Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware
Moderator: Moderatorzy
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Huawei B315s-22 (PLUS) - wgrywamy niebrandowany firmware
Jeżeli masz gwarancję to odeślij na naprawę, jeżeli nie to elektrośmieci.
Nie pomagam na PW!
-
- Użytkownik forum
Witam chciałbym podzielić się swoją uwagą zmieniłem softa w B315s-22 w wydaje mi sie prosty sposób do zmiany potrzebny kabelek usb i rj45
programy:
putty, huaweii toolbox 08a, dcunlocker, multicast_upgrade_tool sterowniki mobile partner23 - ja mam wersje 23.
odpalamy mobile partner niech sie zainstaluje oprogramowanie wraz ze sterownikami usb i postepujemy nastepnie:
łączymy kabelkiem rj45 odpalamy program toolbox wpisujemy adres ip rutera i connect:
po połączeniu przechodzimy do zakładki api configuration i szukamy:
/api/device/mode
w okienku write to api( wpisujemy):
<request>
<mode>2</mode>
</request>
poczym klikamy write directly to api
potwierdzamy --- w zakładce debug sprawdzamy czy dana komenda zakończyła się "ok"
nastepnie odpalamy putty wpisujemy adres ip ruterka port :23 na telnet i klikamy open
w puty komendy
ati -enter wyświetli aattii nie przejmować się tym
at^sfm=1 -enter -=- aatt^^ssffmm==11 tak bedzie wszystkie wasze komendy wyswietlac
at^reset - enter -------jak wykona restart odłanczamy zasilacz
wprowadzamy do karty sieciowej lan statyczny adres ip :
192.168.1.2 bramka domyslna
255.255.255.0 maska
192.168.1.1 ruter
----------------------------------------------------------------------------
odpalamy program multicast_upgrade_tool
ustawiamy na nasza kartę sieciową lan
w file path ustawiamy nasz firmware jaki chcemy wgrac - po czym startujemy
podpinamy zasilacz i czekamy do momentu odpalenia routera
w miedzy czasie odezwie sie program putty o błędzie potwierdzamy albo i nie
czekamy po pewnym czasie zapali sie na ruterze niebieska dioda trybu sieciowego i ostania kreska zasięgu
nastepnie niebieska dioda trybu sieciowego i dwie ostatnie kreski zasięgu
po pewnym czasie zielona dioda trybu sieciowego i pierwsza i ustatnia kreska zasięgu.
wyłanczamy multicast_upgrade_tool odpinamy rj45
łączymy kabelkiem usb ruter - - komp
czekamy aż nam wyszuka sterowników z mobile partner dla pewności można sprawdzić czy są porty com zainstalowane. menadżerze urządzeń
odpalamy dcunlocker klikamy na lupe i czekamy aż nasz b315 zostanie wykryty.
w tym samym miejscu gdzie zostały wyświetlone informacje o naszym ruterze wpisujemy komendy::
at^sfm=0 - enter
at^reset - enter
ruter zrestartuje się po czym odpali na nowym firmware dla świetego spokoju można przywrócić do ustawień fabrycznych.
W ten sposób zrobiłem już 4 ruterki b315s-22 z sieci three.ie wgrywając polski firmware plus śmiga fajnie mam nadzieje że komuś się przyda i że w miare zrozumiale opisałem pozdrawiam

programy:
putty, huaweii toolbox 08a, dcunlocker, multicast_upgrade_tool sterowniki mobile partner23 - ja mam wersje 23.
