Router Asus RT AC51U + Huawei e3372h
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
Router Asus RT AC51U + Huawei e3372h
Witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
Chciałbym skorzystać z internetu Orange Free Net. Mam Asusa RT AC51U z najnowszym firmwarem i kupiłem modem Huawei e3372h. Próbowałem uruchomić tą konfigurację i poległem. Router rozpoznaje ten modem i pozwala skonfigurować dla niego ustawienia (pin etc.). Udało mi się nawet przestawić WAN tak by działał w trybie modemu USB. Wydaje się jednak, że sam modem nie chce się połączyć - miga niebieska lampka.
Dodam, że gdy podłącze modem do komputera (Linux Ubuntu 16.04) działa bez zarzutu - konfiguracja poszła gładko.
Przejrzałem to forum oraz openlinksys, ale nigdzie nie znalazłem dokładnej instrukcji jak skonfigurować ten sprzęt. Bardzo proszę o pomoc w uruchomieniu tej konfiguracji. Napiszcie proszę w prostych żołnierskich słowach co mam robić. Gdzieś w necie znalazłem informację, że powinienem wykonać downgrade firmwaru, czy to prawda?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
Chciałbym skorzystać z internetu Orange Free Net. Mam Asusa RT AC51U z najnowszym firmwarem i kupiłem modem Huawei e3372h. Próbowałem uruchomić tą konfigurację i poległem. Router rozpoznaje ten modem i pozwala skonfigurować dla niego ustawienia (pin etc.). Udało mi się nawet przestawić WAN tak by działał w trybie modemu USB. Wydaje się jednak, że sam modem nie chce się połączyć - miga niebieska lampka.
Dodam, że gdy podłącze modem do komputera (Linux Ubuntu 16.04) działa bez zarzutu - konfiguracja poszła gładko.
Przejrzałem to forum oraz openlinksys, ale nigdzie nie znalazłem dokładnej instrukcji jak skonfigurować ten sprzęt. Bardzo proszę o pomoc w uruchomieniu tej konfiguracji. Napiszcie proszę w prostych żołnierskich słowach co mam robić. Gdzieś w necie znalazłem informację, że powinienem wykonać downgrade firmwaru, czy to prawda?
Pozdrawiam i z góry dziękuje za pomoc.
-
- Guru bezprzewodowy
Re: Router Asus RT AC51U + Huawei e3372h
Modem masz w wersji hilink (zarządzany przez przeglądarkę), czy z programem do łączenia instalowanym na kompie ?
Spróbuj wgrać alternatywny soft do routera, ponoć jest bardziej dopracowany do pracy z modemami usb https://bitbucket.org/padavan/rt-n56u/downloads
Spróbuj wgrać alternatywny soft do routera, ponoć jest bardziej dopracowany do pracy z modemami usb https://bitbucket.org/padavan/rt-n56u/downloads
Pliki dla Huawei https://www.mediafire.com/folder/ll9ieq ... /Documents
-
Wygląda na to że mam wersję bez Hilink bo pod Windowsem 7 instaluje się jakieś oprogramowanie (pod Linuxem nic nie trzeba było instalować). Czy tak można rozpoznać która to wersja?dzejk pisze:Modem masz w wersji hilink (zarządzany przez przeglądarkę), czy z programem do łączenia instalowanym na kompie ?
Czy instalując ten firmware ryzykuje że router zamieni się w "cegłę"?
-
- Guru bezprzewodowy
Czyli masz wersję zwykłą, non hilink. Gdyby był to hilink, to również pod linuksem pojawiłaby się strona w przeglądarce www z panelem modemu.
Co do drugiego pytania, to promil szansy, że coś źle pójdzie istnieje zawsze. Szczególnie przy wgrywaniu po wifi, a nie po kablu. Niemniej soft raczej sprawdzony. Można też wrócić do oryginału, gdyby się nie sprawdził.
Co do drugiego pytania, to promil szansy, że coś źle pójdzie istnieje zawsze. Szczególnie przy wgrywaniu po wifi, a nie po kablu. Niemniej soft raczej sprawdzony. Można też wrócić do oryginału, gdyby się nie sprawdził.
