Modem LTE + serwer Synology

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
MichałS
Początkujący użytkownik forum

Modem LTE + serwer Synology

Post autor: MichałS »

Witam. Zarejestrowałem się u was na forum, bo potrzebuje pomocy przy dobraniu routera do moich potrzeb. Mianowicie, w zamiarze mam postawić serwer firmowy Synology (DS716+II, który już zakupiłem) oraz wykupić usługę internetu mobilnego z Plusa ze stałym IP. Z racji, iż wybór routerów ( firmy/modele) jest na tyle duży, potrzebuję podpowiedzi. Ogólnie mam "jakieś małe" pojęcie w tematyce sieci/komputerów/serwerów, ale w wielu tematach nie jestem na bieżąco. Nie jestem w stanie przejrzeć funkcji każdego modelu routera dostępnego w sprzedaży i je porównać.

Jeśli znajdzie się ktoś, który pomógł by mi w dobraniu sprzętu, będę bardzo wdzięczny.

Dodatkowe specyfikacje( wymagania co do routera):
- LTE
- DMZ ( Poprzez DMZ zamierzam skonfigurować serwer)
- Cena do 1000 zł
- Mile widziana dodatkowe funkcje, które przydadzą się z biurze. (Samba itp. itd.)

Dziękuje z góry za odpowiedź i pomoc.

Pozdrawiam,
Michał
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Modem LTE + serwer Synology

Post autor: key »

FritzBox 7390
Nie pomagam na PW.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

To wystarczy coś z LTE-A czyli Huawei E5186, pozostałe funkcje ma DS716 obsłużyć w sieci wewnętrznej.
Nie pomagam na PW!
MichałS

Dziękuje bardzo za propozycje.

FritzBox bardzo ciekawe opcja, ale z tego co widzę, nie ma wbudowanego modemu LTE oraz brak możliwość podłączenia anten (Jak wiadomo, z zasięgiem bywa w życiu różnie)

Huawei e5186 - Plus mi również ten sprzęt zaproponował, ale czytałem na forach, że sprzedają dość okrojoną wersje. Jak ogólnie sprawują się routery tej marki? Nie ma z nimi problemów?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

MichałS pisze: że sprzedają dość okrojoną wersje.
Dla Ciebie nie ma to znaczenia, potrzebujesz tylko modemu LTE-A z wyjściem gigabit ethernet do DS716 który zapewni resztę usług.
Nie pomagam na PW!
MichałS

A co w przypadku jak będę potrzebował użyć anteny?

W kilka postach pojawiła się informacja, że w routerze nie było opcji wybrania opcji pomiędzy antenami wew/zew. Czy to prawda?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

E5186 ma gniazda anten zewnętrznych i z opisw na forum wynika że działają. Brak opcji wyboru anten był we wczesnych B593 na co pomagała aktualizacja firmware. Gdyby był dostępny to rozważ jeszcze D-Link DWR966.
Nie pomagam na PW!
MichałS

Dziękuje za wszystkie sugestie.

Wykupie usługę w plusie i wezmę router w zależności od tego co będą mieli za stanie.

Dzięki wielkie !
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ogarnij się trochę. Na stanie to mogą mieć byle szajs ( reguły konsultanci taki wciskają) i też go weźmiesz? W Plusie bierze się DWR-966 a potem E5186. DWR-966 ma dużo bardziej zaawansowane ustawienia WiFi więc wybór jest oczywisty. Oferty nie bierze się w salonie tylko w sklepie internetowym ze sprzętem od razu na własność. http://www.plus.pl/modemy-routery?devic ... Code=IML3M usługę stałego lub zmiennego IP z dostępem z zewnątrz też zamawiasz on line http://www.plus.pl/dla-firm/uslugi/publiczny-adres-ip szkoda czasu na rozmowy z konsultantami.
MichałS

Mam swoje przedstawiciela biznesowego w PLusie i nie polega to na rozmowach typu call center, i wciskaniu pierwszego lepszego sprzętu. Rozmawiałem z nim o DWR-966, owszem mieli kilka jeszcze na magazynie, ale w teorii mają teraz już wycofany ze sprzedaży. Jedynie mógłby zrobić indywidualne zamówienie. Za tym wszystkim idzie czas realizacji takiego zamówienia. E5186 otrzymałem po jedniu dniu i już mogę zacząć działać.
No a co do stałego IP - temat był załatwiony po jednym mejlu.

Trochę wyszło jakbym się tłumaczył, ale trochę mnie zaatakowałeś :)
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Wycofywany ze sprzedazy ??? Zmien doradce bo ten Cie na 99% w ciula zrobil :-)

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
MichałS

Może nie do końca mu chodziło, że wycofany, ale na pewno nie jest w tym momencie do zamówienia. Nawet na stronie plusa jest "chwilo niedostępny".
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

A to mozliwe, czesto tsk tez bywa z innymi modemami, np E5186

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

FritzBox bardzo ciekawe opcja, ale z tego co widzę, nie ma wbudowanego modemu LTE oraz brak możliwość podłączenia anten (Jak wiadomo, z zasięgiem bywa w życiu różnie)
Modem LTE wkladasz w gniazdo USB. Z antenami nie ma problemu - wewnetrzne sa na mikrostykach, mozesz w kazdej chwili wymienic.

http://www.thinkbroadband.com/images/re ... ed-top.jpg
Nie pomagam na PW.
atento
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: atento »

Fritzbox? Pytałem się jakiś czas temu o to pudło i odpuściłem ;) jak większość pudeł z usb 2 ma limit

Taki troszkę ten fryzjer zabytkowy :D

Cytat z supportu

Kod: Zaznacz cały

Podłączając modem USB do FRITZ!Box transfery będą wynosić maksymalnie 30Mbps wynika to ze specyfikacji portu USB. 

Najlepszym rozwiązaniem w takiej sytuacji będzie jednak urządzenie FRITZ!Box 6840 LTE. 
ODPOWIEDZ