odpalamy mobile partner niech sie zainstaluje oprogramowanie wraz ze sterownikami usb i postepujemy nastepnie:

łączymy kabelkiem rj45 odpalamy program toolbox wpisujemy adres ip rutera i connect:
po połączeniu przechodzimy do zakładki api configuration i szukamy:
/api/device/mode
w okienku write to api( wpisujemy):
<request>
<mode>2</mode>
</request>
poczym klikamy write directly to api
potwierdzamy --- w zakładce debug sprawdzamy czy dana komenda zakończyła się "ok"
nastepnie odpalamy putty wpisujemy adres ip ruterka port :23 na telnet i klikamy open
w puty komendy
at^sfm=1 -enter -=- aatt^^ssffmm==11 tak bedzie wszystkie wasze komendy wyswietlac
at^reset - enter -------jak wykona restart odłanczamy zasilacz
wprowadzamy do karty sieciowej lan statyczny adres ip :
192.168.1.2 bramka domyslna
255.255.255.0 maska
192.168.1.1 ruter
----------------------------------------------------------------------------
odpalamy program multicast_upgrade_tool
ustawiamy na nasza kartę sieciową lan
w file path ustawiamy nasz firmware jaki chcemy wgrac - po czym startujemy
podpinamy zasilacz i czekamy do momentu odpalenia routera
w miedzy czasie odezwie sie program putty o błędzie potwierdzamy albo i nie
czekamy po pewnym czasie zapali sie na ruterze niebieska dioda trybu sieciowego i ostania kreska zasięgu
nastepnie niebieska dioda trybu sieciowego i dwie ostatnie kreski zasięgu
po pewnym czasie zielona dioda trybu sieciowego i pierwsza i ustatnia kreska zasięgu.
wyłanczamy multicast_upgrade_tool odpinamy rj45
łączymy kabelkiem usb ruter - - komp
czekamy aż nam wyszuka sterowników z mobile partner dla pewności można sprawdzić czy są porty com zainstalowane. menadżerze urządzeń
odpalamy dcunlocker klikamy na lupe i czekamy aż nasz b315 zostanie wykryty.
w tym samym miejscu gdzie zostały wyświetlone informacje o naszym ruterze wpisujemy komendy::
at^sfm=0 - enter
at^reset - enter
ruter zrestartuje się po czym odpali na nowym firmware dla świetego spokoju można przywrócić do ustawień fabrycznych.
W ten sposób zrobiłem już 4 ruterki b315s-22 z sieci three.ie wgrywając polski firmware plus śmiga fajnie mam nadzieje że komuś się przyda i że w miare zrozumiale opisałem pozdrawiam

Rombanek
-
- Użytkownik forum
aha zauważyłem że po aktualizacji do 21.316.01.00.69 pojawiło się w ruterku Szerokość pasma WiFi: 20/40 MHZ
Rombanek
-
- Początkujący użytkownik forum
Wielkie dzięki rombane2 właśnie udało mi się wgrać wszystko do b315s-22 z sieci T-Mobile
tylko ja zmieniłem na 21.311.05.01.1185 Trzeba tylko wyciąć zaślepki na gniazdach WAN i USB
Wygląda na to że b315s-22 z sieci T-Mobile nie jest wykastrowany jak to piszą na innych forach.
Nie testowałem jak działa łączność bo jestem w pracy i nie mam karty, ale wygląda na to że wszystko będzie OK,
USB działa, można postawić serwer SAMBA albo DLNA.
tylko ja zmieniłem na 21.311.05.01.1185 Trzeba tylko wyciąć zaślepki na gniazdach WAN i USB
Wygląda na to że b315s-22 z sieci T-Mobile nie jest wykastrowany jak to piszą na innych forach.
Nie testowałem jak działa łączność bo jestem w pracy i nie mam karty, ale wygląda na to że wszystko będzie OK,
- onken
- ** Moderator **
Samym multicastem by nie weszlo ?? Mysle nad upgradem e5186 ale jestem pelen obaw...
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
Podpinałem Pena i śmiga normalnie moje b315 to z three.ie wszystko śmiga - wydaje mi się że WI-fi poprawiło się,
ruterek jest na piętrze a zawsze na dole miałem straty conajmniej o 60% a teraz widzę że chodzi ładnie
a każda seria ruterów ma swoje reguły i luki także
jeszcze nie posiadam e5186 i nie bawiłem się tym .
Ale się zastanawiam nad zakupem
ruterek jest na piętrze a zawsze na dole miałem straty conajmniej o 60% a teraz widzę że chodzi ładnie

a każda seria ruterów ma swoje reguły i luki także
jeszcze nie posiadam e5186 i nie bawiłem się tym .
Ale się zastanawiam nad zakupem

Rombanek
-
podpowie ktoś gdzie znajde firmware od cyfrowego polsatu? interesują mnie 3 ostatnie aktualizacje.
-
- Guru bezprzewodowy
CF chyba dawał to samo co plus http://www.cyfrowypolsat.pl/oferta/inte ... ei-b315.cp czyli końcówka .69
tu masz inne https://www.mediafire.com/folder/8l0y26yys8nnh/b315
tu masz inne https://www.mediafire.com/folder/8l0y26yys8nnh/b315
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Dzięki za poradnik, wszystko działa elegancko 
Natomiast mam pytanko - po aktualizacji na niebrandowany firmware
router pokazuje iż działa w roamingu(!), musiałem także włączyć w ustawieniach
roaming aby połączył z internetem. Rozumiem że po prostu nie ogarnia lokalizacji
i mam sie tym nie przejmować ta?
I drugie pytanie: czy mogę bez problemu zaktualizować router z poziomu strony,
czy pobierze mi takie samo (niebrandowane) nowsze firmware?

Natomiast mam pytanko - po aktualizacji na niebrandowany firmware
router pokazuje iż działa w roamingu(!), musiałem także włączyć w ustawieniach
roaming aby połączył z internetem. Rozumiem że po prostu nie ogarnia lokalizacji
i mam sie tym nie przejmować ta?
I drugie pytanie: czy mogę bez problemu zaktualizować router z poziomu strony,
czy pobierze mi takie samo (niebrandowane) nowsze firmware?
-
Udało się komuś zrobić taki temat z ruterem Orange ? Mój przy próbie wgrania softu świeci na niebiesko, rusza wysyłanie pakietów z Multicast i tak doczekałem do 5 prób, potem ruter się resetuje i zapala się status na czerwono.
-
Kolego misiu15 po zmianie firmware bedzie pobieral nowsze takie na jaki został przestawiony.
A co do roamingu u siebie nie zauwarzylem takiej sytuacji a jaki firmware wgrywałeś pozdrawiam
A co do roamingu u siebie nie zauwarzylem takiej sytuacji a jaki firmware wgrywałeś pozdrawiam
-
Mam B315 Plus/Polsat
Chciałem wgrać 1185 metoda z pierwszej strony (uznałem ją za bezpieczniejszą). Niestety mój router nie przechodzi w tryb sieciowy (nie pokazuje się zielona dioda) Próbowałem parę godzin. Ściągałem ponownie firmware z innej strony i upgrade tool z innego źródła. Wyłączałem wszystkie zabezpieczenia. Pc Windows 10.
Następnie powtórzyłem całą procedurę na lapku z Win7. Ten sam rezultat.
Objaw jest taki, że po naciśnięciu start i włączeniu sprzętu zapala się na niebiesko dioda sieciowa jest tak dłuższy czas następnie na moment na biało- dosłownie 3 sek. potem następuje restart i zapala się na czerwono plus dwie ostatnie kreski sygnałowe - później już nic się nie dzieje przez ok. 20 minut ( dłużej nie czekałem).
Ma ktoś jakieś wytłumaczenie?
Z góry dziękuję.
Chciałem wgrać 1185 metoda z pierwszej strony (uznałem ją za bezpieczniejszą). Niestety mój router nie przechodzi w tryb sieciowy (nie pokazuje się zielona dioda) Próbowałem parę godzin. Ściągałem ponownie firmware z innej strony i upgrade tool z innego źródła. Wyłączałem wszystkie zabezpieczenia. Pc Windows 10.
