grach online. (League of Legends, Counter-Strike Global Offensive, Rocket League) Po prostu Internet traci połączenie na jakąś 1 s, żadna gra niestety tego nie wybacza. Przez kolejne parę minut męczą próby odnowienia połączenia. Jest to niesamowicie uciążliwe tym bardziej, że czasami występuje 2-3 razy w trakcie godziny.
Jeszcze innym problemem jest połączenie się z kumplami w takich grach jak np.: The Crew, FIFA, Battlefield. Jeśli ta druga osoba, z którą chce się połączyć nie ma Zew. IP to nie istnieje żadna szansa na wspólną rozgrywkę.
Mieszkam w samym Centrum Łodzi. Dokładnie na ulicy Złotej.
Poszukuję oferty tak zwanego "Nielimitowanego LTE" z tym, że potrzebuję również Zew. IP lub chociaż możliwość łączenia się z innymi bez większych problemów.
Udało mi się do tej pory ustalić, to, że LTE w Orange działa w mojej okolicy dość dobrze. Na speedteście ze starym routerem od Play'a (Huawei e5573s-320) osiągałem prędkości 80/30 w ciągu dnia, około godziny 18. Doczytałem również, że w ofercie indywidualnej można wywalczyć włączenie usługi Orange VPN, jednak podobno ona nic nie daje. (Sytuacja zmienia się dopiero w ofercie biznesowej, która mnie nie interesuje) Minusem tego rozwiązania są problemy z Telia.net o których wyczytałem na ich forum. Podobno są problemy z pakiet loss'ami w grach online. Chciałbym się dowiedzieć, czy może ktoś ma doświadczenie z Orange i wie jak to wygląda? Warto czekać na dostępność routera Huawei B315, czy po prostu brać ZTE MF 283? (Jestem bardziej przychylny ku Huawei'owi jednak jest aktualnie nie dostępny)
Na speedteście z T-Mobile prędkość osiągała około 40/40. I to tyle, co udało mi się ustalić. Oferta Orange wydaje mi się lepsza, tym bardziej, że w tej samej cenie poza stacjonarnym routerem mogę dostać jeszcze tablet. Gdzie w T-mobile dostałbym jedynie router stacjonarny.
O Play’u nie chce nic słyszeć, a Plus ma bardzo drogie usługi. Niestety nie miałem okazji przetestować żadnej firmy poza Play w boju.
Dodam, że nie posiadam żadnych umów w ww. firmami. Potrzebuje po prostu stabilnego łącza ze sporą ilością transferu. Nie zależy mi aż tak bardzo na wyśrubowanych prędkościach.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Wybór LTE | Orange czy T-mobile | Łódź | Potrzebne Zew. IP
Masz E5573? to zacznij od instalacji w komputerze https://dl.dropboxusercontent.com/u/197 ... latest.rar w programie tym sprawdzisz parametry sygnału LTe oraz CID BTS-a, z którego korzystasz. Pozwala też wymuszać pasma LTE. Sprawdź LTE1800 i LTE2600 dla Orange.dziwne, że masz tak duże różnice prędkości między Orange a T-mobile. wszak korzystają z LTE1800netWorks i w pobliżu przy Wysokiej 21 jest BTS na pozwoleniu Orange. sprawdź czy to z nim się łączysz czy z innym. inne są dalej. co ciekawe najwięcej pozwoleń ma tu Play i powinien działać jakiś na LTE2600. Dla ciekawości sprawdź Play na LTE1800, LTE2600, LTE2100 i LTE800. Dla potomnych sprawdzisz czy w Łodzi na tym terenie działa już LTE2600 i ewentualnie jakie prędkości. Teraz korzystasz pewnie z LTE1800 i BTS do którego się logujesz jest przeciążony. VPN dla indywidualnych to dynamiczny IP z dostępem z zewnątrz. Oferta Orange dobra, na B315 za pomocą LTEWatchH lub Toolboxa można też wymuszać pasma. oferta T-mobile gorsza. a co do Plusa to ma najlepszą ofertę w ramach Smart Dom, czyli rabat 505 dla klientów Plusa czy TV Sat z CP. Do tego bardzo dobry sprzęt czyli DWR-966, E5186 z LTE-A. Plus w miastach działa różnie, trzeba by potestować na pre paidzie z bonusem 50GB za rejestrację.
