Niewykorzystane środki w SIMDATA

Zagadnienia dotyczące technice w szerokim tego pojęcia znaczeniu czyli luźne dyskusje o zagadnieniach technicznych ale nie związanych z główną tematyką forum, m.in, komputery, oprogramowanie, systemy operacyjne - techniczny Hyde-Park.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Niewykorzystane środki w SIMDATA

Post autor: pablo »

Mam pytanko.
W jaki sposób można odzyskać niewykorzystane środki z konta SIMDATA?
Czy można je przelać na inne konto? Rozmowy są drogie, a parę kopiejek zostało do wykorzystania .Chcę zrezygnować z simdaty na rzecz abonamentu.
Pozdrawiam.

Huawei E220/Iplus/Linuks/~do 1.5Mbps na HSDPA
zDaleKi
Stary bywalec bezprzewodowy

Re: Niewykorzystane środki w SIMDATA

Post autor: zDaleKi »

Odzyskać kasy chyba nie odzyskasz. Przynajmniej jeszcze jakiś czas temu tak było. Chcesz zachować ten numer czy nie? Jeżeli nie, to najlepiej sprzedać SimDatę :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Hmmm.... :/ A może tak jakieś zakupy płatne smsem?
Pozdrawiam.

przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Tak, to jest jakieś rozwiązanie. Tyle, że obecnie taka forma płatności jest jeszcze bardzo mało rozpowszechniona.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
Awatar użytkownika
Mikolaj211
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: Mikolaj211 »

Możesz kupić sobie jakieś bajery na telefon.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Przede wszystkim można przelać część pieniędzy na inny numer telefonu (simplus). Ograniczenie jest tylko takie że tylko 20 zł w ciągu miesiąca (30 dni).
Teleprzelew: http://www.simplus.pl/v.do?idx=805039

Gdyby nie udało się "upłynnić" stanu konta możemy bez obawy odłożyć kartę na półkę. Według tego co piszą o terminie blokady karty sim po upływie "kadencji" na zasilenie wcale tej karty nie blokują. Postanowiłem sprawdzić zasłyszaną wcześniej opinię która się potwierdziła. Mimo iż minęło ok. 2 miesiące po których powinni zablokować kartę - po przelaniu 5 zł simdata "ożyła" i bez problemu można jej używać i dalej zasilać :)
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

W Simplusie jest przelew kasy na konto innego użytkownika. Nie wiem czy ta promocja dotyczy Simdaty ale możesz próbować:

Kod: Zaznacz cały

Teraz, jeśli chcesz zasilić komuś konto, możesz to zrobić przelewając część środków ze swojego konta Simplus. Wystarczy tylko wysłać SMS.

Teleprzelew to nowa usługa, dostępna dla wszystkich użytkowników Simplus. Dzięki niej jeden użytkownik może przekazać część swoich środków pieniężnych (liczonych w pełnych złotych) na konto drugiego użytkownika. Maksymalna wartość Teleprzelewu oraz kolejnych przelewów w ciągu 30 dni nie może przekroczyć 100 zł.

Aby skorzystać z promocji, osoba przekazująca pewną kwotę musi wysłać SMS pod numer 5511 w treści wpisując: P X yyyyyyyyy (gdzie P oznacza komendę Usługi, X oznacza wysokość kwoty Teleprzelewu w pełnych złotych a yyyyyyyyy oznacza numer telefonu osoby przyjmującej przelew).

Po wysłaniu każdego zlecenia realizacji Teleprzelewu, przekazujący otrzyma od operatora wiadomość SMS z prośbą o potwierdzenie realizacji Teleprzelewu. Aby sfinalizować realizację Teleprzelewu użytkownik musi w ciągu 15 minut wysłać wiadomość o treści TAK na numer 5511.

Jednorazowo osoba przekazująca środki może dokonać Teleprzelewu na kwotę wyrażoną w pełnych złotych z przedziału od 1 do 100 zł.

Zasilenie teleprzelewem nie przedłuża terminu ważności konta.

