ORANGE BE wyłącza kartę WiFi - prśba o pomoc

Pozostałe kwestie techniczne (sprzętowe i programowe) dotyczące internetu radiowego - np. konfiguracja firewalli, antywirusów, przeglądarek internetowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jackiller
Użytkownik forum

ORANGE BE wyłącza kartę WiFi - prśba o pomoc

Post autor: Jackiller »

Witam

Jak w temacie
Włączam Aplikację Business Everywere, mija kilka(nascie) sekund, ładuje się karta PCMCIA i nagle...
BACH !!!
czerwony "x" na WiFi... i włączyć się nie da.

wiecie może co jest grane ??, co włączyć lub wyłączyć ??

Dodam, iż po włączeniu ORANGE, wyłącza się usługa -
Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej.

Po wyłączeniu ORANGE BE znów pojawia sie WiFi.

Jest lekarstwo - ale leczy skutki a nie przyczyny
Otóż, jak już odpali się ten ORANGE i wyłączy się WiFi, uruchamiam wspomniana usługę, pojawia mi się w ustawieniach sieci bezprzewodowej "Pozwól aby Windows skonfigurował sieć bezprzewodową".
Jak to klikne to mam i Orange i WiFi... ale wiecie... rozumiecie.
Ja nie chce tak klikac zawsze.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Jackiller, łącznie zmieniany 1 raz.
Sk?d mam wiedziec co my?l?,je?li nie s?ysz? co mówi?
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: ORANGE BE wyłącza kartę WiFi - prśba o pomoc

Post autor: zDaleKi »

Jak rozumiem, Ty w swojej karcie masz zarówno modem komórkowy jak też kartę WiFi? Jeżeli tak, to wydaje się, że jest to taka prawidłowość tego urządzenia. Ktoś kiedyś pisał, że większość kart PCMCIA tak działa. Ale poczekajmy co na to powiedzą inni.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jackiller
Użytkownik forum

BliSki pisze:Jak rozumiem, Ty w swojej karcie masz zarówno modem komórkowy jak też kartę WiFi? J
Nie nie...
To jest Laptop z wbudowaną WiFi (standratowo), a Orange mam na PCMCIA (Option 3G).

Odpalam Orange... i wyłącza on mi kartę bezprzewodową po prostu.
Muszę wtedy wejść w usługi i włączyć usługę - "Konfiguracja zerowej sieci bezprzewodowej"

Pojawia mi się wtedy zakładka z opcją
"Pozwól by Windows automatycznie skonfigurował sieci bezprzewodowe" - i :klnie: mnie to, że bez odhaczonej tej opcji (uruchomionej usługi) WIFi nie działa.

Jak z palca włączę usługę - jest oki... ale nie chce mi się za każdym razem tego robic
Ostatnio zmieniony 2007-11-13, 12:02 przez Jackiller, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

Jackiller pisze:i wqrw%$&
Opanuj swój język. Zamiast pisać w ten sposób użyj tego dla przykładu: :klnie: Popraw swoją wypowiedź.Potraktuj to jako upomininie bo nastepnym razem będzie już inaczej.

Do do problemu to nie zestawisz dwóch aktywnych połączeń na jednym kompie.Będzie działać tylko jedno.Bo chyba oto ci chodzi.
Jackiller
Użytkownik forum

poprawiono

A co do problemu.
Ja chcę po prostu i najzwyczajniej w świecie udostępnić połączenie internetowe z mojego komputera drugiej osobie.
U mnie jest ORANCE na PCMCIA
Drugi komputer jest połączony ze mną za pomocą karty sieciowej bezprzewodowej.

