W200 GPRS Dlaczego zawsze przerywa??

Kwestie techniczne, konfiguracja telefonów do współpracy z internetem, rozwiązywanie problemów z tym związanych... itp.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
gebus12
Stały użytkownik forum

W200 GPRS Dlaczego zawsze przerywa??

Post autor: gebus12 »

Mam pewien problem.
Otóż próbowałem sobie pobrać mp3 prosto na telefon ( SE W200 oczywiście) ale zawsze przerywało. Pisało " Błąd sieci. Pobieranie przerwane. Wznowić?". Niestety zawsze zaczynało od nowa.

Pomyślałem sobie że to może wina telefonu. Więc podłączam mój nowy nabytek do kompa łącze się iii....
Dokładnie to samo :(
Zamyka okno pobierania ale sciągnął tylko kawałek ( ok. 600 kb).
Czy ktoś ma może ten telefon?
Jeżeli tak to proszę o sprawdzenie czy też występują takie problemy czy też mam robić wojne w Orange że tym razem net nie trybi (wcześniej nie działały mms-y).
Pozdrawiam.

P.S
Załączam wynik pingów(jeżeli mają znaczenie ;)

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2008-04-29, 17:16 ]
Poprawa tematu.
Ostatnio zmieniony 2008-04-29, 16:15 przez gebus12, łącznie zmieniany 1 raz.
pidsud
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: W200 GPRS Dlaczego zawsze przerywa??

Post autor: pidsud »

a przez co ściągasz na kompie? jezeli przez IE to sprobuj mozillą. ja tez tak mialem w orange i mimo kilku prób zawsze przerywało po 600kB. a jako modem używalem siemensa cx65
gebus12
Stały użytkownik forum

Dzięki za propozycje, lecz niestety to samo :(
750 KB / 1.2MB i zrywa. Zapisuje tę ściągnięta część ale plik sie urywa :(
Mam przeczucie że to jest problem z siecią.
Kiedyś były jaja z mms'ami. Klienci indywidualni nie mogli wysyłać ani odbierać mmsów (oczywiście tylko tutaj, a co ciekawsze klienci biznesowi nie mieli z tym problemu).
Jakieś 4 miechy sie z nimi kłóciłem (prawda jest taka że trzeba trafić na kompetentnego konsultanta).
Jak myślicie czy to mogą być 2 wspólne sprawy?
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

Pytanie następne: przez co podłączasz telefon do komputera?? Jeżeli to BT to wina może leżeć po jego stronie.
W przypadku telefonu ściąganie mp3 może urywać jeżeli jest przepełniona pamięć telefonu. Nie znam tego modelu ale w innych domyślnie ściąga tylko do pamięci fona. Po zapełnieniu trzeba przenosić na kartę aby dalsze ściąganie było możliwe. No i trzeba opróżniać temp'a przeglądarki telefonu...
Problem z siecią też jest możliwy ale to w przypadku słabego zasięgu. Uszkodzenia telefonu raczej nie przewiduję ale to też możliwe że pod obciążeniem modem zrywa połączenie...
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: Darecky »

mar_kow: W200 nie ma BT, więc ten problem odpada. Proponuję pobieranie przez Operę, ponieważ jest tam funkcja wznawiania. J np. wczoraj musiałem wznawiać około 10 razy żeby 3,5 MB mi się ściągnęło :nienie:
Awatar użytkownika
mar_kow
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: mar_kow »

CJ pisze:mar_kow: W200 nie ma BT[...]
Nie znam tego modelu - podałem tylko ewentualne metody rozwiązania problemu. Co do mini Opery to się zgadzam - zwłaszcza wersja 4.02 beta :ok: .
gebus12
Stały użytkownik forum

#CJ domyślnie sciąga na kartę pamięci chyba że jej nie ma to wtedy do telefonu. A z resztą mam dużo wolnej pamięci i tu i tu (tel 12 mb M2 24 mb) :)

Z tą Operą to dobry pomysł, jednak przeglądarka w telefonie (Net front) nie potrafi wznawiać sciągania, a o to mi najbardziej chodzi.
W poniedziełek będę chyba w Żywcu (inny przekaźnik) więc tam jeszcze spróbuje sciągnać.