Koszt wysłania wiadomości SMS na numer 5511 wynosi 5 groszy z VAT. W przypadku gdy osoba przekazujaca znajduje się w roamingu do tej opłaty doliczony jest należna opłata za wiadomość SMS wysłaną w roamingu zgodnie z cennikiem.
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

Miły Pan z infolinii poinformował mnie że to simdaty nie dotyczy :zly:
Pozdrawiam.

zDaleKi

pablo pisze:Miły Pan z infolinii poinformował mnie że to simdaty nie dotyczy
Mi też tak kiedyś powiedziano. Nie wiem ile w tym prawdy a i tak nie maiłem nikogo w "Plusie" i nie mogłem sprawdzić. Sam chętnie przelałbym kwotę ze swojej SimDaty. Bo obecnie leży i "gnije" :]
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Pytania dotyczące kwestii technicznych tylko na forum. Pamiętaj PW to nie helpdesk.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Ludzie - wiem co piszę! 20 zł i kasę przelewałem osobiście bez żadnych problemów! Promocja 100 zł nie obowiązuje od dawna, kasę można przelewać na simdatę i simplusa. I simdata nie traci ważności - wszystko sprawdzone przeze mnie ... :zly:
A tego Pana niech Wlodus trochę przeszkoli ;)
Ostatnio zmieniony 2007-11-11, 21:24 przez mar_kow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

W Orange można przejść z Go na Orange Free (a przynajmniej można było) a w Plusie nie ma takiego myka żeby przejść z Simdaty na Simplusa? Ktoś może wie?
pablo pisze:Miły Pan z infolinii poinformował mnie że to simdaty nie dotyczy :zly:
Zadzwoń jeszcze raz i spytaj się innego Pana ;) . Z doświadczenia wiem, że różne informacje mają.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Sundance_kid pisze:[...] a w Plusie nie ma takiego myka żeby przejść z Simdaty na Simplusa? Ktoś może wie?[...]
Niestety, ale takiej opcji nie ma ... :/ Na pewno bym o niej wiedział :D Przygotowuję specyfikację do zawarcia sporej umowy na usługi telefonii komórkowej więc odrobiłem trochę lekcji ;)
Ostatnio zmieniony 2007-11-12, 21:25 przez mar_kow, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

:hyhy: A jednak da się przelać na inne konto simplus kwotę do 20,- w ciągu 30 dni z simdata :cwaniak:
Sprawdzone :ok:
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

...normalnie niedowiarki... Nie wierzą dopóki palcem nie dotkną :D
Awatar użytkownika
pablo
Stały użytkownik forum

:D Na drugie mam Tomasz :hyhy:
No dobra a co z resztą kasy? Co miesiąc po 20 zeta to do wielkanocy zleci. Chodzi mi po głowie ta płatność smsem ale poza serwisami xxx nie widać miejsca na wydanie w ten sposób złotówki.
Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Są jeszcze serwisy hostingowe (Rapidshare) które umożliwią pobranie dużej ilości "ciekawych" danych :cfaniak: Gdy czas "simki" się skończy bez problemu można poczekać i uaktywnić później za min 5 zł.
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Tyle, że po ok. 40 dniach od wygaśnięcia możliwości wykonywania połączeń, środki z konta zostaną wyzerowane.
zDaleKi

Engelbert pisze:po ok. 40 dniach od wygaśnięcia możliwości wykonywania połączeń, środki z konta zostaną wyzerowane
Jest takie coś w regulaminie? :szok:
Pozdr, (R) BliSki. (tm)
Engelbert
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Engelbert »

Jest, ale nie dosłownie. Jest informacja o przepadaniu środków. Całkiem niedawno UKE zajmowało się tą sprawą i uznało, że operatorzy (bo nie dotyczy to tylko Plusa) nie łamią takim postępowaniem prawa i swoich regulaminów.
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Engelbert pisze:Tyle, że po ok. 40 dniach od wygaśnięcia możliwości wykonywania połączeń, środki z konta zostaną wyzerowane.
Tego akurat nie sprawdzałem :/ . Miałem przed blokadą jakieś środki na koncie, zasiliłem za 5 zł ale niestety nie sprawdzałem stanu konta. Zbyt byłem zadowolony że mogę skorzystać z simdaty. Konieczność dopadła wieczorem kiedy sklepy są już nieczynne, więc "darowanemu koniowi nie zajrzałem zęby"... :]
ODPOWIEDZ