-
http://imgur.com/a/xa9zw <-- Teścik różnych pasm w PLAY. Testy wykonane między 21:30, a 22:00.
Test 2600Mhz o 22:00 --> http://www.speedtest.net/result/5645051980.png
Masakra nie spodziewałem się takich różnic na pasmach, bardzo zastanawia mnie upload na 2600MHz oraz fakt, że ma najsłabszy zasięg, nie znam się na tym. Z czego to wynika?
Tak czy siak widać na testach, że nie jest kolorowo. Przełączyłem się na pasmo 2600Mhz zobaczymy co z tego będzie. Do tej pory była masakra, a za miesiąc kończy mi się umowa. Pytanie tylko, czy ten Orange VPN cokolwiek da.
Test 2600Mhz o 22:00 --> http://www.speedtest.net/result/5645051980.png
Masakra nie spodziewałem się takich różnic na pasmach, bardzo zastanawia mnie upload na 2600MHz oraz fakt, że ma najsłabszy zasięg, nie znam się na tym. Z czego to wynika?
Tak czy siak widać na testach, że nie jest kolorowo. Przełączyłem się na pasmo 2600Mhz zobaczymy co z tego będzie. Do tej pory była masakra, a za miesiąc kończy mi się umowa. Pytanie tylko, czy ten Orange VPN cokolwiek da.
-
- Guru bezprzewodowy
Na LTE1800 i LTE2100 łączysz się z tym samym BTS-em. Na LTE2600 jest inny, podobnie na LTE800. Gdybyś miał sprzęt z LTE-A może udałoby się zagregować LTE2600 z LTE1800. Sygnał na LTE2600 najsłabszy stad takie niskie UL. Wystaw E5573 za okno i sprawdź, podobnie na LTE1800 i LTe2100 bo parametry sygnału w domu średnie. Widać, ze pasmo LTE2600, które ma najsłabszy zasięg jest z tego BTS-a nieobciążone. Może zajrzy tu kolega @Pawrzes to zidentyfikował by te BTS-y Play w tej okolicy. Widać, że LTE2600 Play ma potencjał. Poprawa sygnału na 2600MHz powinna skutkować lepszym DL i UL. Orange musisz potestować, bo w LTE wszystko zmienia się szybko. W tej okolicy łodzi Orange ma pozwolenie na LTE2600 przy Piotrkowskiej 115/119. Warto by sprawdzić pod BTS-em czy działa. Twoje testy przydatne , bo już dają jakiś obraz LTE Play w tej okolicy.
-
Po wystawieniu routera za okno faktycznie UL wzrósł do 20, DL bez zmian.
Test jednak robiłem na telefonie bo niestety router łączy się z PC przez dość krótki kabelek USB.
Test jednak robiłem na telefonie bo niestety router łączy się z PC przez dość krótki kabelek USB.
-
- Guru bezprzewodowy
Na telefonie nie wiemy czy to ten sam BTS i czy LTE2600. Zainstaluj na nim Network cell Info i pokaż screena. Rozumiem, że PC bez karty Wifi i stąd E5573 po USB. Ale jak widać twoje problemy z Play mogą być wynikiem słabego sygnału lub wyborem złego pasma LTE. Tylko pełne testy mogą pokazać jak jest naprawdę. na dodatek w okolicy roi się od BTS-ów Play. Ten operator ma tam najlepsza infrastrukturę. Nikt w Łodzi nie ma tak rozwiniętego LTE2600 na dodatek agregacji z LTE1800. Pozostali operatorzy daleko w tyle, Orange ma 4 pozwolenia, T-mobile 1 a Plus żadnego. Przy odpowiednim sprzęcie, jego prawidłowej konfiguracji i zapewnieniu sygnału to lider LTE na tym terenie. Piszę to z całkowitą odpowiedzialnością.
