Pomoc w dobraniu anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
R2D2016
Początkujący użytkownik forum

Pomoc w dobraniu anteny

Post autor: R2D2016 »

witam. Poszukuje dobrej anteny do mojego internetu.
posiadam modem huawei E3372 z karta plusa, mieszkam w Mełpinie (woj WLKP) nie mam możliwości korzystania z usług innych operatorów (problem z zasięgiem) najbliższa antena znajduje sie +- 6km i 8km od miejsca mojego zamieszkania.
potrzebuje dobra antenę, która naprawdę dobrze będzie działać. na własna rękę zacząłem szukać anteny, ale nie znam się na tym wiec wole się zapytać osób, które w tym ,,siedzą".
przeszukując rożne fora nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi ;/ z tych poszukiwań wyszło, iż http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html będzie dobrym wyborem. Znalazłem tez niedawno coś takiego :
http://allegro.pl/antena-dual-4g-lte-44 ... 61603.html
potrzebuje minimum 10m przewodu do anteny aby ustawić ja w najwyższym punkcie.

oczywiście jestem otwarty na wszelkie propozycje i sugestie z góry dziękuje za odpowiedzi i rady.

Pozdrawiam.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Pomoc w dobraniu anteny

Post autor: dzejk »

Drugi link obcięło, ale czuję, że to jakiś badziew od signaflexa - omijać szerokim łukiem.
Jeśli modem to hilink (zarządzany przez przeglądarkę) to sprawdź programem ltewatch[h] lub toolbox parametry sygnału i nr nadajnika, pokaż na forum. A jeśli wersja zwykła modemu, to program mdma. Możesz też na nich wymuszać częstotliwości w LTE.
Najbliższe nadajniki plusa są w Dolsku i Śremie - LTE 800 i 1800 MHz. Dla play podobnie - warto przetestować, bo może być szybciej i taniej - starter play internet na kartę za 9 zł z bonusem za rejestrację 100 GB na 30 dni.
R2D2016

ten ucięty link to signaflex
http://allegro.pl/antena-dual-4g-lte-44 ... 61603.html

modem Huawei E3372 podłączony do routera D-Link dwr118 (ktory byl w zestawie)
Musze mieć w plusie ponieważ mam już podpisana umowę i korzystam z niego. (mam stara antenę z CP taka jaka dodawali do internetu) aczkolwiek jest to badziew na którym mam 2-3 kreski i pokazuje LTE.
Awatar użytkownika
onken
** Moderator **

Post autor: onken »

Antena ta Ci tlumi sygnal, wywal ją i kup cos polecanego

Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play

Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
dzejk
Guru bezprzewodowy

cybertech to dobry, sprawdzony wybór. Kup od razu z konektorami do modemu.
R2D2016

dzejk pisze:cybertech to dobry, sprawdzony wybór. Kup od razu z konektorami do modemu.

ale czy ta antena nie jest o 29dbi słabsza ? i co jest nie tak z ta druga antena ?
dzejk
Guru bezprzewodowy

cybertech podaje realny zysk anteny, a nie wyssany z palca. O firmie sygnaflex i jej produktach prosto z Chin już chyba wszystko zostało napisane w internecie. Jam masz za dużo kasy, to kup obie i porównaj.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

R2D2016 pisze:ale czy ta antena nie jest o 29dbi słabsza ?
A chcesz antenę 2x50dBi?