Problem w tym, że jak uruchamiam orange, to połączenie to zostaje zerwane, bo moja karta sieciowa bezprzewodowa się wyłącza. :szok:

(qrcze - inaczej nie umiem opisać już tego problemu. Jak zepną kompy kablem sieciowym jest oki, a przez WiFi nie idzie z w/o przyczyn.
zDaleKi

Spróbuj na początku, czy po samym kablu takie coś zadziała. Potem spróbujemy to jakoś rozwiązać.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Jackiller
Użytkownik forum

BliSki pisze:Spróbuj na początku, czy po samym kablu takie coś zadziała. Potem spróbujemy to jakoś rozwiązać.
Kablem działało do wczoraj bez problemu
Kupiłem router, mam WiFi i nie chce kabli.
zDaleKi

Jackiller pisze:Kupiłem router,
Hmmm, szkoda, że nie masz takiego routera, który umożliwia połączenie modemu bezpośrednio do niego. Wtedy wiele problemów by odpadło.

Natomiast w tej sytuacji... ciężko mi teraz coś wymyślić :(
Nie mam na czym tego sprawdzić jak to rozwiązać w tej chwili.

Jedynie to inny test, podłączenie tego modemu celem testów do PCta (tylko tu jest potrzebna przejściówka) i sprawdzenie, czy tam się tak samo zachowa. Moim zdaniem skoro Ty tylko to łącze udostępniasz, to nie ma prawa tak się dziać.

A jeszcze jedno, nie masz tam FireWalla, który blokuje drugie połączenie? Kiedyś miałem podobny przypadek i okazało się, że FireWall mieszał.
Jackiller pisze:mam WiFi i nie chce kabli.
Kable były tylko do testu ;)
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Jackiller
Użytkownik forum

BliSki pisze:A jeszcze jedno, nie masz tam FireWalla, który blokuje drugie połączenie? Kiedyś miałem podobny przypadek i okazało się, że FireWall mieszał.
Fajery nie mam, bo nie uznaję programowych, a tym bardziej windowsowego.
Zapora jest wyłączona na wszystkich połączeniach sieciowych, modemowych i co tam jeszcze.
BliSki pisze:
Na kablach działam od 2 lat, od kiedy mam ORANGE ;)

Ale coś mi nie gra.
Bo jak już ta bezprzewodowa się rozłączy, to mogę ją ponownie odpalić i połączenie internetowe jest udostępnione i sieć domowa WiFi działa... czyli żonka sobie używa orange za pośrednictwem mojego kompa ile chce.
Muszę tylko włączyć usługę o której pisałem.

Co więc powoduje jej wyłączenie...??

Może fakt, że Orange - też jest bezprzewodowy (tak się przynajmniej nazwał)

[ Dodano: 2007-11-13, 15:06 ]
Zapodam filmik jak wrócę do domu to kukniecie co i jak.

[ Dodano: 2007-11-13, 15:08 ]
BliSki pisze:Hmmm, szkoda, że nie masz takiego routera, który umożliwia połączenie modemu bezpośrednio do niego. Wtedy wiele problemów by odpadło.
Z orange nie chce mieć nic wspólnego po wygaśnięciu umowy (zarówno tel. w tym roku jak i internetowej w 2009 :dobani: )
Dlatego kupiłem ADSL-a bo bardziej przyszłościowy (choc zdaję sobie sprawę że D-link D604T nie jest szczytem jakości... ale dobra proporcją jakości do ceny)
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Jackiller pisze:[...]Fajery nie mam, bo nie uznaję programowych, a tym bardziej windowsowego. Zapora jest wyłączona na wszystkich połączeniach sieciowych, modemowych i co tam jeszcze
Nic bardziej błędnego - chyba że firewall jest oparty sprzętowo na routerze Cisco :szok: . W takim razie poszukałbym problemu w adware, spyware. Tego śmiecia nie wszystkie antywirusy właściwie filtrują. Programy te potrafią zmienić ustawienia sieciowe, punkty dostępowe i inne rzeczy.
Do zapory również przekonałem się stosunkowo niedawno - biorąc pod uwagę właśnie router Cisco (w pracy). Byłem zdziwiony jak wiele ludzi jest ciekawskich i z jakich środowisk się wywodzą. Niektóre IP nosiły sygnatury instytucji... :szok:

A co do tematu spróbowałbym przeinstalować system żeby wykluczyć wszystkie ewentualności. Jeżeli te "chece" miały miejsce od początku to zmieniłbym nr portu dla karty sieciowej. Ostatecznie wejść w przerwania IRQ. Ale w to już się nie bawiłem bo nie miałem takiej potrzeby. Po prostu istnieje konflikt sprzętowy dwóch kart. Można ewentualnie skonfigurować na stałem tylko modemową a w laptopie wyłączyć... Opcji jest sporo. :ok:
Jackiller
Użytkownik forum

Załączam filmik - jak to wyglada.

http://pl.youtube.com/watch?v=WPPh3nGxLWQ

jak widać w:

26 sek. kiedy to trwa inicjalizacja NAGLE wyłącza się karta sieciowa bezprzewodowa i jednocześnie usługa, co skutkuje tym, że zanika też zakładka "sieci bezprzewodowe"(1:07)

Po włączeniu usługi (1:40) pojawia się zakładka "sieci bezprzewodowe" na której mogę odhaczyć "Użyj systemu Windows..." - i EUREKA WiFi znowu się pojawia.

Z tego, przynajmniej dla mnie, wynika, że ORANGE powodując wyłączenie usługi powoduje też odhaczenie "Użyj systemu Windows...." i wyłączenie sieci

Czy ktoś wie jak z wiersza polecenia zaznaczyć "użyj systemu windows..."

[ Dodano: 2007-11-13, 20:31 ]
mar_kow pisze:Po prostu istnieje konflikt sprzętowy dwóch kart.
Ale to dlaczego się załącza "po zabiegach" - czyli włączeniu usługi
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

To jest normalne. Business Everywhere posiada możliwość zarządzania kartami WLAN ale żeby mógł to robić poprawnie, musi wyłączyć zerową konfigurację sieci Windows. Nie ma na to niestety lekarstwa. Sam ten temat przerabiałem jakiś czas temu (jak zakupiłem Internet z Orange i korzystałem z tego ich "wynalazku").
Najprostsze rozwiązanie, jakie przychodzi mi do głowy, to odinstalować ten program i zainstalować odpowiednie oprogramowanie od modemu albo też skorzystać z aplikacji @pogara.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
zDaleKi

przewaks pisze:Business Everywhere posiada możliwość zarządzania kartami WLAN ale żeby mógł to robić poprawnie, musi wyłączyć zerową konfigurację sieci Windows
No i wszystko jasne :)
przewaks pisze:zainstalować odpowiednie oprogramowanie od modemu albo też skorzystać z aplikacji @pogara
Tak, to w takiej sytuacji najlepsze wyjścia.
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Jackiller
Użytkownik forum

No to siem biorę...
Dam info co i jak.. :roll:

[ Dodano: 2007-11-14, 19:29 ]
przewaks pisze:skorzystać z aplikacji @pogara.
Dziekuję - POMOGŁO

Miałem wcześniej Aplikację Option Mobility Manager... ale jakoś mi się zapomniało o nim (a po backupie go nie instalowałem) - pewnie tez by pomógł.

Jeszcze raz dziękuję za podpowiedź(i).
Pozdrawiam
Gandalf230
Początkujący użytkownik forum

Post autor: Gandalf230 »

Sorki ze tak powiem ale to jets metoda pod gorke

Instalujecie aplikacje Business Everywhere 7.0
Wchodzicie w ustawienia
- Dodaj polaczenia
- Wybierz Identyfikator
- Pozostale Sieci W-Lan

i po sprawie, w okienku widoku sieci bedzie widoczna kazda siec WiFi z okolicy z ktorej mozna korzystac.

Instalujecie aplikacje Business Everywhere 8,0
- Dodaj Identyfikator Połączenia
- Pozostale Sieci W-Lan
i jak wyzej
ODPOWIEDZ