Dziwne zachowanie routera

Sieci bezprzewodowe w technologii 2.4 GHz i 5 GHz oraz usługi polskich operatorów WiFi / Wi-Max / HiperLAN, dyskusje o routerach.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Dziwne zachowanie routera

Post autor: Hermogenes »

Czy ktoś może wyjaśnić dziwne zachowanie routera ? Problem polega na tym iż wieczorem led od wi-fi miga w trybie połączenia mimo że ja nie jestem połączony z nim poprzez wi-fi .Dziwne że nie miga w dzień czyżby jakiś cichy wspólnik podłączał się pod moją sieć czy to jest możliwe . poz Hermogenes
barek16
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Dziwne zachowanie routera

Post autor: barek16 »

Oczywiście że możliwe, zmień hasło dostępu na jakieś trudniejsze i szyfrowanie WPA2-PSK
droxu
Stały użytkownik forum

Post autor: droxu »

Może warto jednak wcześniej sprawdzić czy rzeczywiście ktoś się podłączył. Zobacz w menu routera listę podłączonych urządzeń gdy tak się dzieje. Chociaż chyba kiedyś też tak miałem w tp-linku że dioda wifi migała mimo braku podłączonych urządzeń.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Zabezpieczenie WPA-PSK+WPA2-PSK szyfrowanie WPA też podwójne ,hasło trudne cyfry pomieszane z literami .Sąsiedzi udostępniają darmową sieć Orange,przypuszczam że "kałamarze" wiedząc o tym coś próbują kombinować z krzaków po szkole. Sprawdzałem przez dwa dni na koncie routera było więcej nabitych MB (+ 10 % na moją korzyść) niż na stronie u operatora więc spoko. Niech miga sobie od czasu do czasu jak ma taki kaprys. Dzięki za odzew poz. Hermogenes
ODPOWIEDZ