chcialbym sie Was poradzic.
planuje przeniesc sie z "kablowej" neostrady na lacze radiowe..
mysle o play internet elastyczny,rbm lub virgin..
mam jeszcze troche czasu poniewaz dotychczasowa usluge odlacza 30 pazdziernika.
prawdopodobnie do lutego 2017 bede kupowal nowe startery i korzystal z promocji 10 GB za rejestracje karty.tu sprawa nie jest skomplikowana..
natomiast nie mam doswiadczen co do sprzetu ani w tej chwili urzadzenia z LTE.
ZALOZENIA:
- zamieszkanie piastow kolo warszawy do stacji BTS 26006 - WAR3117 w prostej linii ok 250 m (bez przeszkod w postaci duzych budykow, innych masztow/anten itp anteny masztu sa widoczne) zatem nie powinno byc problemow z zasiegiem
- zalezy mi na stabilnosci polaczenia, przynajmniej od strony sprzetu, zeby np po utracie polaczenia router/modem ponownie je nawiazywal to sie chyba nazywa "sprawdzanie polaczenia z internetem"
- braku koniecznosci restartow sprzetu... no chyba, ze raz na miesiac
- preferuje firmy na poziomie fritz, edimax, netgear, asus, huawei itp z d-link i tplink mam kiepskie doswiadczenia
- cenowo chcialbym przeznaczyc w sumie do ok 200 pln (sprzet moze byc uzywany)
- wystarcza mi lacze z predkoscia 10 MB.. zatem sprzet moze byc z poprzednich sezonow

- sprzet stacjonarny waga i wymiary nie maja znaczenia
pytania:
1
co lepiej kupic router z wbudowanym gniazdem karty sim (modemem LTE/3G/4G) czy router z portem usb pod modem LTE/3G/4G ?
2
daloby sie korzystac z karty sim z internetem rowniez jako tel... podobno sa takie routery/bramki gdzie wklada sie karte sim podlacza tel stacjonarny i dzwoni jak z komorki... zastapiloby to forme tel stacjonarnego.