Router LTE(-A?) ASUS 4G-AC55U, Huawei E5186, inny?

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
wituchq
Początkujący użytkownik forum

Router LTE(-A?) ASUS 4G-AC55U, Huawei E5186, inny?

Post autor: wituchq »

Na forum jestem nowy, więc... witam Was bardzo serdecznie :)

Do rzeczy. Skazany jestem na internet radiowy, do tej pory nie udało mi się znaleźć złotego środka co do wyboru sprzętu. Przez kilka lat przewałkowałem TL-WR1043ND + E1820, ASUS RT-N16 i ASUS RT-N18U na starym już E3276 i tak do teraz. Było dobrze, żadnych problemów, potrafiłem wyciągnąć nawet 30mbps, fajnie... ale zestawowi coś się stało i 10mbps w nocy to już sukces, jak to na N18U i Broadcomie zaczęły się problemy z obsługą LTE, nawet na Tomato, co się stało NIE WIEM. Czego bym juz nie wgrał czy na 2 różnych modemach to samo. Mniejsza o to

Chce załatwić sprawę raz na zawsze, przynajmniej na długo :] Plan: kupić coś z wbudowanym modemem LTE, dobrymi osiągami w sieci domowej i w miarę bogatą paletą opcji w routerze. Na razie udało mi się znaleźć 2 faworytów: ASUS 4G-AC55U i Huawei E5186s-22. I teraz:
ASUS:
[+] Całkiem dobry hardware, AsusWRT (wiem, Tomato nie będzie ale przeżyje :( ), zasięg WiFi
[-] LTE cat.4.
Huawei:
[+] LTE cat.6
[-] Obawy o pokrycie WiFi, firmware.

I teraz... mieszkam w miejscu gdzie BTSów mam 3, dokładnie Kiełpin (05-092 Łomianki). Zasięg LTE patrząc po telefonie oscyluje w okolicach 3/5 kresek. Korzystam z PLAYa. Jestem skłonny bardziej do ASUSa, znam dobrze oprogramowanie, wsparcie itp. Teoretycznie jednak moje miejsce zamieszkania "łapie" się na Playowe 4G LTE Ultra tzn LTE-A. Czytałem różne opinie o tym że to dopiero raczkuje, że przy obecnych realiach niewiele to daje itp. Huawei ma agregacje sieci, ASUS nie. Boje się jednak że Huawei nie wystarczy mi do obsługi sieci lokalnej, przede wszystkim przebicia się przez bardzo gruby sufit. Mam na testy B593, teoretycznie E3276 jest jego następcą ale budowa aż tak chyba się nie zmieniła więc traktuje to jako "porównanie". Próbowałem podłączyć do B593 2 anteny TP-LINKa, przestawiłem na anteny "Zewnętrzne" i niestety żadnej reakcji, lekko może na + ale stracił całkowicie sygnał LTE :mur: Oba wcześniejsze moje ASUSy bez problemu sobie radziły z wyjątkowo grubym sufitem.
Czy moje obawy są słuszne? Nie mam niestety dostępu do E5186 jako takiego. Czy warto jest ryzykować "wytrzymałość" sieci lokalnej dla LTE-A? Czy różnica pomiędzy cat4 będzie aż taka duża? Może da się jakoś "wspomóc" tego Huaweia jeszcze innymi antenami czy czymś jeszcze o czym nie wiem. Cena nawet nie gra roli, mam do dyspozycji max 1k zł. Czy agregacja sieci jest czymś na tyle przyszłościowym by w to uderzyć... szczerze sam nie wiem, pewnie połowa moich pytań dla Was jest dziecinna, wybaczcie :zawstydzony:
Czy może jednak jakiś porządny zestaw router + modem LTE-A?

Pozdrawiam
Jakub
Ostatnio zmieniony 2016-09-28, 23:46 przez wituchq, łącznie zmieniany 1 raz.
Hackintosh OS X 10.11.6 on ASUS Maximus VI Hero (Intel Z87, ALC1150) | i5-4570 3,2Ghz | Corsair Vengeance 16GB DDR3 LP | Nvidia ASUS GTX660 DirectCU II
ASUS RT-N18u + Tomato K26 138 + Huawei E3276 (PLAY)
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Router LTE(-A?) ASUS 4G-AC55U, Huawei E5186, inny?

Post autor: dzejk »

poczytaj o d-linku dwr-966, choćby na naszym forum.
Anteny wifi nie pasują do złącz anten LTE - próbujesz połączyć wtyk żeński z żeńskim :D
Awatar użytkownika
wituchq

:niepewny: Dobra, trochę wtopa z tymi antenami, sądziłem że chodzi o wtyki anten do radia Wifi.
Tego D-LINKa widziałem, ok, fajny... tylko praktycznie nieosiągalny. Musze go wziąć na FV a z tego co widzę to na allegro jest 1 gdzie FV nie wezmę, nawet w Plusie "produkt niedostępny". Słabo to trochę wygląda
Hackintosh OS X 10.11.6 on ASUS Maximus VI Hero (Intel Z87, ALC1150) | i5-4570 3,2Ghz | Corsair Vengeance 16GB DDR3 LP | Nvidia ASUS GTX660 DirectCU II
Blazer
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Blazer »

wituchq pisze:Na forum jestem nowy, więc... witam Was bardzo serdecznie :)

(...)Było dobrze, żadnych problemów, potrafiłem wyciągnąć nawet 30mbps, fajnie... ale zestawowi coś się stało i 10mbps w nocy to już sukces, jak to na N18U i Broadcomie zaczęły się problemy z obsługą LTE, nawet na Tomato, co się stało NIE WIEM. Czego bym juz nie wgrał czy na 2 różnych modemach to samo.
(...)
I teraz... mieszkam w miejscu gdzie BTSów mam 3, dokładnie Kiełpin (05-092 Łomianki). Zasięg LTE patrząc po telefonie oscyluje w okolicach 3/5 kresek. Korzystam z PLAYa. (...)
Nie do końca jestem przekonany, że spadek prędkości jest powiązany ze sprzętem, bardziej obstawiałbym obciążenie nadajników Play (powszechny problem), najłatwiej sprawdzisz wkładając kartę od Orange/T-mobile i sprawdzając prędkość-czy wróciła. :D
Awatar użytkownika
wituchq

Blazer pisze:Nie do końca jestem przekonany, że spadek prędkości jest powiązany ze sprzętem, bardziej obstawiałbym obciążenie nadajników Play (powszechny problem), najłatwiej sprawdzisz wkładając kartę od Orange/T-mobile i sprawdzając prędkość-czy wróciła. :D
Nie jestem w stanie zmienić operatora więc taki test powie mi...nic. Poza tym na wspomnianym B593 LTE cat4 prędkość już jest "akceptowalna", w nocy do 30mbps a w dzień jakoś do 15mbps bez dodatkowych anten kierunkowych itp. Planuje jeszcze sprawdzić konkretnie który BTS najlepiej by mi służył + antena kierunkowa, ale to po zmianie routera.
Nie znam się, próbowałem znaleźć info konkretne ale... czy PLAY agreguje z LTE2100? Bo w różnych miejscach czytałem że różnie, bo na konferencji coś mówili... D-LINK i ASUS niestety nie mają tego a w okolicy widzę że mam całkiem sporo tego LTE2100
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Play agreguje, ale zaden sprzet juz nie. Po za niektorymi telefonami

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
ODPOWIEDZ