Koszt druku naklejki z takim zyskiem to kilka groszy i już jest wypasiona antena o cudownym zysku a w rzeczywistości to elektrośmieć tłumiący sygnał radiowy.
Nie pomagam na PW!
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Klasyczny przypadek wyboru niewłaściwego operatora. Sprzęt i tą AKc2 uni pomińmy milczeniem. W tej lokalizacji jedyny zasięg LTE w Plusie z BTS-a LTE800sferii w Śremie, Staszica 1. Tam też BTS LTE1800 Aero2. Inny LTE800Sferii to Krzywiń.Jesli sprzęt z Plusa to E3372 w wersji HiLink i powinien działać z LTEWatchH lub Toolboxem. Wymuszenie LTE1800 a potem LTE800 i sprawdzenie sygnału oraz prędkości to podstawa. Na wiele bym nie liczył. Do LTE1800 oczywiście skuteczna antena a nie wynalazki. W Dolsku -Krupczyn to działa BTS LTE1800 i LTE2100 Play, jest też pozwolenie na LTE800. Do tego LTE1800NetWorks na terenie ZGK. Zapewnia zasięg LTE w Orange i T-Mobile.
R2D2016

matek451 pisze:Klasyczny przypadek wyboru niewłaściwego operatora. Sprzęt i tą AKc2 uni pomińmy milczeniem. W tej lokalizacji jedyny zasięg LTE w Plusie z BTS-a LTE800sferii w Śremie, Staszica 1. Tam też BTS LTE1800 Aero2. Inny LTE800Sferii to Krzywiń.Jesli sprzęt z Plusa to E3372 w wersji HiLink i powinien działać z LTEWatchH lub Toolboxem. Wymuszenie LTE1800 a potem LTE800 i sprawdzenie sygnału oraz prędkości to podstawa. Na wiele bym nie liczył. Do LTE1800 oczywiście skuteczna antena a nie wynalazki. W Dolsku -Krupczyn to działa BTS LTE1800 i LTE2100 Play, jest też pozwolenie na LTE800. Do tego LTE1800NetWorks na terenie ZGK. Zapewnia zasięg LTE w Orange i T-Mobile.

powiem szczerze ze nie rozumiem wiekszosci z tej wypowiedzi (jak już wcześniej pisałem nie znam się na tym)
u mnie nie było większego wyboru co do dostawcy (mieszkam akurat w ,,Dziurze" gdzie inni ,,monterzy" nie mogli znaleźć żadnego sygnału) przyjechało 3 monterów (2 z nich po oględzinach i sprawdzeniu ,,na oko" powiedzieli ,,nie ma szans" natomiast ostatni powiedział owszem można założyć u pana ten internet aczkolwiek ... 15 metrowy maszt na stodole sąsiada + wycięcie 7 drzew, które zasłaniają odbiornik) co jest nierealne do wykonania ... (stodola sasiada znajduje sie 20m od mojego domu + jest wysoka na 4m+) podejrzewam tez ze przy dobrym wietrze, którego w tej miejscowości nie brakuje sygnał na 15 metrowym maszcie znikał by co chwila.
od 3 lat miałem internet CP, który robił mnie w konia na każdym kroku ( po 2 dniach od momentu zerowania transferu (nowy okres rozliczeniowy) transfer ,,znikał" i internet zwalniał tak ze Google ładowało się dłuuuugo ;/ ) telefony na infolinie itd. nic nie dawały a możliwości sprawdzenia pozostałego transferu na stronie nie można było zrobić (na infolinii twierdzili, ze tylko ja mam problem ze sprawdzeniem pozostałego transferu a znajomy mieszkający w tej samej miejscowości i z dokładnie tym samym zestawem cp miał to samo..) (miałem sygnał LTE na którym ten internet powinien śmigać mimo braku transferu a tak nie było) Dlatego tez wybrałem się do plusa i kupiłem internet od nich (znajomi nie narzekali na internet)
PLAY I ORANGE ODPADAJĄ (kilka osób w tej miejscowości posiada owych operatorów i maja same problemy) = wyłącznie plus bo nie ma opcji wyboru innego operatora (nie ma planów na światłowód ani na założenie kolejnych anten w tej okolicy)
wspomnę jeszcze o jednym szczególe odnośnie montera internetu nr. 3 a mianowicie ten monter zakładał internet u moich sąsiadów (jeden oddalony o MAX 10m od mojego domu, drugi oddalony o 15m a ostatni mieszka naprzeciwko mnie z lekkim odchyleniem w lewo (dzieli nas ulica) u nich można było założyć ten internet w ,,normalnych warunkach" (bez 15m masztu itd.) oczywiście większość osób w tej miejscowości ma ten internet (dawniej Alfa a aktualnie OXYLION)