-
BTS raczej ten sam, ponieważ po prostu przesunąłem router o jakieś 3-4 metry. Normalnie leży na biurku w głębi pokoju i jest podpięty kablem USB do PC na którym robiłem test'y. Tym razem odpiąłem router od kabla, podłączyłem telefon do niego po wi-fi wystawiłem rękę za okno z routerem i zrobiłem speedtest'a na telefonie.
Mieszkam na parterze w starej kamienicy o grubych ścianach i dość gęstym zabudowaniu dookoła, więc to na pewno bardzo pogarsza zasięg.
Jednak za niedługo przeprowadzam się w okolice Placu Wolności, więc muszę myśleć przyszłościowo.
Niestety tam nie mam jak wykonać takich testów, chyba że zrobiłbym je na ulicy, jednak myślę, że wyniki w mieszkaniu mogą być zupełnie inne.
Teraz pytanie czy lepiej podpisać nową ofertę z Play, czy migrować do Orange.
W Play bardzo przeszkadzają mi drop'y i zrywy internetu na dosłownie milisekundy.
No i jak tak patrzę na ich ofertę to cenowo najtaniej wychodzi w Orange. W T-Mobile i Play co najmniej 10 zł drożej, a w Plusie nawet boje się sprawdzać.
Ahh i te problemy z połączeniem w grach, w ofercie Play jest jakaś możliwość zdobycia Zew. IP lub odblokowania portów?
Wiadomo, że teraz na 2600MHz jest fajnie, pytanie jak długo to potrwa i kiedy to pasmo również zacznie być oblegane.
Można gdzieś znaleźć mapę BTS'ów z podpisami jakie sieci i pasma obsługują?
Mieszkam na parterze w starej kamienicy o grubych ścianach i dość gęstym zabudowaniu dookoła, więc to na pewno bardzo pogarsza zasięg.
Jednak za niedługo przeprowadzam się w okolice Placu Wolności, więc muszę myśleć przyszłościowo.
Niestety tam nie mam jak wykonać takich testów, chyba że zrobiłbym je na ulicy, jednak myślę, że wyniki w mieszkaniu mogą być zupełnie inne.
Teraz pytanie czy lepiej podpisać nową ofertę z Play, czy migrować do Orange.
W Play bardzo przeszkadzają mi drop'y i zrywy internetu na dosłownie milisekundy.
No i jak tak patrzę na ich ofertę to cenowo najtaniej wychodzi w Orange. W T-Mobile i Play co najmniej 10 zł drożej, a w Plusie nawet boje się sprawdzać.
Ahh i te problemy z połączeniem w grach, w ofercie Play jest jakaś możliwość zdobycia Zew. IP lub odblokowania portów?
Wiadomo, że teraz na 2600MHz jest fajnie, pytanie jak długo to potrwa i kiedy to pasmo również zacznie być oblegane.
Można gdzieś znaleźć mapę BTS'ów z podpisami jakie sieci i pasma obsługują?
-
- Guru bezprzewodowy
Oczywiście, że rezygnujesz z abonamentu w Play. Po co przepłacać jak na razie internet LTE bez limitu i to na kartę jest praktycznie w Play za darmo czyli kilka zł/m-c. Od 3 lat działa DIL na RBM na karte 5, teraz sa jeszcze bonusy 100GB za rejestrację PInK ( można wykorzystać 10 na jedną osobę). Nie ma tańszej opcji i bez umowy u innego operatora. MiFi do LTE już masz. W Play nie ma zew. IP z dostępem z zewnątrz. w Plusie jest stały i dynamiczny do kupienia. w Orange ten dynamiczny VPN ale nie chcą za bardzo dawać. Play trzeba by przetestować z dobrym sygnałem. U mnie koledzy grają w CS-a i przy dobrych parametrach sygnału bez lagów. BTs-y LTE sa niezweryfikowane na viewtopic.php?f=10&p=534322#p534322 Przy słabych parametrach sygnału LTE antena zew. na wybrane pasmo jest konieczna.