Dziękuje za wszystie odpowiedzi :)
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Ale ja miałem na myśli żebyś podłączył telefon do kompa i ściągnął tą mp3 przez Operę normalną.
gebus12
Stały użytkownik forum

No ja też miałem to na myśli. Jednak mi najbardziej zależy na pobieraniu prosto na telefon :)
Awatar użytkownika
Darecky
Stary wyga bezprzewodowy

Aha. ok. No to najlepsza będzie opera mini. Albo poproś kogoś żeby Ci te mp3 wysyłał na maila, a ty ustaw sobie maila w telefonie i pobieraj w ten sposób. Mi jeszcze na takim połączeniu nigdy nie przerwało.
gebus12
Stały użytkownik forum

Hmmm nie chciałbym wybrzydzać bo pomysły masz dobre.
Jednak zależy mi na tym abym mógł w każdej chwili (w szkole, w autobusie na wakacjach/feriach) pobrać mp3 prosto na telefon.
Zrobiłem jeszcze próbę. Wrzuciłem na konto FTP (republika.pl) plik mp3 z mojego zbioru. Wpisuje adres w telefone i to samo. Więc to raczej nie jest wina serwisu Wrzuta.pl (upsss zapomniałem dodać że to stąd sciągałem :P ).
Jednak jest światełko. Dzisiaj coś wariował zasięg GPRS, raz był raz nie więc może coś robili (bo zgłosiłem gdzie trzeba). Jutro jeszcze raz sprawdzę.

Ale w dalszym ciągu pozdrawiam :D
Awatar użytkownika
Artur_prezes
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: Artur_prezes »

Ja miałem identyczny problem z K750i i nie można było go w żaden sposób rozwiązać. Kiedy korzystałem z iPlusa to miałem to samo, ale także przy przerzucaniu czegokolwiek z kart pamięci na komputer przez bluetooth. Problem po pewnym czasie przestał mnie denerwować, ale pomyślałęm żeby sobie kupić kartę pamięci 1GB zamiast oryginalnej 64MB i co sie okazało że i wszystkie problemy se ściąganiem plików też zniknęły, pojawiają sie tylko po włożeniu na nowo "starej" karty pamięci. Jest to oczywiście SanDisk który niekiedy mimo swojej niby dobre renomy lubi płatać figle. Polecam karty pamięci Sony
CLEARW'RE
Broadband
gebus12
Stały użytkownik forum

Witam ponownie.

Problem niestety nie ustąpił.
Zrywa dalej i to w każdej miejscowości :cry:

Zauważyłem jednak coś ciekawego.
Na APN:wap zasysa równo, i nie przerywa ale jak chce ściągnąć plik większy niż 2 mb to pisze że "obiekt za duży"
Na APN:internet moge sciągać nawet 100 mega ale co z tego skoro po maks 1200 zrywa...

Nie mam możliwości sprawdzić tego na innej karcie bo mam simloczydła ( zdjęcie jakieś 120 PLN)

Inną sprawą jest że pojawiła się nowa Opera Mini 4.1 beta , która ma wbudowany schemat pobierania plików.
Niestety wielu plików nawet nie można zacząć pobierać ( za dużo pisania dlaczego, sprawdźcie sami, związane jest to z nazwą plików). Jednak jak zacznie pobierać to sciągnie do końc bez żadnych niespodzianek

Aha i to nie wina karcioszki bo na każdej (jak i bez) jest to samo
gebus12
Stały użytkownik forum

:hurra: Do zamknięcia
Działa!
Prędkość jest jakby wolniejsza (sciąga 3kb na sec a nie jak wcześniej 6) ale zasysa i nie przerywa!
A naprawiło się samo :brawa:
Awatar użytkownika
Sundance_kid
Guru bezprzewodowy

Post autor: Sundance_kid »

gebus12 pisze::hurra: Do zamknięcia
Na tym forum <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=82778#82778">»nie zamykamy tematów«</a>. Może ktoś będzie miał podobny problem.
gebus12
Stały użytkownik forum

Wybacz. Nie często tu zaglądam więc nie wiedziałem.
Muszę się chyba pokusić o recenzje W200 gdzie się wyżalę się na modem w tym modelu...
Awatar użytkownika
Jaco
Mistrz bezprzewodowy - moderator

Post autor: Jaco »

gebus12 pisze:gdzie się wyżalę się na modem w tym modelu...
Głównie opisałeś walory muzyczne w tym fonie na nie modem :cfaniak:
ODPOWIEDZ