tak wiec proszę o pomoc w wybraniu odpowiedniej anteny do tego zestawu abym mógł w końcu cieszyć się ,,normalnym internetem"
SS aktualnego poziomu sygnału (2/3 kreski na 5 zasięgu na starych Oryginalnych antenkach CP AKc2 uni) skierowanych w stronę Śremu (Staszica)
http://prnt.sc/cov2zv

sygnal (dBm skacze miedzy 67- 76) (nie wiem czy to coś zmienia ale wolałem to dopisać)
dzejk
Guru bezprzewodowy

Cyfrowy polsat i Plus to jedna firma, która korzysta z tych samych nadajników.
Na 800 MHz sygnał jest mocniejszy, ale plus/cp ma tu dosyć wolny internet, niemniej polecana antena to 2x atk-10 lub atk-20.
Na 1800 MHz byłoby pewnie szybciej, ale sygnał słabszy, z racji wyższej częstotliwości, a polecana antena to dualny panel od Cybertecha lub Sorensena.
Spójrz na mój post u samej góry z linkami do programów. Uruchom je, wymuś częstotliwość i pokaż zrzut ekranu na forum. Programy mogą nie działać, jeśli modem będzie wpięty do routera - podłącz go bezpośrednio do kompa.
Z ciekawości jaki masz pakiet GB w plusie teraz i za ile? Umowa do kiedy?
R2D2016

dzejk pisze:Cyfrowy polsat i Plus to jedna firma, która korzysta z tych samych nadajników.
Na 800 MHz sygnał jest mocniejszy, ale plus/cp ma tu dosyć wolny internet, niemniej polecana antena to 2x atk-10 lub atk-20.
Na 1800 MHz byłoby pewnie szybciej, ale sygnał słabszy, z racji wyższej częstotliwości, a polecana antena to dualny panel od Cybertecha lub Sorensena.
Spójrz na mój post u samej góry z linkami do programów. Uruchom je, wymuś częstotliwość i pokaż zrzut ekranu na forum. Programy mogą nie działać, jeśli modem będzie wpięty do routera - podłącz go bezpośrednio do kompa.
Z ciekawości jaki masz pakiet GB w plusie teraz i za ile? Umowa do kiedy?
90gb za 55zl msc. (poprzednio CP 50bg za 65 zl)
wiem, ze CP i Plus to jedna firma ale rożne pakiety rożne oferty. (cp mnie zawiódł a nie mogę mieć innego neta jak tylko od Plusa wiec jestem na niego skazany) możne z dobra antena itd. internet stanie się znośny. umowa na 2 lata.

sprawdzilem ten MDma i toolbox
na mdma nic sie nie dzieje (pokazuje tylko detecting data mobile czy cos takiego (po 10min dalej to samo)) wiec olalem ta sprawe na drugim rowniez nic sie nie dzieje. (oba programy byly odpalone na laptopie do ktorego podlaczylem modem bez routera)