-
Najsmutniejsze jest, to że mieszkam w samym centrum wielkiego miasta. Powinienem być otoczony nadajnikami.
Tymczasem prawdopodobnie będę zmuszony dokupić antenę, aby to działało na 100% swoich możliwości.
Szczerze powiedziawszy nie interesowałem się tym DIL w RBM. I wydaje mi się to trochę za bardzo skomplikowane na chwilę obecną, może to kwestia godziny i zmęczenia, ale czytam teraz o tym i łapie się za głowę. :v
Tak czy siak wybiorę Orange (bo alternatywy nie widzę) albo pokombinuje z tym RBM. Ciekaw jestem tylko, czy nie jest na to jeszcze za późno.
Ps. można gdzieś z pewnego źródła zakupić sobie już przygotowaną kartę?
Tymczasem prawdopodobnie będę zmuszony dokupić antenę, aby to działało na 100% swoich możliwości.
Szczerze powiedziawszy nie interesowałem się tym DIL w RBM. I wydaje mi się to trochę za bardzo skomplikowane na chwilę obecną, może to kwestia godziny i zmęczenia, ale czytam teraz o tym i łapie się za głowę. :v
Tak czy siak wybiorę Orange (bo alternatywy nie widzę) albo pokombinuje z tym RBM. Ciekaw jestem tylko, czy nie jest na to jeszcze za późno.
Ps. można gdzieś z pewnego źródła zakupić sobie już przygotowaną kartę?
-
- Guru bezprzewodowy
na orlenach mają zestaw starter + puszka redbulla za 9zł. Wystarczy doładować za 50 zł raz na 100 dni.
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
To wiem, na allegro też je sprzedają po 10 zł. Bardziej kuszący jest ten "limitowany" starter z ważnością konta na 150 dni, który sprzedają za 50 zł.
-
- Guru bezprzewodowy
Ale bez konkurencji jest RBM na kartę 5 z RWK uzyskanym po migracji od innego operatora i na nim DIL.
-
Rozumiem, że trzeba to załatwić tak: biorę sobie kartę w np. Orange, rejestruję i aktywuje na niej pakiet za rejestracje numeru, potem przenoszę do Play'a, a właściwie to do RBM.
Mam rozumieć, że wtedy te bonusy z Orange zostają? I o jaką ofertę RBM dokładnie musiałbym poprosić?
Sprawdzałem na ich stronie i zauważyłem, że DIL nie działa na energy, nie będą chcieli mi wcisnąć tego energy na siłę?
Mam rozumieć, że wtedy te bonusy z Orange zostają? I o jaką ofertę RBM dokładnie musiałbym poprosić?
Sprawdzałem na ich stronie i zauważyłem, że DIL nie działa na energy, nie będą chcieli mi wcisnąć tego energy na siłę?
-
- Guru bezprzewodowy
Nie bonusy z Orange nie są potrzebne. Karta w Orange to tylko słup do przeniesienia na RBM na kartę 7MNP. Po rejestracji w Orange do niczego ci niepotrzebna i nic z nią nie robisz tylko niszczysz. Numer przenosisz do RBM 7MNP. W salonie muszą mieć czysty starter RBM na kartę do migracji od innego operatora czyli na RBM7MNP. Z tym jest problem bo nie mają lub nie chcą mieć , konsultanci ich nie zamawiają( nic z tego nie mają). Zobacz w Galerii, tam kiedyś były. Na RBM7MNP dostaniesz bonus RWK za rejestrację więc go aktywujesz.( kodem lub na Play24) Na tej taryfie nie ma DIl, dlatego z tej taryfy po aktywacji RWK przechodzisz na RBM na kartę 5( nie Energy). Była opcja na Play 24 lub kodem *163# . Po przeniesieniu na RBM na kartę 5 przeniesie ci się RWK. Teraz tylko doładowanie za minimum 30 zł i uruchomienie DIL na 30 dni. Potem co m-c doładowanie za 5 zł, aktywacja DIL i uruchomienie pakietu 600MB za 5 zł aby DIL działał z pełną prędkością.