Następnie powtórzyłem całą procedurę na lapku z Win7. Ten sam rezultat.
Objaw jest taki, że po naciśnięciu start i włączeniu sprzętu zapala się na niebiesko dioda sieciowa jest tak dłuższy czas następnie na moment na biało- dosłownie 3 sek. potem następuje restart i zapala się na czerwono plus dwie ostatnie kreski sygnałowe - później już nic się nie dzieje przez ok. 20 minut ( dłużej nie czekałem).
Ma ktoś jakieś wytłumaczenie?
Z góry dziękuję.
-
- Stały użytkownik forum
Panowie, mam ten sam router z T-Mobile, ale nie z polskiej dystrybucji.
Oprogramowanie to porażka, nawet nie ma listy podłączonych urządzeń po LANie ani nie można ustawić na sztywno IP w DHCP (chyba że jest to gdzieś ukryte).
Czy jest tutaj np DMZ abym mógł wszystko przekierować na własny router i na nim wszystko skonfigurować ?
Huawei b315s-22 z softem w Wersji oprogramowania modemu: 21.311.06.02.55 i Wersji interfejsu www: 17.100.09.00.03 (bez USB)
Oprogramowanie to porażka, nawet nie ma listy podłączonych urządzeń po LANie ani nie można ustawić na sztywno IP w DHCP (chyba że jest to gdzieś ukryte).
Czy jest tutaj np DMZ abym mógł wszystko przekierować na własny router i na nim wszystko skonfigurować ?
Huawei b315s-22 z softem w Wersji oprogramowania modemu: 21.311.06.02.55 i Wersji interfejsu www: 17.100.09.00.03 (bez USB)
-
- Użytkownik forum
Witam Wszystkich, mam takie pytanie: jaki jest soft w routerach z Orange?
-
21.311.05.03.1185 - Orange
-
- Użytkownik forum
Witam,
Dzisiaj odebrałem B315s z orange z nowym softem 21.316.01.00.1185
Pozdrawiam
Dzisiaj odebrałem B315s z orange z nowym softem 21.316.01.00.1185
Pozdrawiam
-
Witam,
kupiłem w plusie internet z tym routerem, wersja oprogramowania 21.316.01.00.69, mam pytanie:
Dane połączenia są ok? Mam słaby download: http://www.speedtest.net/my-result/5837793178
RSRQ: -12dB
RSRP: -95dBm
RSSI: -63dBm
SINR: 15dB
kupiłem w plusie internet z tym routerem, wersja oprogramowania 21.316.01.00.69, mam pytanie:
Dane połączenia są ok? Mam słaby download: http://www.speedtest.net/my-result/5837793178
RSRQ: -12dB
RSRP: -95dBm
RSSI: -63dBm
SINR: 15dB
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Sprawdź o innej porze, wyglada na mocno obciążony BTS.
-
Dzięki za szybką odpowiedź, a dane połączenia są ok? W mojej miejscowości (Żnin) są 3 stacje bts, około 18 byłem przejechać się po mieście z routerem podłączonym w aucie i kiedy u mnie w domu był net około 2-4 mb, to przy jednej antenie był 12-20, a na drugiej antenie dochodziło do 40 mb, trzeciej najbliżej mnie nie sprawdzałem, sprawdziłem przed chwilą znowu prędkości: http://www.speedtest.net/my-result/5837851060blogger pisze:Sprawdź o innej porze, wyglada na mocno obciążony BTS.
Można przełączyć się samemu na inna stację bts? Posiadam sam router bez dodatkowych anten.
-
- Guru bezprzewodowy
Porównaj nr nadajnika (cell-id), jeśli jest inny niż Twój, a nadajniki są w różnych kierunkach, to możesz próbować anteną kierunkową wymusić połączenie z tym mniej obciążonym.
Dziś byłem u znajomej, która również łyknęła bajeczkę plusa o szybkim internecie i wynik był równie mizerny - 1,2/8,5 Mb/s. Oczywiście wcisnęli jej dwr-118 + huawei e3372 z zapewnieniem, że może zwrócić w ciągu 14 dni. Umowa podpisana w salonie, więc pewnie ściema.
