Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.
Witam
Posiadam modem huawei b593, korzystam z internetu LTE z polsatu. Prędkości jakie osiągam to pomiędzy 10 a sporadycznie 20 mbit, lecz są to wartości bardzo niestabilne - raz potrafi być 3 a raz się zdarzy 30. Postanowiłem więc zakupić antenę LTE - http://allegro.pl/antena-dual-4g-lte-30 ... IzYTdlYw==
Antenę dziś spróbowałem podłączyć do modemu. Modem pokazał full sygnał (przedtem 4/5 czasem 5/5 kresek). Ustawiłem antenę w kierunku BTS'a (antena ulokowana nie na zewnątrz lecz na poddaszu). Parametry jakie osiągnąłem też nie były złe (jutro dodam szczegółowe dane), lecz speedtest - porażka. Download 1 mbit i upload podobny. Nie wiem, czy zrobiłem coś źle, ewentualnie czy ta antena nie będzie kompletnie działać wewnątrz budynku.. Próbowałem podłączać na zmianę w różne gniazda, ale niestety bez skutku. Bardzo proszę o jakąś porade
Antena wielozakresowa, a jak coś jest do wszystkiego, to jest do niczego. Trzeba dobrać antenę na jedną częstotliwość. A może wcale nie jest potrzebna, bo to wina zapchanego nadajnika.
Wejdź w panelu routera w Diagnostykę, Status funkcji bezprzewodowej i pokaż, co się wyświetliło.
Kabel jest jakoś opisany?
Nie wierzę że w 2016 roku sprzedawcy nadal tak oszukują klientów. Pomiędzy 1 a 5 powinien być przecinek jeśli być szczerym... Podaj parametry i najlepiej lokalizacje.
Wejdź na http://beta.btsearch.pl/ i przełącz źródło danych na UKE (ramka po lewej). Nadajniki z których możesz korzystać są zaznaczone jasnoniebieskimi balonikami.
Wg. pozwoleń UKE najbliższy BTS LTE1800Aero2 jest przy Mickiewicza 22. Inne to Góra Cmentarna i Chopina 33. Trudno powiedzieć czy wszystkie działają. Do tego na G.Cmentarnej działa LTE800Sferii. Do LTE 1800 z BTS-a Aero2 , na którym Plus ma 20MHz pasma w MIMO potrzebna antena dual LTE1800MHz. Na LTE800 sferii pasmo tylko 5MHz w MIMO i prędkości słabe co zresztą sprawdzasz sam bo twój szerokopasmowy wynalazek z Chin łączy cię pewnie na 800MHz. Lepsze prędkości uzyskujesz pewnie na LTE1800 Aero2. Dlatego należy zastosować antenę na to pasmo. Niestety ale na B593s-22 z Plusa nie ma możliwości wymuszania pasm LTE. Skoki DL 3-30Mb/s są spowodowane przeciążeniem BTS-a LTE1800Aero2 do którego się logujesz. Jeśli to Mickiewicza 22 to trzeba by spróbować z tym na Chopina o ile działa.
Okey, antena już spakowana do zwrotu - zbyt pochopnie dokonałem zakupu.. Załączam moje aktualne wyniki po antenach dołączonych do routera. Czy jest możliwość sprawdzenia mojego pasma bez zmieniania softu? Aczkolwiek podejrzewam, że łączę się z BTS'em na Mickiewicza, ponieważ jest zdecydowanie najbliżej mnie w porównaniu do innych nadajników, a na routerze mam full sygnał (wiem, że to nie jakoś bardzo rzetelny wskaźnik ale zawsze). Czyli rozumiem, że pod warunkiem, że dany BTS działa jestem w stanie za pomocą anteny kierunkowej działającej tylko w paśmie 1800 "dostać się" do niej? Router to zaakceptuje? Pytam bo trochę się zaplątałem w ostatniej odpowiedzi z tym, że nie można wymusić pasma w moim routerze. Tylko teraz pytanie, czy to może poprawić w jakimś wymiernym stopniu moje połączenie?
I jeszcze jedno - jeśli BTS'y widnieją pod szyldem Aero2 to karta z Polsatu/Plusa na spokojnie się z nimi łączy?
Problem jednak jest taki, że BTS Chopina jest przesłonięty przez góre i drzewa - to może się nie udać. BTS Mickiewicza również pozostaje niewidoczny w zakresie pola widzenia. Najlepiej widać BTS z Korczaka
To celuj w niego, na tej szerokopasmowej połączyłeś się właśnie z LTE800Sferii z tej lokalizacji. Jeśli działa tam LTE1800Aero2 to może wymusisz połączenie z nim.
Okey, ale spróbuję wymienić tą antenę. Zamówiłbym tego Cybertecha na 1800, wtedy już musi wymusić dokładnie tą częstotliwość. przydałoby się tylko w jakiś sposób sprawdzić z jakim btsem jestem połączony bez anteny