-
Żeby przenieść numer do RBM 7MNP muszę mieć ze sobą kartę Orange z danymi (puk, pin itd.) czy jeśli już jest zarejestrowana, to mogę wejść do Play, pokazać dowód i po prostu przeniosą numer, a następnie wydadzą mi nową kartę? (rozumiem, że jeśli migruje do RBM to zawsze starterem jest 7MNP i nie mogą mi od razu wcisnąć czegoś innego?)
-
- Guru bezprzewodowy
Musisz mieć tylko numer Orange jaki chcesz przenieść do RBM 7MNP. To wszystko teraz operatorzy mają w bazie danych. System sprawdza czy ten numer jest zarejestrowany na osobę, która zgłasza przeniesienie do RBM 7MNP. Czyli numer zarejestrowany w Orange i dowód. Kartę z taryfą RBM7MNP dostaniesz od razu tylko nie będzie aktywna, w ciągu 48 h powinna być aktywna jeśli dane będą się zgadzać. Migracja od innego operatora zawsze na RBM7MNP, to specjalna taryfa dla przenoszących.
-
No rozumiem. Zmylił mnie konsultant w Salonie.
Powiedział, że od razu po przeniesieniu aktywna jest opcja Energy.
Albo coś się zmieniło, albo jest w błędzie.
Tak czy siak, wielkie dzięki za pomoc i informacje.
Powiedział, że od razu po przeniesieniu aktywna jest opcja Energy.
Albo coś się zmieniło, albo jest w błędzie.
Tak czy siak, wielkie dzięki za pomoc i informacje.
-
- Guru bezprzewodowy
Konsultant to ma mieć starter RBM na kartę i przenieść ci numer z Orange do RBM 7MNP i tyle.
-
Z ciekawości można tak z każdej sieci?
I co w przypadku, gdybym chciał przenieść numer z Play do RBM?
I co w przypadku, gdybym chciał przenieść numer z Play do RBM?
- onken
- ** Moderator **
Nie da sie, z innej sieci tak ( jesli mowimy o RBM7 MNP )
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Okej, dzięki.
Po prostu zmylił mnie fakt, że w salonie nie dostałem żadnego zastępczego startera ani nic w tym rodzaju, jak w przypadku duplikatu karty.
Pracownik Salonu po prostu wziął moje dane, wypełnił co trzeba wręczył mi papierki do podpisu i tyle, trzeba poczekać 24h i na starej karcie od Orange powinna być już aktywowana usługa RBM. W czwartek rano miało być już na pewno wszystko aktywne, więc sprawdzę sobie jak to wygląda w Play24.
Po prostu zmylił mnie fakt, że w salonie nie dostałem żadnego zastępczego startera ani nic w tym rodzaju, jak w przypadku duplikatu karty.
Pracownik Salonu po prostu wziął moje dane, wypełnił co trzeba wręczył mi papierki do podpisu i tyle, trzeba poczekać 24h i na starej karcie od Orange powinna być już aktywowana usługa RBM. W czwartek rano miało być już na pewno wszystko aktywne, więc sprawdzę sobie jak to wygląda w Play24.
-
Gdyby ktoś był ciekawy, przesunąłem router o pół metra w stronę okna (wziąłem dłuższy kabelek), oto wyniki: http://www.speedtest.net/result/5728579003.png
Pasmo 2600MHz, szkoda że mimo tak dużej prędkości nadal mam skoki pingów. Test zrobiony na karcie RBM.
Pasmo 2600MHz, szkoda że mimo tak dużej prędkości nadal mam skoki pingów. Test zrobiony na karcie RBM.
- onken
- ** Moderator **
Ja czekam z utesknieniem az mi wlacza LTE2600 ale w mijej wiosce to pewnie potrwa... chociaz pozwolenie wisi od dawna
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW