Jak złapać na Mokotowie w Warszawie zasięg HSDPA?
Laptop używany w połowie ulicy Wiktorskiej,
sieć Era,
modem Merlin XU870.
Z mapki wychodzi, że BTS jest na Racławickiej 142.
Pewnie trzeba jakąś antene tylko czy ona na 100% pomoże złapać zasięg?
Jak poznać czy modem jest HSDPA ready czy już HSDPA i może osiągnąć te 7,2
Mokotów zasięg HSDPA ?
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
-
- Stały użytkownik forum
Re: Mokotów zasięg HSDPA ?
Też korzystam z HSDPA w Wawie (sadyba i kabaty) i HSDPA prawie zawsze mam. Rada: jeśli chcesz mieć mocniejszy sygnał to doku i podłącz antenke zbierającą sygnał ze wszystkich stron (najlepiej 9 DBI) i postaw ją na parapecie przy oknie. Oczywiście twój modem ma antenke zewnętrzną więc HSDPA będzie ale to zależy gdzie masz zlokalizowanego kompa. Ta zabawa z wyszukiwaniem BTSów w warszawie mały ma sens.. (raczej hobby), co innego jeśli ktoś łapie neta w szczerym polu ;D
Do sprawdzenie prędkośći użyj testera prędkośći online na stronach:
www.speedtest.pl
www.numion.com
jeżeli wyjdzie ci powyżej 1 MB/s to znaczy że jesteś na pewno połączony i używasz HSDPA. Co do upgradów to nie wiem jak z tym modemem. poszukaj na forum, zrób test neta przed i po upgradzie softu i sie przekonasz
Do sprawdzenie prędkośći użyj testera prędkośći online na stronach:
www.speedtest.pl
www.numion.com
jeżeli wyjdzie ci powyżej 1 MB/s to znaczy że jesteś na pewno połączony i używasz HSDPA. Co do upgradów to nie wiem jak z tym modemem. poszukaj na forum, zrób test neta przed i po upgradzie softu i sie przekonasz
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez am_warszawa, łącznie zmieniany 1 raz.
Toshiba Core 2 Duo 2 ghz/2 GB ram/GF 7600/100 GB
Re: Mokotów zasięg HSDPA ?
Po co ma sprawdzać szybkość na stronkach?
Ten model sygnalizuje kolorami jaki zakres łapie, mam taki sam.
Sprawdź najpierw jakie masz ustawienia, jeśli używasz ori aplikacji ERY to wystarczy zaznaczyć "tylko UMTS" i powinno być ok.
Ten model sygnalizuje kolorami jaki zakres łapie, mam taki sam.
Sprawdź najpierw jakie masz ustawienia, jeśli używasz ori aplikacji ERY to wystarczy zaznaczyć "tylko UMTS" i powinno być ok.