Do rzeczy. Skazany jestem na internet radiowy, do tej pory nie udało mi się znaleźć złotego środka co do wyboru sprzętu. Przez kilka lat przewałkowałem TL-WR1043ND + E1820, ASUS RT-N16 i ASUS RT-N18U na starym już E3276 i tak do teraz. Było dobrze, żadnych problemów, potrafiłem wyciągnąć nawet 30mbps, fajnie... ale zestawowi coś się stało i 10mbps w nocy to już sukces, jak to na N18U i Broadcomie zaczęły się problemy z obsługą LTE, nawet na Tomato, co się stało NIE WIEM. Czego bym juz nie wgrał czy na 2 różnych modemach to samo. Mniejsza o to
Chce załatwić sprawę raz na zawsze, przynajmniej na długo
![:]](./images/smilies/splash.gif)
ASUS:
[+] Całkiem dobry hardware, AsusWRT (wiem, Tomato nie będzie ale przeżyje

[-] LTE cat.4.
Huawei:
[+] LTE cat.6
[-] Obawy o pokrycie WiFi, firmware.
I teraz... mieszkam w miejscu gdzie BTSów mam 3, dokładnie Kiełpin (05-092 Łomianki). Zasięg LTE patrząc po telefonie oscyluje w okolicach 3/5 kresek. Korzystam z PLAYa. Jestem skłonny bardziej do ASUSa, znam dobrze oprogramowanie, wsparcie itp. Teoretycznie jednak moje miejsce zamieszkania "łapie" się na Playowe 4G LTE Ultra tzn LTE-A. Czytałem różne opinie o tym że to dopiero raczkuje, że przy obecnych realiach niewiele to daje itp. Huawei ma agregacje sieci, ASUS nie. Boje się jednak że Huawei nie wystarczy mi do obsługi sieci lokalnej, przede wszystkim przebicia się przez bardzo gruby sufit. Mam na testy B593, teoretycznie E3276 jest jego następcą ale budowa aż tak chyba się nie zmieniła więc traktuje to jako "porównanie". Próbowałem podłączyć do B593 2 anteny TP-LINKa, przestawiłem na anteny "Zewnętrzne" i niestety żadnej reakcji, lekko może na + ale stracił całkowicie sygnał LTE

Czy moje obawy są słuszne? Nie mam niestety dostępu do E5186 jako takiego. Czy warto jest ryzykować "wytrzymałość" sieci lokalnej dla LTE-A? Czy różnica pomiędzy cat4 będzie aż taka duża? Może da się jakoś "wspomóc" tego Huaweia jeszcze innymi antenami czy czymś jeszcze o czym nie wiem. Cena nawet nie gra roli, mam do dyspozycji max 1k zł. Czy agregacja sieci jest czymś na tyle przyszłościowym by w to uderzyć... szczerze sam nie wiem, pewnie połowa moich pytań dla Was jest dziecinna, wybaczcie

Czy może jednak jakiś porządny zestaw router + modem LTE-A?
Pozdrawiam
Jakub