Zmiana na LTE dobór sprzętu

Dyskusje na temat wyboru sprzętu. Jaki modem, telefon do GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA/HSUPA, jaką przejściówkę, kabel do telefonu... itp. mam wybrać?

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pixi113
Początkujący użytkownik forum

Zmiana na LTE dobór sprzętu

Post autor: pixi113 »

Witam,
mieszkam w Kostrzynie nad Odrą. Jestem posiadaczem internetu radiowego, jednak jest on już dla mnie nieopłacalny i niewystarczalny. Chcę zmienić go na LTE. Chciałbym to zrobić zmieniając jak najmniej sprzętu. Teraz posiadam Router Tp link z AP client do którego kablem podłączona jest antena zewnętrzna znajdująca się na dachu. Od routera idą skrętki do Kart Lan komputerów. Chciałbym uniknąć wymiany kabla który jest na stałe przeprowadzony przez ścianę budynku. Złącze do routera to bodajże RP SMA, a do anteny nie wiem może ktoś rozpozna ale porównując ze zdjęciami z internetu prawdopodobnie TNC. Podoba mi się oferta elastycznego internetu w Play i widzę kilka BTSów w pobliżu. Czy może mi ktoś pomóc ustalić jaki zakres częstotliwości ma antena, czy musiałbym ją wymienić, na który BTS się kierować, i czy kabel mógłby zostać jeżeli użyłbym odpowiednich konektorów? Chciałbym zakupić modem Huawei 3372 lub od razu router z modemem LTE też Huawei z wyjściem na antenę zewnętrzną.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Re: Zmiana na LTE dobór sprzętu

Post autor: ja.michal »

Antenę masz na pewno do WiFi czyli, patrząc po zdjęciu, pewnie 2,4 GHz. Do tego w przypadku LTE potrzebujesz dwóch anten - jedna polaryzacji poziomej, druga w pionowej. Ewentualnie jedna antena dualna (w praktyce dwie anteny w jednej obudowie). Przy WiFi kabel jest 50 Ohm więc nadaje się do sieci komórkowej. Trzeba by było tylko zmieniać złącza bo będą inne.

Stacji bazowych Playa jest kilka. Sprawdź na razie jak będzie bez anteny.

Aby coś więcej napisać musisz podać dokładnie jaki jest ten TP-Link (model), jaka dokładnie lokalizacja.
pixi113

Lokalizacja to ul Zielona, czy antena MIMO byłaby konieczna czy wystarczyła by pojedyncza? Bo oznaczałoby to przeprowadzenie drugiego kabla a tego chciałbym uniknąć. I wtyki w kablu rownież przy antenie trzeba zmienić czy wystarczyłby konektor do modemu/routera? Zasięg w domu kiepski na komórkach z Orange i playa wiec wolałbym zwiekszyć przez antenę. Tp-link to model TP-Link WR543G AP ale on mi chyba juz nie będzie przydatny...
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Może być jedna, ale nie będziesz miał maksymalnych osiągów. Ewentualnie możesz celować w HSPA+ DC (2100 MHz) wtedy wystarczy jeden kabel, prędkości do 42 Mbps, realnie 50-30%. Wypada jednak sprawdzić co konkretnie u ciebie działa dobrze. Szkoda również pchać się w 3G skoro coraz bardziej rozrasta się LTE, które jednak działa lepiej. Chociażby ping w LTE na ogół lepszy nić w 3G, a upload na pewno.

Nie kojarzę anten do siebie komórkowej, które mają TNC. W Cybertechu można zamówić gniazdo do obudowy, ale N. Może TNC również zrobią.

Ciekawe bo masz stację bazową 600-800 m od siebie. Masz już w ogóle jakiś sprzęt do LTE? Telefon masz z LTE?

