Prośba o pomoc w dobraniu anteny

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
michu235
Początkujący użytkownik forum

Prośba o pomoc w dobraniu anteny

Post autor: michu235 »

Na wstępie chciałbym wszystkich serdecznie powitać, jestem tu nowy i szczerze powiem że nie mam pojęcia o sieciach bezprzewodowych :P Jesteście moją ostatnią deską ratunku.

Chciałbym Was prosić o pomoc w doborze anteny LTE. Mieszkam na wsi Brody/ k Turku (woj wielkopolskie) moim operatorem jest PLUS. Na chwilę obecną internetu właściwie nie ma a jeśli jest to działa na takim poziomie, że muszę brać leki uspakajające. W całym domu nie ma zasięgu gsm, śladowe ilości występują jedynie na zewnątrz. Na chwile obecną korzystam z anteny AK C2 UNI która wydaje mi się że jest bardzo słaba. Mój modem to Dlink dwr-921

Nasunęło mi się jeszcze jedno pytanie: czy istnieje możliwość wzmocnienia sygnału gsm w domu ?

pozdrawiam i serdeczne dzięki za każdą sugestie, pomoc, rade, wskazówkę :)
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Prośba o pomoc w dobraniu anteny

Post autor: wojteks »

michu235 pisze:Na chwile obecną korzystam z anteny AK C2 UNI która wydaje mi się że jest bardzo słaba
Ona nie jest słaba, to tłumik sygnału.
michu235 pisze: czy istnieje możliwość wzmocnienia sygnału gsm w domu ?
Legalna raczej nie, chyba że operator zamontuje Ci lokalny repeater.
Nie pomagam na PW!
michu235

hmm w takim razie jaką antene kupić ? najbliższe nadajniki są ok 2 km ode mnie i pracują w gsm 900
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tu nie ma co anteny dobierać. Trzeba zmienić operatora. Na dzień dzisiejszy w Plusie jedyna szansa to 3G z BTS-a UMTS900 Aeo2 z Malanowa. Do najbliższych BTS-ów LTE800Sferii w Turku ( Tesco) i Grzymiszewie ponad 10km.Po drodze lasy. Do UMTS900 aero2 z Malanowa potrzebna antena ATK-20. Pracuje też na LTE800 ale wtedy potrzebne dwie( w odwrotnej polaryzacji) ustawione po kolei na w/w BTS-y Sferii. Gwarancji działania nie ma. AKc2 uni to tłumik nie antena. W twojej lokalizacji nie powinieneś brać Plusa, ten operator nie zapewnia prawidłowego zasięgu i działania internetu mobilnego. Na dzień dzisiejszy powinieneś wybrać T-Mobile. Ma zasięg 3G z BTS-ów NetWorks Malanów, Dziadowice oraz Bogusławice-Korzeniew. Do tego w Zbiersku działa LTE800T-Mobile. Do tego ma pozwolenia na LTE800 w Prażuchach i Bogusławicach-Korzeniewie. Z UMTS900 Networks korzysta też Orange, do tego ma własne pozwolenia na LTE800 w Malanowie i Cekowie, które pewnie wkrótce uruchomi. Tylko ci operatorzy dają szanse na normalny internet mobilny u ciebie.
michu235

Czyli podsumowując mam wybrać t-mobile ? czy orange ? (niedługo kończy mi się umowa) Do tego antena ATK-20 skierowana na Malanów lub Dziadowice ? Widziałem na allegro coś takiego: http://allegro.pl/wzmacniacz-zasiegu-syg nalu-gsm-na-400m2-atk20-i5789856036.html mogę kupić tą antenę z takim wzmacniaczem ? w domu nie mam właściwie wcale zasięgu gsm czy taka opcja rozwiązała by również problem z zasięgiem ?

Czy po kupnie tego zestawu musiałbym dokupić drugą, osobną antenę do internetu ?
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Na dzień dzisiejszy najlepszy zasięg ma T-Mobile jako jedyny mający słaby zasięg z LTE800 w Zbiersku, do tego 3G z UMTS900NetWorks ale potencjalnie w Orange będzie zasięg LTE800 z BTS-a w Malanowie i 3G tak jak w T-Mobile. Trzeba na bieżąco śledzić rozwój sieci LTE800 wszystkich operatorów tak aby po wypowiedzeniu umowy z Plusem wybrać najlepiej.
zyga211

