UMTS w Orange BTS Otwock Świerk

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
wsroka
Początkujący użytkownik forum

UMTS w Orange BTS Otwock Świerk

Post autor: wsroka »

Witam!

Jestem w zasięgu BTS Orange 0D9Dh, który wedle zestawień ma UMTS. Używam modemu USB Option Icon na laptopie Apple albo na PC z Win2000, usługa Orange BE. Nawet w warunkach łączności wzrokowej z BTS nie włącza się UMTS. Czy ten modem w ogóle ma prawo połączyć się z tym BTS w 3G? Jaki inny (niezbyt drogi) modem mogę skutecznie zastosować?

Z góry dzięki za pomoc.

Vito
Ostatnio zmieniony 2007-11-15, 18:03 przez wsroka, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
DJ1910
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: UMTS w Orange BTS Otwock Świerk

Post autor: DJ1910 »

dziwne, bo to modem z UMTS....moze masz w ustawieniach swojego connection managera zaznaczoną opcje GRPS ONLY czy cos w podobie??

polecam sciagnac O2 connection manager, on ma sterowniki do wszystkich modemow USB i PCMCIA i tam jest wybór za pomocą jakiej technologii chcemy sie łączyć

a 2 sprawa to sie upewnij czy ten zasieg u Ciebie jest, czyli dorwij kogos z telefonem 3G w orange i po prostu sprawdz czy telefon to wykazuje (3G)
wsroka

DJ1910 pisze:dziwne, bo to modem z UMTS....moze masz w ustawieniach swojego connection managera zaznaczoną opcje GRPS ONLY czy cos w podobie??
Nie, przeciwnie, stojąc praktycznie przy bts ustawiałem 3g only...
DJ1910 pisze:polecam sciagnac O2 connection manager, on ma sterowniki do wszystkich modemow USB i PCMCIA i tam jest wybór za pomocą jakiej technologii chcemy sie łączyć
Spróbuję, choć ta możliwość jest zarówno w aplikacji BE, jak i w sterowniku Option do Mac OSX.
DJ1910 pisze:a 2 sprawa to sie upewnij czy ten zasieg u Ciebie jest, czyli dorwij kogos z telefonem 3G w orange i po prostu sprawdz czy telefon to wykazuje (3G)
Tak zrobię. Dzięki. Kiedyś szukałem informacji o UMTS i jakoś mi wyszło, że działa na różnych pasmach, sądziłem, że może tu jest problem i trzeba mieć lepszy sprzęt.
przewaks
Stary wyga bezprzewodowy

Post autor: przewaks »

Ja myślę, że mogło wdać się przekłamanie w mapce zasięgu Orange. To są niestety informacje poglądowe, na których do końca nie można polegać. Najlepiej zrób tak jak radzi wsroka - sprawdź przy pomocy telefonu 3G czy jest tam zasięg.
Jeśli Internet, to tylko w Play, jeśli telefon, to tylko w Orange
wsroka

przewaks pisze:Ja myślę, że mogło wdać się przekłamanie w mapce zasięgu Orange. To są niestety informacje poglądowe, na których do końca nie można polegać. Najlepiej zrób tak jak radzi wsroka - sprawdź przy pomocy telefonu 3G czy jest tam zasięg.
Ściśle biorąc, DJ1910 radzi mnie, a nie odwrotnie, ale to drobiazg.

Nie posiłkuję się mapką, lecz informacjami ze strony Urzędu Komunikacji Elektronicznej, gdzie zamieszczono dane dotyczące pozwoleń UMTS. Dla tej lokalizacji odbyło się to blisko rok temu, więc zakładam, że już uruchomiono. Może to błędne założenie? -- Sprawdzę z telefonem.

Vito
ODPOWIEDZ