TP-Link faktycznie już się nie przyda.
pixi113

Moze po prostu mylę to gniazdo do anteny, a na jakie wygląda? Dom starszej konstrukcji z grubymi murami dlatego tak tłumi podejrzewam. Mam tel z LTE iPhone 5 w Orange i cieżko z zasięgiem w domu, czasami 4g czasami 3G czasami H, a często w ogóle zgubi sieć. Na zewnątrz wszystko gra. Jednak drugi domownik ma galach w play i chyba przesadziłem bo ma lepszy zasięg dla Playa. Sprzętu jeszcze nie mam wiec podpytuje. Najpierwej zakupie chyba modem i zobaczę czy cos złapie bez podpinania anten. A dualne na które nadajniki miałbym celować i które pasmo ?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
pixi113

Akurat iPhone jest w Orange wiec będzie tu najmniej przydatny:) czy na samym modemie bez anteny zewnętrznej rownież można wymuszać pasma i testować prędkość na rożnych częstotliwościach? Czy z mapy moze ktoś określić na które nadajniki powinienem sie kierować aby to miało największy sens ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Tak, można na samym modemie wymuszać poszczególne pasma. Oczywiście musi być modem, który to może, np. Huawei w wersji hilink z modowanym webui lub wersja zwykła, w której poszczególne pasma można wymuszać komendami AT. Pierwsza opcja, hilink, wygodniejsza.
pixi113

A jeżeli chodzi o różnicę między MIFI Huaweia 5573 i 5577 to są jakieś, jeżeli nie zależy mi na bajeranckim wyświetlaczu lcd, to jest jakaś inna różnica np któryś ma mocniejszą antenę wbudowaną?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Pewnie nie ma, ale trzeba by było zajrzeć głębiej do dokumentacji.
pixi113

Witam po czasie. Mam Aero 2 pakiet, prędkości, parametry sygnału i lokalizacja jak na screenach. Podpowie Ktoś czy lepiej ustawić na stałe 3g czy 4g czy na auto? Pomoże mi Ktoś jeszcze określić, z którym nadajnikiem się łączę ? Z góry dzięki :) Czy lepiej coś będzie hulać w którejś z innych sieci? Bo nie za bardzo jestem rozeznany jak to jest z tymi nadajnikami...
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Kostrzyn, Osiedlowa 1 http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 23&zoom=16 Częstotliwość dla LTE sprawdzisz przez wymuszenie jej w toolboxie, bo pozwolenia są na LTE 800 (sferia) i 1800 (aero2), a także UMTS 2100 (plus) - możesz się łączyć na każdym z nich korzystając z płatnych pakietów w aero2. Nie kieruj się do końca parametrami, tylko prędkościami i pingiem, jakie wyciągasz.
Możesz spróbować jeszcze play internet na kartę z bonusem 100GB za rejestrację. Masz antenę ?
pixi113

Ok tak myślałem właśnie. <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> testowałem bez anteny bo nie mam, mam zewnętrzna ale pod radiówkę widać w postach u góry.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Masz ok. 1,2km od nadajników w linii prostej - bez problemu złapiesz sygnał na 1800 MHz, także w play, więc polecana antena to dualny panel od Cybertecha lub Sorensena + konektory do modemu, np. http://cybertech.com.pl/p151,antena-dua ... e5573.html
pixi113

A czy UMTS 2100 to 3g czy 4g :niepewny:
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

3G. 4G to jest LTE.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
pixi113

Ok porobiłem testy po kilka razy, wyniki wychodzą różne w speedteście, a jako że zakładam to u rodziców, z którymi już nie mieszkam zastanawiam się na którą częstotliwość im zablokować ruter żeby wycisnąć jak najwięcej i działało to stabilnie.

LTE 1800:
1)D6,7 U6,7
2)D2,8 U1,6
3)D4,5 U6,2

LTE 800:
1)D2,7 U4
2)D2,0 U5,7

UMTS 900
1)D12 U0,9
2)D9,5 U0,9

UMTS 2100
1)D8,0 U0,85
2)D9,5 U0,95
pixi113

I skąd mam mieć pewność, że nie łączy mi się z BTSem na ul, Sadowej ?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Poznasz po innym cell-id z toolboxa.
Antena do LTE 1800 odbiera także na 2100, choć nieco słabiej. Jak już będziesz miał takową, to nie ma szans, żeby odbierała sygnał "od tyłu", bo ekran anteny to 'zablokuje'.
pixi113

Ok, a jeżeli nie chce już inwestować w antenę, bo wystarczy na ich potrzeby to co jest? Chyba lepiej na te stabilniejsze UMTSy sie nastawiać?

Teraz (godz 21) porobiłem jeszcze raz testy na każdej częstotliwości i zarówno na LTE Sferi 800 jak i na LTE Aero 1800 D i U spadł i lata w granicach 0,2-0,5 MB/s :( A UMTS Aero 900 jak i 2100 Plus D 5 i U 4 Pingi w granicach 40.
ODPOWIEDZ