Od pewnego czasu zacząłem się interesować tym forum bo wszystkie pytanie jakie zadaje google znajdują odpowiedzi właśnie na tym forum

Teraz czas na działania a więc tak:
1. Do tej pory używam CDMA z Orange z anteną zewnętrzną 450Mhz skierowaną na nadajnik odległy o ok.9 km (mieszkam w leśniczówce, wokoło same lasy) - karta SIM 3G/R-UIM, router MVH650 też obsługuje 3G ale nie wiem na jakich częstotliwościach, Limit transferu mam 70 GB/mc + 5GB na 2 karcie SIM
2. Mam nowy router Huawei B593 i czytając u Was całkiem dobre to urządzenie. Chciałbym je wykorzystać żeby nie leżało w kartonie. Myślę, żeby przejśc na poziom 3G
3. Nadajniki wg BT Search: ten z którego korzystam 9 km (Frank-pomorskie), 4 km (Odry-pomorskie), 10 km (Górki - pomorskie). Sam nie wiem jakie pasma one sieją, według UKE wszystkie, według BTSearch tylko UMTS 2100, ale według tego kryterium CDMA tam nie ma a jednak ja odbieram. Może ktoś na "ludzko" mi przetłumaczy czy te pozwolenia są aktywne.
4. Chcąc przejść na 3G muszę kupić antenę, a więc muszę się nastawić na jakieś pasmo konkretne. Czy w tych lasach przy takiej odległości wykorzystam pasmo 2100 MHz? (zawsze przyszłościowe) czy nastawić się na 900 MHz?
5. Moje CDMA w najgorszych parametrach ma ok.1 Mb/s przy Ping 100, najlepiej to 4,2 Mb/s przy Ping 70. Czy 3G 900 Mhz znacząco poprawi odbiór i parametry> Czy warto sobie tyłek zawracać zmianą?
6. Na UKE mam informację, że pasmo CDMA z mojego nadajnika kończy pozwolenie w styczniu 2017. Czy to oznacza, że CDMA będzie wyłączone?
7. Chciałbym instalację w miare uniwersalną, żeby po zakończeniu umowy (07.2017) móc próbować innych operatorów (mam 3 km od domu nadajnik Play z pełnym 3G/LTE), jest 4 km T-Mobile. - więc przy założeniu, że teraz ściągnę 1800/2100 MHz na antenie np Dipol to będzie instalacja bardziej uniwersalna?
Trochę się rozpisałem ale warto chyba wykorzystać ten drugi router i troche polepszyć jakośc internetu.Ogólnie nie narzekam na CDMA, ale do niedawna na nic innego w leśniczówkach nie można było sobie pozwolić