Dobor anteny dual do routera lte
Moderator: Moderatorzy
- onken
- ** Moderator **
Re: Dobor anteny dual do routera lte
Sorry ale nie ma opcji dobrej anteny na tak szerokie pasmo: 800-2100... Sprawdz jak leci bez antenty pewnie bedzie podobnie. Oczywiscie modem musialby byc tez na dachu
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stały użytkownik forum
juz robiłem taki test, sam router na dachu łapię lte ale bardzo słabo cos kolo -90 dB, a prędkość down to ok 2mbp/s a up 0,2 - praktycznie nie da sie używać. Z antena na dachu na maszcie trzymanym w reku jest down 40mbp/s a up ok 7mbp/s wiec antena daje i to bardzo duzo. W tej chwili antene mam na balkonie, jakieś 3 m niżej i prędkość down mam ok 30mbp/s a up ok 2 mbp/s. Antene mam skierowana na Gomunice na bts Hucisko oddalony o 12km w lini prostej. Zastanawia mnie tylko ten mały update, nawet te 7mbp/s to i tak mało w porównaniu z downloadem
-
- Stały użytkownik forum
Jesli ta antena ma zysk 9dbi, minus strata na 2x5 kabla, to praktycznie ma max ok 5dbi zysku - przyjmujac ok 1dbi straty na 1m.
Poprawa zasiegu i predkosci jak widac jest znaczna, tym bardziej z 12km.
Mam identyczny dystans do pokonania, z tym ze nadajnik nie koniecznie skierowany w moja wioska - mieszkam przy granicy po stronie zachodniej.
Tylko na dachu widze wszystkie polskie sieci 2G i czasami Play 3/4G - w zaleznosci chyba jak zawieje wiatr
W opisie anteny dawidd-a ladnie graficznie pokazano roznice miedze antena kierunkowa a panelowa.
Czy inwestujac w panelowa cybertecha http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html
Te 15dbi bedzie lepsze nic 9dbi dawidd-a?
NIe wiem jakie pasmo u mnie wypali czy na LTE 1800 czy na UMTS 2100, a nie chce kupowac dwoch anten.
Poprawa zasiegu i predkosci jak widac jest znaczna, tym bardziej z 12km.
Mam identyczny dystans do pokonania, z tym ze nadajnik nie koniecznie skierowany w moja wioska - mieszkam przy granicy po stronie zachodniej.
Tylko na dachu widze wszystkie polskie sieci 2G i czasami Play 3/4G - w zaleznosci chyba jak zawieje wiatr

W opisie anteny dawidd-a ladnie graficznie pokazano roznice miedze antena kierunkowa a panelowa.
Czy inwestujac w panelowa cybertecha http://www.cybertech.com.pl/p130,antena ... -mimo.html
Te 15dbi bedzie lepsze nic 9dbi dawidd-a?
NIe wiem jakie pasmo u mnie wypali czy na LTE 1800 czy na UMTS 2100, a nie chce kupowac dwoch anten.
- wojteks
- *** Administrator ***
Niby w którym miejscu? Antena panelowa to antena kierunkowa.Mario80 pisze:W opisie anteny dawidd-a ladnie graficznie pokazano roznice miedze antena kierunkowa a panelowa.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
http://prntscr.com/ct2h97wojteks pisze:Niby w którym miejscu? Antena panelowa to antena kierunkowa.Mario80 pisze:W opisie anteny dawidd-a ladnie graficznie pokazano roznice miedze antena kierunkowa a panelowa.
- wojteks
- *** Administrator ***
Z tego obrazka jak najbardziej się potwierdza że antena panelowa to antena kierunkowa czyli nie dookólna.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Oczywisciewojteks pisze:Z tego obrazka jak najbardziej się potwierdza że antena panelowa to antena kierunkowa czyli nie dookólna.

Jednakze ze schematu wynika, ze kierunkowa sprawdzi sie lepiej na wiekszych odleglosciach niz panelowa?
Prawda czy falsz?

-
- Mistrz bezprzewodowy
To zależy jakie kryteria przyjmujesz dla określenia "sprawdzi się lepiej ".poz Hermogenes