gdybys mogl to postaw sie w mojej sytuacji i powiedz szczerze co ty bys wybral (chodzi mi o antene)
Ostatnio zmieniony 2016-10-02, 14:15 przez R2D2016, łącznie zmieniany 2 razy.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Po raz kolejny przemilczasz najważniejsze. Nie jestem w stanie pomóc jeśli Ty nie chcesz odpowiadać.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Szkoda czasu na dyskusje z człowiekiem, który wie 'lepiej'. Na dodatek jak mu aż 3 mądrzy monterzy powiedzieli, to tak musi być i kropka. Zamienił CP na to samo w Plusie i sadzi, że dzięki temu będzie cacy. Nie będzie, do Śremu daleko. Z LTE1800Aero2 z anteną dual LTE1800Mhz z Cybertecha, Sorensena może się uda skorzystać, ale bez gwarancji prędkości. To Plus i działa różnie. LTE800sferii na ATK-20 szt.2 szanse są ale o duzych prędkościach można zapomnieć, na dodatek za dwa lata koniec pozwoleń. E3372s-153 z Plusa współpracuje z LTEWatchH i Toolboxem ale tu nikt za niego testów nie zrobi. Typowe zachowanie niewolnika Plusa/CP , któremu konsultanci wmówili że Plus i nikt więcej. A co ja takiego niezrozumiałego napisałem ? Więc powtórzę, że w Mełpinie najlepszym wyborem są: Play z zasięgiem LTE 1800 i LTE2100 z BTS-a w Dolsku i pozwoleniem na LTE800 oraz Orange i T-mobile z BTS-a LTE1800Networks z Dolska. Możliwe, że w Orange jest tez LTE800 ze Śremu- Góry RTCN .Przy użyciu prawidłowo ustawionej anteny Dual LTE1800MHz z Cybertecha , Sorensena można korzystać z internetu LTE u tych operatorów. Doświadczenia i wiedza sąsiadów bez znaczenia, "fachowość" identyczna jak u owych monterów. Plus/CP na tym terenie to operator z najgorszym zasięgiem i infrastrukturą. Bez testów na zewnątrz na E3372 z wymuszaniem pasm LTE nikt kto ma pojęcie nie dobierze anteny. Do tego testy na LTE1800 i LTE800 pod BTS-em Aero2/Sferii przy Staszica 1 w Śremie aby sprawdzić obciążenie BTS-a i prędkości przy prawidłowym sygnale LTE. Tylko wtedy można coś powiedzieć i zaproponować antenę. To Plus, czyli operator, który od dawna robi niewiele w kwestii modernizacji sieci LTE i jego działanie w wielu lokalizacjach to porażka.
dzejk
Guru bezprzewodowy

toolbox zaskakuje po 10 sekundach. Jeśli masz e3372s (sprawdź pod klapką, obok slotu karty sim) to powinien zadziałać ltewatch.
R2D2016

dzejk pisze:toolbox zaskakuje po 10 sekundach. Jeśli masz e3372s (sprawdź pod klapką, obok slotu karty sim) to powinien zadziałać ltewatch.
E3372h - 152
zaden z pozyzszych programow mi nie dziala i nie tak jak napisal kolega wyzej ,,szkoda czasu na dyskusje z czlowiekiem ktory wie lepiej" nigdzie tak nie napisalem (opisalem tylko to co dowiedzielem sie od znajomych itd.)
LTE Watch : http://prnt.sc/coyjh5
wywala blad polaczenia i odsyla do ustawien : http://prnt.sc/coykwq
Toolbox : unknown error : http://prnt.sc/coym4r
aczkolwiek na tym cos sie pojawia
MDMA : http://prnt.sc/coymzr
detecting mobile data device

i to nie jest tak ze ja nic nie probowalem bo sprawdzilem kazdy z tych programow
dzejk
Guru bezprzewodowy

Wg toolboxa połączyłeś się z nadajnikiem aero2 LTE 1800 MHz w Śremie na ul. Chełmońskiego 1. Parametry połączenia bardzo słabe, przydałaby się antena.
R2D2016

dzejk pisze:Wg toolboxa połączyłeś się z nadajnikiem aero2 LTE 1800 MHz w Śremie na ul. Chełmońskiego 1. Parametry połączenia bardzo słabe, przydałaby się antena.
czyli będzie to dualny panel od Cybertecha lub Sorensena. tak ?
i która z tych dwóch będzie lepsza ?
dzejk
Guru bezprzewodowy

Tak. Jeśli potrzebujesz długi kabel, to Sorensen jest mocniejsza (17dbi), więc i końcowy zysk będzie większy http://allegro.pl/listing/user/listing. ... d=39466890
ODPOWIEDZ