niedługo czeka mnie przeprowadzka do lokalizacji, gdzie niestety nie mam żadnego dostawcy Internetu kablowego i coś czuję, że zatęsknię za UPC i stałym łączu 250Mb

Moja lokalizacja: GPS: 51.398329 16.182690 ⇔ 51º23'53.98'' N 16º10'57.68'' E
Bardzo blisko maszt T-Mobile z LTE 1800, 300m od domu bez przeszkód
Troszkę dalej maszt Play z LTE 1800 i 2100, 700m od domu też bez większych przeszkód
Zależy mi na stabilnym łączu i jak najwyższych prędkościach w tej kolejności. Dlatego też nastawiam się na antenę kierunkową na kominie, mimo bliskości nadajników oraz inwestycji w sprzęt na ok 1000 - 1200 zł. W związku z powyższym proszę o poradę co wybrać w tym przypadku... T-Mobile ze względu na nadajnik praktycznie pod domem i zapewne mniejsze obciążenie sieci ze względu na słabo konkurencyjną ofertę. Czy Play trochę bardziej oddalone, zapewne bardziej obciążone ze względu na dobrą ofertę, ale dwa pasma LTE i zasięg 4G+? Bez testów się zapewne nie obejdzie. Orange i Plusa chyba przekreślić z miejsca w tej lokalizacji? Zamówiłem w promocji T-Mobile na testy na 3 miesiące gratis i planuję wziąć na testy jakiś pakiet z Playa. Jednak w chwili obecnej nie dysponuję żadnym sprzętem, żeby przetestować Internet w domu. Proszę o poradę co mam kupić...
1. Jaki router? Chyba lepiej wziąć router z wbudowanym modemem, niż dwa urządzenia osobno? W domu mam rozprowadzoną instalację ethernet, więc pod router chcę podłączyć kablowo komputer stacjonarny, laptopa, TV, dekoder NC+, dysk przenośny (WD My Cloud), oświetlenie (Phillips Hue). Jak widać nie obejdzie się bez switcha, więc potrzebne standardowo minimum 4 wyjścia Ethernet z routera Potem przy podpisaniu umowy z którymś z operatorów wezmę jakieś małe urządzenie, które będę używał typowo mobilnie na wyjazdach.
2. Jaka antena kierunkowa? Czy będzie to ten sam typ anteny zarówno jakbym wybrał T-Mobile i Play? Nie chcę kupić jakiegoś szajsu chińskiego na Allegro dlatego proszę o propozycje sprawdzonych i dobrych jakościowo producentów.
3. Jak rozwiązać sieć Wi-Fi? Wiadomo, oprócz podłączeń kablowych są jeszcze telefony i tablety oraz urządzenie wielofunkcyjne. Czy router umieszczony na poddaszu stosunkowo małego domu szeregowego da radę z zasięgiem w całym domu, czy będę potrzebował jeszcze jakiegoś access pointa umieszczonego na parterze? Jeżeli nie obejdzie się bez access pointa to chciałbym takiego, żeby również posiadał 4 wejścia ethernet. Wtedy uniknę zastosowania switcha, tylko do salonu po kablu połączę router - access point, natomiast sprzęt tv, dekoder, laptop podłączę do access pointa. Czy takie rozwiązanie jest możliwe? Czy stosując router + acces point będę miał jedną sieć w całym domu, czy będą dwie sieci i urządzenia przenośne będą się automatycznie przełączać?
4. Czy warto zastosować rozwiązanie Multiwan (gdzieś czytałem o tym wertując tematy na forum) i wziąć T-Mobile + Play? Na Internet chcę przeznaczyć miesięcznie ok 100zł abonamentu, więc jeżeli takie rozwiązanie da mi 100% stabilność łącza o każdej porze dnia i nocy to jestem na to gotowy. Tylko jak wtedy to rozwiązać sprzętowo? Chyba nie istnieje router obsługujący dwie karty SIM? Jedyne rozwiązanie to router i dwa modemy? Poza tym dwie anteny, do T-Mobile jednopasmową 1800, a do Play szerokopasmową? Jak ogólnie sprawdza się takie rozwiązanie?
Z góry dzięki za pomoc i przepraszam za głupie pytania. Od kilku dni studiuję forum i jestem jeszcze zielony w temacie...
Pozdrawiam!