Anteny dokólne ZTE MF283+ Orange

Informacje na temat podłączania i doboru anten GSM (GPRS, EDGE, UMTS, HSDPA i HSUPA), lokalizacji nadajników, zasięgów, wymuszania EDGE/3G, funkcjonowania sieci i awarii BTS-ów.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Zatharos
Użytkownik forum

Anteny dokólne ZTE MF283+ Orange

Post autor: Zatharos »

Dzień Dobry,

Potrzebuję wzmocnić sygnał LTE wewnątrz budynku, w którym nie ma możliwości wyprowadzenia anteny na zewnątrz. RRSI około między -85 a -90 (1-2 kreski na 5). Czasem spada na HSPA+DC. Myślę o czymś takim:

http://allegro.pl/antena-lte-13dbi-b593 ... 73904.html

Będzie to coś warte? Przeczytałem już trochę negatywnych opinii na tym forum na temat podobnych anten, ale możliwości wyprowadzenia anteny kierunkowej na zewnątrz - brak. Odległość od BTS to około 2km przez miasto. Anteny muszą być wielozakresowe, ponieważ nie da się w tym modemie wymusić danej częstotliwości.
Proszę o jakieś informacje i ewentualne propozycje anten.

Pozdrawiam,
dzejk
Guru bezprzewodowy

Re: Anteny dokólne ZTE MF283+ Orange

Post autor: dzejk »

Korzystając z anteny na jedno pasmo niejako wymusisz na routerze korzystanie z niego, ponieważ router wybiera najsilniejszy sygnał, który wzmacnia antena. Te wielozakresowe sprawdzają się tylko na niewielkie odległości od nadajnika, u Ciebie raczej ten pomysł odpada, jeśli nadajnik jest w odległości 2km. Dobrą antenę możesz wystawić w oknie i też sporo da. Jaki to router, jaka lokalizacja, jaki operator ?
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

Za taką cenę lepiej zrobić samemu antenę na konkretne pasmo, pewnie będzie działało lepiej niż te patyczki. ;)
Zatharos
Użytkownik forum

Post autor: Zatharos »

Jak w temacie, ZTE MF283+ z Orange lokalizacja Pelplin ul Mickiewicza.

Nie ma możliwości wystawienia go na okno. Jest on w środku budynku i z przeniesieniem może być duży problem. Niestety nie mam wiedzy na temat takich tworów :)

Czy istnieją w ogóle jakieś warte zakupu anteny dokólne pod konkretne pasmo? (LTE 1800)
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

Nie bardzo. Uruchom program http://3wg3-watch.port0.org/3wg3-watch-v3.zip i pokaż co wyświetli.
ODPOWIEDZ