Post autor: zyga211 »

witam. podepnę się pod temat.
Zakupiłem router Huawei b315 a abonament mam w orange. w domu przy oknie dachowym łapie czasem 1 kreskę zasięgu i prędkości pobierania 5Mb a wysyłania 0,5Mb. Moja lokalizacja to Równe k. Dukli woj. podkarpackie. od BTS jakieś 4 km w lini prostej tylko zasłania górka z lasem. poczytałem trochę wcześniejsze posty i wykonałem testy na dachu mojego domu z danym routerem. W załączniku przesyłam wyniki z LTEWatch. problem mój polega na tym że zakupiłem antenę dualną Mocna antena LTE/4G MIMO 15dBi do Huawei B315 5m CYBERTECH i po zainstalowaniu jej na danym kominie i pociągnięciem kabli antenowych przewodem wentylacyjnym na routerze pokazuje jedna kreska zasięgu, a speedtesty wykonane z routerem na kominie wychodziły lepiej niż z anteną wcześniej router na kominie wybijał 25Mb pobierania i 4 wys. a teraz z anteną 20Mb pobierania i do 1Mb wys. teraz LTEWatch pokazuje . proszę o poradę bo może ja jakoś źle zamontowałem tą antenę albo pospieszyłem sie z zakupem 1800MHz tylko trzeba było wziąć coś innego? Pozdrawiam.
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Dziwne, bo z anteną masz parametry gorsze, niż bez niej, co zresztą już zauważyłeś po osiąganych prędkościach.
Ile masz metrów kabla? Sprawdź końcówki, czy dobrze dokręcone i czy router na pewno przełączył się na anteny zewnętrzne.
Łączysz się z nadajnikiem na pozwoleniu t-mobile - Krosno, Tysiąclecia 13.
Wcześniej, na 800 MHz, był to nadajnik orange w Zręcinie.
Próbuj skierować antenę na te bliższe pozwolenia http://beta.btsearch.pl/?dataSource=uke ... 41&zoom=12
zyga211

dzięki za odpowiedź. a jak/po czym to sprawdzić z którego nadajnika czerpię zasięg? ja antenę wykręciłem na BTS w m. ZBOISKA. może źle skierowałem antenę w takim razie? router automatycznie przestawił się na antenę zewnętrzną i kable dokręcone dobrze. długość kabli anteny 5m. antena na maszcie 0.8m nad kominem.
dzejk
Guru bezprzewodowy

na samej górze w tym dziale masz instrukcję jak identyfikować nadajniki
zyga211

dodam jeszcze że mieszkam w zachodniej części Równego i najbliżej mam do btsa w Zboiskach i myślałem że do tej pory z tego BTSa czerpałem zasięgi. wcześniej jak miałem router w oknie dachowym to też od strony Zboisk.
zyga211

jestem nowy na tym forum i nie bardzo wiem jak się jeszcze poruszać. a jest taka możliwość że teraz jak mam obróconą całkiem w drugą stronę od nadajnika w krośnie to łapie jakieś odbicie od jakiejś góry?:-)
dzejk
Guru bezprzewodowy

patrząc na mapę zasieg.orange.pl to LTE w Zboiskach raczej nie działa. Próbuj w stronę Iwonicza lub Targowisk, a w ostateczności Krosno.
Prędzej antena łapie od tyłu.
zyga211

dzięki za rozjaśnienie sytuacji. już trochę zaczynam czaić jak to rozszyfrować skąd czerpię zasięgi. już myślałem że złą antenę kupiłem i że będę musiał ją odesłać. jutro wyjdę na dach jak pogoda pozwoli i poszukam zasięgów w całkiem innym kierunku niż mi się to wydawało:-) jeszcze raz WIELKIE dzięki. odezwę się jak coś wynajdę:-) pozdrawiam
zyga211

a tak z ciekawości sprawdziłem jeszcze pożyczoną kartę z PLAY i oto wyniki: PING 25ms DWL 12Mbs UPL 10Mbs tylko nie mogę jeszcze rozszyfrować z jakiego nadajnika;-)
dzejk
Guru bezprzewodowy

play tak łatwo nie jest zidentyfikować, ale po dobrych parametrach widać, że nadajnik blisko, więc albo Zboiska albo Łęki Dukielskie, bo oba działają.
zyga211

dzejk jesteś WIELKI ;-) dzisiaj po pracy wyszedłem na dach pomajstrować przy antenie i przy pierwszym ustawieniu w stronę krosna proszę co złapałem i speedtest
SPEEDTEST.jpg
dodam że nie szukałem dobrego sygnału bo troche wieje ale to co teraz śmiga to chyba jak na razie wystarczy;-) może przy lepszej pogodzie jeszcze się pofatyguję żeby poszukać coś lepszego. pozdrawiam i dzięki jeszcze raz za dobre rady:-)
ODPOWIEDZ