Dziś byłem u znajomej, która również łyknęła bajeczkę plusa o szybkim internecie i wynik był równie mizerny - 1,2/8,5 Mb/s. Oczywiście wcisnęli jej dwr-118 + huawei e3372 z zapewnieniem, że może zwrócić w ciągu 14 dni. Umowa podpisana w salonie, więc pewnie ściema.
-
- Specjalista bezprzewodowy-junior
Może zwrócić ale dla bezpieczeństwa bym nie czekał do ostatniego dnia. Zapłaci tylko opłatę aktywacyjną.
-
cześć czy wszystko działa stabilnie? mam też modem z tmobile i powoli zaczynają przeszkadzać ograniczenia w sofcie - z drugiej strony modem jest stabilny i zastanawiam się czy jest sens poprawiać coś co działaswagier pisze:Wielkie dzięki rombane2 właśnie udało mi się wgrać wszystko do b315s-22 z sieci T-Mobile
-
Urządzenie u mnie działa tylko jako modem podłączony bezprzewodowo do routera. Mam publiczny IP i potrzebowałem DMZ żeby przekierować porty do routera dlatego nowy soft. Co do stabilności to nie bardzo, problem jest z przełączaniem zakresów, u mnie jest DC HSPA+ ale czasami przełączy się na EDGE i już nie wróci na DC HSPA pomaga tylko restart. Może ktoś ma pomysł jak się pozbyć problemu. Może inny soft?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Próbowałeś w E5186ToolBox zmienić network mode na "3G only" ?
-
- Użytkownik forum
Powiedzcie koledzy, czy B315 z Orange jest zawsze wersją bez simlocka i po wgraniu niebrandowanego firmware będzie działał stabilnie zarówno w połączeniu LTE jak i nadawaniu WiFi? I czy w razie potrzeby da sie do niego podłączyć antenę zewnętrzną LTE (czy we są aktywne i nie zablokowane)? Router planuję używać do LTE w Play na kartę lub RBM. Pytam, bo znajduje tu informacje o wgrywaniu tego firmware do egzemplarzy pochodzących z Plusa lub Playa.
-
Możecie polecić jakąś tanią antenę kierunkową? Odległość jakieś 2-3 km w linii prostej, widać nadajnik. Chodzi tylko o to żeby odebrać sygnał z tej anteny BTS.
-
- Guru bezprzewodowy
na jaką częstotliwość ?
-
- Użytkownik forum
Brak odpowiedzi na moje pytanie o simlock w B315 z Orange wygląda jakby niektórym zależało na nierozpowszechnianiu tej informacji. Wiem, że ludzie mają wersje z Orange fabrycznie bez simlocka a niektórzy twierdza, że dostali nawet egzemplarze z niebrandowanym firmware, ale czy dotyczy to każdego B315 z Orange?
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Nie przyszło Ci do głowy że wersje z Orange są jeszcze na tyle mało popularne na forum, że nikt nie chce ryzykować kłamstwa pisząc że na 100% jest tak czy tak ? Te z których opisami i zrzutami toolboxa ja się spotkałem nie miały simlocka i wszystkie miały firmware z końcówka 1185 czyli bez brandu PL (Huawei Polska). Było natomiast już kilka osób na forum, z wersją z Orange lub T-Mobile, którym Toolbox ani LTEWatch nie chciały odczytać parametrów sygnału ani wybierać pasm.
- krystianb
- Guru bezprzewodowy
Spotkałem się ze stwierdzeniem, że często pierwsza dostawa danego modelu telefonu do orange simlocka nie ma, przy routerach może być podobnie. Nie wyrabiają się na czas z przygotowaniem softu i pierwsze idą z fabrycznym. A potem kolejne już schodzą z zepsutym oprogramowaniem.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!