-
Spróbuje zatem wgrać ten firmware. Lepiej wersję full czy base?
-
- Guru bezprzewodowy
dla modemu wystarczy base, w wersji full masz kilka dodatkowych modułów - wszystko wyjaśnione w wiki na stronie z linka.
-
Dzieki za pomoc. Wgrałem ten firmware bez żadnych problemów. Modem wystartował gdy ustawiłem mu typ UMTS (pierwotnie ustawiałem LTE i inne).
Mam transfer 20Mb/s czyli tyle samo co w telefonie z LTE. To 4x więcej niż mam w radiówce za 3 razy większe pieniądze.
Mam transfer 20Mb/s czyli tyle samo co w telefonie z LTE. To 4x więcej niż mam w radiówce za 3 razy większe pieniądze.
-
Witam. Od tygodnia posiadam taki sam zestaw. Sprzęt zakupiony jako nowy z gwarancją w sklepach stacjonarnych - wybór na podstawie informacji z forum.
Router Asus RT-AC51U (koszt 149 PLN) - wersja firmware:3.0.0.4.378_6075
Modem Huawei E3372h-153 NO-HILINK (koszt 150 PLN w salonie Play + 19PLN starter 30GB)
Numer seryjny: G4PDW...
Wersja sprzętu: CL2E3372HM
Wersja firmware: 21.180.09.00.264
Wersja programu: 23.015.11.00.264
Modem najpierw uruchomiłem w kompie, zainstalowała się aplikacja Play Internet, konfiguracja połączenia w Play: wybór NDIS oraz Tylko LTE i się połączył. Rozłączyłem, przełożyłem modem do routera. Po starcie routera wstępna konfiguracja w panelu przeglądarki i po dłuższej chwili jest połączenie
Bez problemu, od pierwszego razu. Transfer na podobnym poziomie przez sam modem jak i przez modem+router (komp po kablu): DL 8-21 Mbps, UL 7-14 Mbps, ping 35-50 (zależnie od pory dnia).
Firmware w Asusie jest stare, ale gdzieś już wcześniej czytałem, że na nowszych ten zestaw nie działa i Twój @pt123 przypadek również to potwierdza. Ew który z nowszych firmware Asusa by tu zadziałał?
Może te informacje komuś pomogą. Pozdrawiam.
Router Asus RT-AC51U (koszt 149 PLN) - wersja firmware:3.0.0.4.378_6075
Modem Huawei E3372h-153 NO-HILINK (koszt 150 PLN w salonie Play + 19PLN starter 30GB)
Numer seryjny: G4PDW...
Wersja sprzętu: CL2E3372HM
Wersja firmware: 21.180.09.00.264
Wersja programu: 23.015.11.00.264
Modem najpierw uruchomiłem w kompie, zainstalowała się aplikacja Play Internet, konfiguracja połączenia w Play: wybór NDIS oraz Tylko LTE i się połączył. Rozłączyłem, przełożyłem modem do routera. Po starcie routera wstępna konfiguracja w panelu przeglądarki i po dłuższej chwili jest połączenie

Firmware w Asusie jest stare, ale gdzieś już wcześniej czytałem, że na nowszych ten zestaw nie działa i Twój @pt123 przypadek również to potwierdza. Ew który z nowszych firmware Asusa by tu zadziałał?
Może te informacje komuś pomogą. Pozdrawiam.
-
Witam. Zmieniłem firmware w modemie z "no hilink" na "hilink" oraz w routerze na najnowsze firmowe ze strony Asusa. Zestaw działa bezproblemowo i osiągane szybkości są wyższe niż w poprzedniej mojej konfiguracji. Obecna to:
Modem Huawei E3372h-153:
Device name: E3372
Serial number: G4PDW...
Hardware version: CL2E3372HM
Software version: 22.315.01.00.00
Web UI version: 17.100.13.01.03-Mod1.3
Router Asus RT-AC51U:
Wersja firmware:3.0.0.4.380_3625
Modem Huawei E3372h-153:
Device name: E3372
Serial number: G4PDW...
Hardware version: CL2E3372HM